Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Udírna s grilem.....

Zdravím.... Jen jsem se tak na chvíli zamyslel nad budoucím projektem a tak sem si řekl že se poradím zde. Jedná se o to že děláme čistku na dvoře a po té čistce nám tam zbyde starý nevyužitý komín. Na výšku má cca 8 metrů a podle posledních poznatků není vyvložkovaný (byl používán [a stále je ale né na dlouho] na odvod spalin z karmy). Brzo se bude asi dělat i nová koupelna a karma bude nahrazena bojlerem a komín zůstane nevyužitý. A proto vymýšlím jak ho využít a jasná volba je stavba udírny, kterou jsme již dlouho chtěli. Udělal jsem naprosto jednoduchý nákres jakou bych měl asi představu jak by to mělo vypadat.

Základ bych viděl buďto beton a nebo cihla. Na levo je spalovací komora která by se vyložila šamotkama (hnědá barva) uvitř by byl roštík který by oddělil hořící materiál od popelu (fialová) odtud by splodiny šli komínem (červená) který by zároveň vyhříval asi mramorovou desku (šedá) která by fungovala jako gril. Splodiny by šli do udírny ze které by byli odváděny do onoho již zmiňovaného komína. Pod udírnou by se nacházel prostor pro dřevo. Udírna a samozřejmě i spalovací komora budou mít dvířka.

Otázky nad kterýma přemýšlím jsou tyto:

-Jaký materiál na základní stavbu ? Beton nebo cihla ?
-Bude takto navržený komín fungovat ? Bude to mít použitelný tah a odvod spalin ?
-Z jakého materiálu udělat vnitřek udící komory ? Plech a nebo nějaké dřevo?
-Měla by se celá konstrukce odizolovat od zdi baráku ? Pokud ano tak čím ?
-Jak zajistit optimální přenos tepla ze spalovací komory na mramorovou desku ?

Je to jen návrh a nikdy jsem nic takového nedělal tak to prosím berte s nadsázkou. :)
Předem děkuji za postžehy, připomínky a návrhy.
Pokud narazíte na nějaké češtinářské chyby tak se předem omlouvám, jsem dyslektik a lepší to už asi nebude.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdá se mi že na nákresu není celkem nic špatného. Vzhledem k celkem asi malé délce sopouchu (červeně…
Zerozero 31.08.2014 22:06
Zerozero
Aha aha :) Takže dlouhý komín by neměl vadit ? Toho jsem se bál nejvíc. Čím by bylo nejlepší udělat…
IkaSGC 31.08.2014 23:12
IkaSGC
Jo správná připomínka na to jsem v příspěvku zapomněl. Lapač odkapaného tuku udělej jako vaničku, s…
Zerozero 01.09.2014 01:32
Zerozero
Hned jak jsem se vzbudil tak mi docvakla jedna věc kterou jsem zapoměl zmínit. Budu to stavět na dvo…
IkaSGC 01.09.2014 08:29
IkaSGC
"I tak bude potřeba spodní izolace" No možná by přes beton dvora nemusela zemní vlhkost moc pronikat… poslední
Zerozero 01.09.2014 11:46
Zerozero

Zdá se mi že na nákresu není celkem nic špatného.
Vzhledem k celkem asi malé délce sopouchu (červeně), bude udírna vhodná spíš na "teplé uzení"
Pro uzení "studeným kouřem" (pro dlouhodobé uzení velmi trvanlivých výrobků), bude sopouch krátký a kouř se dostatečně neochladí. Ale při domácím uzení se to používá méně, jako
univerzální udírna to bude dobré.
Grilovací deska musí být nad topeništěm, tak aby na ni šel oheň, nebo žár rozpálených uhlíků. Sopouch tedy napojit vzadu za topeništěm, tak aby nezasahoval pod grilovací desku.
Grilovací desku bych udělal odnímací, aby místo ní šel položit grilovací rošt.
Prostor vlastní udírny je dobré vyložit tvrdým dřevem. To proto, že se povrch dřeva rychle ohřeje a nesráží se na něm dehty.
Je však nutné topit tak, aby do udírny nedošly plameny a nedošlo k zapálení. Při délce sopouchu asi 1m je prošlehnutí plamene spíš "umění".
Tah komína pro daný účel bude víc než dostatečný.
Jen při použití roštu místo grilovací desky lze předpokládat únik spalin grilovacím roštem. Ale to je spíše žádoucí.
Jako materiál stavby bych asi použil klasickou cihlu, odspodu by to chtělo izolaci aby to nevlhlo a v zimě to netrhal mráz.
Topeniště jak píšeš šamotkama. 8-):puff:

Aha aha :)

Takže dlouhý komín by neměl vadit ? Toho jsem se bál nejvíc. Čím by bylo nejlepší udělat tu spodní izolaci ? Předpokládám že izolace mezi udírnou a barákem by asi nebyla potřeba nebo radši ano ? :)

Délku sopouchu bych udělal tak dlouhou jak by to jen šlo, bohužel je to limitované dvorem. Z pravé strany jsou kohoutky vody a z leva jsou oka z prvního poschodí které je pod úrovní terénu. Když jsem prohrabával net tak jsem narazil i na udírnu kde její tvůrce zevnitř udící komory vyložil nějakou izolaci a na to dal místo dřeva opět šamotky. Akorát u toho dřeva bych se asi bál aby mi to nechytlo.

Každopádně odnímací deska na gryl neni špatný nápad, akorát při použití mramoru by to asi byl docela váhový problém... Ale nějak by se to snad vymyslet dalo :)

Dále jsem se ještě dočetl že může být problém mastnota stékající z komínu. Ale psali tam že při použití suchého dřeva se to téměř nestává.
Dovnitř udící komory bych asi posvařoval nějaký plech který by mastnotu z výrobku pochytával a dal by se lehce vyčistit. Dokonce teoreticky bych byl schopen udělat i chytač z komína protože samotná udící komora nebude přímo pod komínem ale cca půl až metr uhnutá do leva. Tedy vývod z udírny by šel šikmo kousek na pravou stranu a dal by se na spodek největší části komína udělat nějaký lapač v podobě asi uzavíratelných dvířek a uvnitř třeba kastrólek. Bylo by to k něčemu ? :) Asi by to ale bylo praktické pro případné čištění komina, dalo by se do něho dostat zespodu (komín jináč končí až na střeše a je téměř nemožné se k němu dostat bež pořádného žebře nebo sebevraha který by si na tu střechu troufnul).

Jo správná připomínka na to jsem v příspěvku zapomněl.
Lapač odkapaného tuku udělej jako vaničku, s otvorem pro vstup kouře, tak jak máš na nákresu. Stříška nad vstupem kouře slouží k rozptýlení kouře a zároveň kryje vstup kouře před kapáním mastnoty, která steče do vaničky. Stříška musí být odnímatelná aby šla vanička vyjmout.
Stékání mastnoty z komína: Teoreticky by k tomu nemuselo docházet, protože udírna by se měla před vložením výrobku předehřát a pak by ke kondenzaci nemělo docházet.
Ale jsou li možnoti, jak lapač stékající vlhkosti a mastnoty udělat, tak bych ho udělal.
Použití suchého dřeva je sporné. Dřevo na uzení by mělo být spíš vlhčí. Pro dosažení hustého kouře se dávají na žhavý základ vlhké piliny z tvrdého dřeva.
Vyložení udírny šamotovými cihlami považuji za nevhodné.
Cihly se dlouho ohřívají a kondenzuje na nich dehet, který při uzení uvolňuje dehtový zápach, který se dostane do výrobku. Doporučuji vyložení tvrdým dřevem. Jak jsem psal, zapálení udírny přes metrový sopouch je téměř nemožné, tak se v udírně nikdy netopí.
Komín bude mít asi značný tah. Bylo by vhodné udělat stavitelnou komínovou klapku na omezení.
Izolaci mezi udírnou a objektem považuji za zbytečnou.
Izolaci proti zemní vlhkosti, nějakou IPU,ale předpokládám, že topeniště bude v takové výšce nad izolací, aby tam nedošlo teplo k tavení izolace. V prostoru pod roštem umístit popelník tak, aby pod ním byla vzduchová mezera.
Bude tak stínit sálavému teplu, aby tolik nepronikalo dolů k izolaci. V konstrukci použít pod prostorem pro popelník ITONG. Spolu s mezerou pod popelníkem bude tvořit tepelnou izolaci. Na dvířka topeniště udělej stavitelný vstup vzduchu. Spolu s komínovou klapkou nastavíš optimální podmínky. Myslím, že takto udělanou udírnu ti bude každý závidět.8-)

"I tak bude potřeba spodní izolace"
No možná by přes beton dvora nemusela zemní vlhkost moc pronikat, ale když začneš stavět cihelnou konstrukci přímo na beton dvora, pravděpodobně bude při dešti (pokud dvůr není zastřešen)voda na povrchu betonu a bude sáknout do konstrukce.
Udělal bych na betonu dvora jakousi základovou desku z betonu, vyvýšenou asi 10 cm.
Teprve na ní stavět. Buď na základ dát izolaci, nebo by bylo možné do betonu přimíchat nějaký prostředek, k získání nepropustnosti betonu. Určitě takové přísady jsou, z hlavy nevím název. Pak by izolace nebyla potřeba. Asi by to bylo i výhodnější.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru