Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Talirove hmozdiny

Dobry den. Neda me to a musim se zeptat odborniku. Mam dum a zatepluji ho do vyse 4 metry. Otazka zni musim aplikovat talirove hmozdiny? Nekdo tvrdi ze je to zbytecne, druha strana tvrdi at je tam dam. Ja se priklanim taky k hmozdinam uz jen pro jistotu ze to bude drzet. Otazka zni hlavne v tom jestli hmozdiny po navrtani do ciheleneho zdiva zpusobuji nejake tepelne mosty i po zazatkovanim sedym polys. spuntem? Mohu se prez ne obavat nejakeho uniku tepla a tepelneho mostu nebo to nehrozi? Zatepluji pro to abych se tepelnych mostu zbavil a nerad bych si privodil nejaky problem. Pouzivam na 45 cm cihelneho zdiva Baumit open reflect sedy 10 cm je to jako 12 klasickeho eps, hmozdiny jsou plastove a budou zadelavane eps sedym spuntem. Vim dela se to vsude ale chci znat nazor. Dekuji vsem za radu.

Předmět Autor Datum
taky jsme zateplovali do výšky 4m. Dali jsme 2 kotvy na m2. Prostě pro jistotu. Náklady navíc pár ti…
patyk 25.09.2014 22:59
patyk
Dobrý den, nenajdete jeden názor. Kolega již napsal, že dával 2 hmoždinky jako jistotu, jiný dá 6 na…
milan.cukrar 26.09.2014 07:16
milan.cukrar
ja jsem treba jeste nevydel budovu oplacanou polystyrem 40 let a posoudit, jesli to drzi, takze nelz…
tak ne 26.09.2014 11:19
tak ne
jenom dotaz.Při vašem zateplení 30 cm EPS.Jakou máte tepelnou pohodu v létě?
dabac 26.09.2014 12:19
dabac
V těch největších letošních vedrech jsme neměli více než 28°. Od stropu nesálá teplo vůbec. Teplota… poslední
patyk 26.09.2014 14:03
patyk

taky jsme zateplovali do výšky 4m. Dali jsme 2 kotvy na m2. Prostě pro jistotu. Náklady navíc pár tisíc.... Aby se nepřenášelo teplo po vrutu(mam dřevostavbu), koupilem nerezvruty ;-)
Samozřejmě zazátkovat. A opěnit kolem mezery v tom výkrojku(stačí trochu) a neškodí dát na tu zátku(popř.na kotvu-talířek)trochu pěny taky. Nastřiknout trochu na plastový talířek a přiťápnout zátku a pak to eště trochu pistolí zatěsnit. Jesli lepíš pu pěnou(jako my), tak to půjde od ruky. A nezapomeń ty tabulky eps hned přikotvit po nalepení, bo ti to ta pěna bude mít tendenci odtlačovat od zdi-toď má zkušenost. Šedý eps nenech ozářit příliš sluncem. A nedejbože, že by se na něho ještě zároveň odráželo sklo(slunce). To ti normálně ten eps zstaví. Je tedy lepší začít lepit tam, kde nebude slunce a pak to hned zastěrkovat.... popř.ať je pod mrakem... jestli ještě nemáš koupený eps, dej šedý a hlavně aspǒn 20cm(raději více). Máme 30cm izolace a spotřeba tepla za minulý rok bylo do třech tisíc... (s tepelným čerpadlem). Letos jsme ještě netopili a máme furt 22-24°. Pravda, dneska jsme už moc nevětrali... ono se ani moc nedá, bo ty hovada tu okolo mě hážou uhlí skoro měsíc lopatami do svých kotlů jak Frigo na mašině...

Dobrý den,
nenajdete jeden názor. Kolega již napsal, že dával 2 hmoždinky jako jistotu, jiný dá 6 na metr. Já nedávám žádnou a podporuji to předpisem Etag 004, který připouští lepení bez dodatečného kotvení.
Je stovky důvodů, proč (ne)kotvit, Vy si musíte vybrat ten správný.

Já jsme zastánece mnekotvit a ještě jsem neviděl barák, kde by opadal polyš.
Na tak nízké ploše nebudete mít sání větru, páč k tomu slouří hmoždinka, nikoliv na střih kvůli váze.

ja jsem treba jeste nevydel budovu oplacanou polystyrem 40 let a posoudit, jesli to drzi, takze nelze rict, jestli je kotveni potrebne/negativni ci nikoliv, ale videl jsem uz budovy, kde byly v polystyrenu vykousane cesticky od mysi krizem krazem, ani soklova lista tomu nezabranila, takze bych se nejakeho tepelneho mostu vznikleho hrebikem vubec nebal

V těch největších letošních vedrech jsme neměli více než 28°. Od stropu nesálá teplo vůbec. Teplota je to snesitelná. V zimě jsem začal chvíli topit na 27°. Pro mne Ok trenýrková teplota. Ale moje baba byla proti. Není zvyklá chodit po doma v zimě nalehko, bo u nich se moc netopilo.... Letos to ale kašlu. Budu topit na 27° ať se ji to líbí nebo ne :)) Nyní ale zkouším netopit co to půjde.

Musím zde upozornit na svůj omyl, který se mi vyvrátil. Domníval jsem se, že lehkou, neakumulační konstrukci vyvětrám večer po západu slunce tak, aby ráno bylo třeba 23°(když je v noci třeba 18°). Večer se v teplých letních večerech prakticky vzduch nehýbe. Tzn., že ani když je všude otevřeno dokořán se budova neochlazuje.

Venkovní teplota začne opadat někdy kolem 21-22h pod úroveň co je vevnitř. Jdu-li spát o půlnoci, tak za ty 2-3h teplota uvnitř klesne při kompletním otevření všech oken a dveří o cca 1°C. Muselo by být otevřeno takto celou noc. Ale to je riziko vloupání.... Přes vyklopenou ventilačku(kdy se okna vyklápějí horní půlkou dovnitř a spodek je na místě)klesne do rána o dalších 0.4°C. Bohužel jsem se letos už nedostal k tomu to zkusit vychladit podlahovkou.
Jo a bylo hned poznat, když venku začalo foukat. Přestože byla teplota pořád stejná(ta venkovní), uvnitř to během chvilky začalo padat mnohem rychleji....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru