Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Roztrhlo se vodovodní potrubí.

Ahoj.
Jsem tak trochu nasraný na řemeslníky a nevím kudy dál.
Ve starém bytě, který čeká na rekonstrukci je v kuchyni plynový průtokový ohřívač vody Mora 370 PO ( http://www.gasman.cz/navody/Mora/Mora%20PO%20370.p df ).

V únoru jsem se nastěhoval a čekal jsem ( a stále čekám kvůli nějakému papírování ), až se budu moci pustit do oprav. Od toho února do polovičky července to celkem šlo. Ve vodovodních trubkách písek, opakovaně jsem kupoval sprchu do koupelny ( takový ten konec na hadici ), atp., jak se to ve starém bytě, který nebyl nějakou dobu obývaný, asi může stát.
Vzhledem ke stavu plynu v celém domě, družstvo objednalo kontrolu plynu/revizi. U mě v bytě byly 2 problémy. U průtokového ohřívače prý unikal plyn. No nevím. Já tam nic necítil, ale ty moderní měřáky jsou asi hodně citlivé. Bohužel jsem nemohl být doma v ten termín, který si vybral plynař, který to měl opravit. Dal jsem klíče sousedům, kteří se v plynu nevyznají stejně jako já.
Podle souseda u PO ten řemeslník prý nějak utáhl přívod plynu aniž sundal kryt. Prý opravil během 1 dne závady ve 12 bytech.
Když jsem přišel domů, byl kotel zhasnutý a musel jsem jej zapálit. Nešlo to. Pak jsem si všimnul, že největší knoflík na kotli je otočený doleva na doraz. Otočil jsem ho do polohy, která tam byla dříve ( pokud se dobře pamatuji ) a pak to šlo zapálit. Sice jsem z toho byl nasraný a také z tobo bor...u, co po sobě chlapík nechal, ale život jde dál. Teplá voda tekla. Teplota byla stejné jako dřív.
2 týdny po návštěvě toho řemeslníka ( bylo to v neděli krátce po tom, co jsem se osprchoval ) slyším z kuchyně ( umístění PO ) jakýsi pšouk a syčení. Na výstupu teplé vody z PO se z prvního plastového kolínka za PO vyrval kovový závit a všude stříkala voda. Ta už stihla i uhasit plamen v PO. Stalo se to v neděli po ránu. Zavolal jsem známého Ukrajince, který nám ve firmě dělá na stavbě a na vodu má i vybavení ( svářečku i ostatní nářadí ) a ten mi to přijel ještě tu neděli opravit.
Dnes - po dalších 2 týdnech - se to znovu opakovalo. Úplně přesně. Vyjdu z koupelny, ještě ani nedojdu do ložnice k noťasu, a stejný zvuk a znovu cáká voda.
A co s tím? Neumím seřídit plynový kotel. Nevím jestli může hřát tak moc, že by ničil plastové trubky a já v koupelně měl pocit, že teplota je stejná jako kdysi. Navíc teď na ulici dokončují opravu vody. Nemůžu vyloučit ani změnu tlaku vody. Proč se to stalo 2x a vždy o víkendu krátce po tom, co jsem zavřel sprchu?

Předmět Autor Datum
Tlakem vody to nebude, ten si regulujete vy ve stoupačkách svým vlastním kohoutem. Tam bych začal, j…
kamzl 02.08.2014 10:33
kamzl
Otevření vody "jen na půlku" není k ničemu jinému dobré, než že omezí průtok při používání - při zas…
mirektatra 02.08.2014 11:06
mirektatra
Díky. Něco s tím budu muset udělat. Co se týká toho bytu ( a Vaší narážky na BD ), tak je to bída z…
Nol 02.08.2014 11:26
Nol
nejsem účasten v BD, ale měl jsem donedávna pocit, že BD rozhoduje většinově, tj. že jeden nesouhlas…
touchwood 02.08.2014 11:49
touchwood
to máš pravdu. Hele mě se třeba líbí ty situace, kdy se BD většinově rozhodne na paneláku si udělat…
kamzl 02.08.2014 12:16
kamzl
BD, nebo vlastníci?
Zarniwúp 02.08.2014 13:12
Zarniwúp
BD jsou v podstatě vlastníci bytů, aspoň podle mě. Bez souhlasu zmiňované většiny(BD) vlastníků nemů…
kamzl 02.08.2014 13:39
kamzl
Bytové družstvo je něco jiného, BD spravuje obyčejně více domů a zajišťuje běžný servis právě pro vl…
Zarniwúp 02.08.2014 14:09
Zarniwúp
požádejte BD o to aby jste si mohl(i třeba na svý náklady) nechat ve stupačkách svůj vlastní uzávěr…
kamzl 02.08.2014 11:56
kamzl
Jo, o tom uvažuji už delší dobu. Je to starý cihlový barák. Stupačky jsou ve zdech. Asi začnu rozbíj…
Nol 02.08.2014 12:13
Nol
vodoměry, jejich výměnu a zaplombování dělají místní Vak, respektive majitel vodovodní sítě!!! ne in…
kamzl 02.08.2014 12:24
kamzl
teď mě ještě napadla taková možná blbost, ale nemáte byt někde v přízemí, není první hned za hlavní…
kamzl 02.08.2014 12:11
kamzl
Ne. 2 patrový dům = přízemí, 1 a 2 patro. Já jsem v 1 patře. Už jsem se ptal v tom bytě pode mnou.…
Nol 02.08.2014 12:22
Nol
Takže to bude chtít nějakého machra. Volal jsem tomu expertovi, po jehož návštěvě se to začalo proje…
Nol 04.08.2014 23:24
Nol
To vypadá na vadný regulační plynový ventil v PO (v návodu označeno jako plynová armatura). Vyměnit,…
Prasak 04.08.2014 23:47
Prasak
Díky za radu. Chtěl bych do toho teď investovat co nejmíň. V dohledné době budu dělat kompletní reko…
Nol 05.08.2014 06:39
Nol
Ještě bych měl prosbu. Domnívám se, že v návodu je překlep. Na str. 4 je prohozeno 11 a 12. Popis 11… poslední
Nol 05.08.2014 06:54
Nol

Tlakem vody to nebude, ten si regulujete vy ve stoupačkách svým vlastním kohoutem. Tam bych začal, jestli ho nemáte naplno...

...nechejte to znovu už řádně opravit a kohout vody zkuzte otevřít na půlku(jestli je to kolečko, tak 2 otáčky)

Ten kotel tou je nějaký retro ale i tak myslím že BD by si nedovolilo tam nechat něco co by nefungovalo.

Spíš jste prostě jen náhodou narazil na dva lidi co to opravovali na rychlo a nepovedlo se jim to moc dobře spravit a náhodou to vydrželo do výkendu.

Díky. Něco s tím budu muset udělat.

Co se týká toho bytu ( a Vaší narážky na BD ), tak je to bída zoufalost.
Ulice Dobrovského v Brně vede přímo nad Kralovopolským tunelem. Spousta lidí, co v domě bydlela dřív, byty raději prodala. Zůstalo pár důchodců. Nově nastěhovaní jsme tu všichni pár měsíců - max. 1,5 roku.
Mám třeba problémy zastavit vodu v bytě. Do bytu vedou 2 stupačky s vodou. Jedna do koupelny a jedna do kuchyně. Každá má svůj vodoměr. Nejsou tu kohouty na zastavení vody. Lze zastavit jen vodoměrem. Zde jsem poprvé v životě uviděl vodoměr přišroubovaný " do zdi 1 trubkou " s kohoutem ve vodoměru. Pro výměnu tohoto vodoměru musíte zastavit celou stupačku a vypustit vodu v patrech nade mnou.
Když se zdálo, že se lidi domluví a s dotací magistrátu se něco opraví ( rozpadající se dveře do bytů, stupačky, vlhké sklepy ) a podařilo se k předběžnému souhlasu ukecat i důchodce, tak jedna Avon lady, která si nějaké opravy v bytě už udělala sama nesouhlasí, aby ostaní měli něco z dotací.
Je to zoufalost. Člověk má na účtě peníze na opravu a neví ve které zdi příští léto povedou stupačky - voda a plyn.
Oba vodoměry v bytě mají samolepku K 56 04. Jestli jsem se dostal ke správným informacím, tak jsou to 10 let staré vodoměry, které se mají vyměńovat po 5 letech. ( připomínám, že já jsem se nastěhoval letos v únoru ).

to máš pravdu.
Hele mě se třeba líbí ty situace, kdy se BD většinově rozhodne na paneláku si udělat novou střechu, plastový okna a vymalovat chodby a bůh ví co ještě

Další věc ty tepelný koeficienty.

Neptají se menšiny a prostě to udělají když na to fond stačí, když ne požádají o dotaci a když to i nestačí tak se i stou nesouhlasící menšinou skládají na to aby se to zaplatilo.

To sem ale moc nepatří, pravda je co píšeš. Zlatej svatej barák, bez sousedů nad-pod a vedle sebe.stačej ti co jsou vedle.:-D

Bytové družstvo je něco jiného, BD spravuje obyčejně více domů a zajišťuje běžný servis právě pro vlastníky (vyúčování energií, voda, na požadavek vlastníků může zajišťovat "běžnou" údržbu, etc.). BD tedy nerozhoduje o opravách, ale vlastníci.
Ale jinak ano, vlastníci u oprav, modernizace domu rozhodují hlasováním. U menších většinově, u větších (např. zateplení domu) musí být alespoň 75% všech vlastníků pro. Platí census, že síla hlasu se počítá podle výměry bytu. Tedy majitel 3+1 má silnější hlas, než majitel 1+1.
edit2: Něco z toho je upraveno zákonem, něco stanovami společenství vlastníků.
Ale to píšu o případě, kdy jsou byty v osobním vlastnictví (vlastníci...), jak je to u družstevních nevím.

edit: Nevím, jestli je možné, aby dům byl pouze ve správě vlastníků, tedy že by ho nespravovalo nějaké bytové družstvo, které zároveň spravuje více domů. Pak by se možná dalo mluvit o BD, ale v každém případě by to bylo zavádějící označení, protože BD je to, co jsem popsal výše.

požádejte BD o to aby jste si mohl(i třeba na svý náklady) nechat ve stupačkách svůj vlastní uzávěr vody,pro schopnýho instalatéra to není na dlouho a ten kousek trubky s kohoutem nestojí svět

Rovnou bych pořešil i ty vodoměry s VAKem a nechal bych si celou tu soustavu otlakovat-změřit.

ostatně nechtěl bych zažít to co píšete a nemít tu uzávěru někde po ruce(riskujete vytopení a další zbytečný náklady a spory). Jenže to je právě nevýhoda BD(spíš lidí v něm)

Jo, o tom uvažuji už delší dobu. Je to starý cihlový barák. Stupačky jsou ve zdech. Asi začnu rozbíjet v kuchyni a koupelně zdi a od vodoměrů bych se měl dostat ke stupačkám. Pozvu instalatéra a nechám tam dám uzávěry, nové vodoměry jsou prý za pár stovek ( a ne jako ty současné, kde by výměna Mouřenínkem stála 5000,- za 1 kus), a taky k oběma stupačkám dám filtry na písek. Tak, jak si to představuji, by mohlo vyjít snad tak na 5000,- dohromady? S tím, že budu příště schopen zavírat vodu, vyměnit dnes běžný typ vodoměru, a nebudu zkoušet, jestli sprchy Hansgrohe vydrží ví písku než ty levné.

vodoměry, jejich výměnu a zaplombování dělají místní Vak, respektive majitel vodovodní sítě!!! ne instalater

Vše co je před hodinama je jejich a měli by to opravovat oni.

I když jak to je u stoupaček si nedokážu troufnout říct.

Je možný že tam BD má ještě svůj vlastní vodoměr pro celý barák a tyhle v e stoupačkách jsou právě staré proto že jsou BD pro jejich kontrolu(aby jste se nehádali kolik kdo vytočil)

To nemění nic na tom že instalatéra nechte dělat jen to je je za vodoměrem, ostatně sám by se pře jakoukoliv plombu neměl pustit sám od sebe.

teď mě ještě napadla taková možná blbost, ale nemáte byt někde v přízemí, není první hned za hlavní uzávěrou baráku?

Je možný že se v tom někdo vrtal protože vy máte třeba tlak vody přebytečnej ale lidi nad vámi už ho mít nemuseli,měli mizernej tak tomu někdo přidal.

Obešel bych byty pod Váma zda nemaj(neměli) podobný problémy.

Ne. 2 patrový dům = přízemí, 1 a 2 patro. Já jsem v 1 patře.

Už jsem se ptal v tom bytě pode mnou. Je tam v podnájmu jedna mladá usměvavá dívčina a vodu má prý v pořádku. Jo už vtipkuju. Už jsem se s tím smířil.
Celá ulice má mírný spád a já bydlím na spodním konci ulice. ( No co je to mírný. Na délku 1 bloku jsou to tak 2 patra. Není to jak když jde člověk někam na hrad )

Edit: Nemyslím si, že by se v tom vrtal někdo z baráku. Nade mnou bydlí chlapík, se kterým vycházím dobře , o mých problémech ví, a řekl by kdyby se něco u něj dělo. Spíš mě serou ti na ulici.

Takže to bude chtít nějakého machra. Volal jsem tomu expertovi, po jehož návštěvě se to začalo projevovat. Ten prohlásil, že to není možné a on nedělá servis, takže ho to nezajímá. On je pouze revizák a přestal se se mnou bavit.

A pak odpoledne jsem tu měl opět toho svého známého na opravu prasklé trubky. Oprava se povedla.
Potom jsme to asi hodinu trénovali. A zjistili jsme zajímavou věc, Po zapálení hoří jen ten věčný plamínek. Po puštění teplé vody vše OK. Horší to bylo po zavření teplé vody. PO pořád hřál malým plammenem - nezavřel úplně plyn. A to bez ohledu na nastavení průtoku vody a množství plynu. Do nastavení nějakých šroubů uvnitř jsme neměli odvahu vrtat.

To vypadá na vadný regulační plynový ventil v PO (v návodu označeno jako plynová armatura). Vyměnit, vnitřní těsnost ventilu při opravě na koleně nikdo nezaručí, jen výrobce ventilu jakožto nový kus. Vzhledem ke stáří bych zvážil výměnu celýho ohřívače.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru