Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem udrziavanie stalej teploty

Zdravim,
chcel by som si spravit vlastnu regulaciu teploty.
Zacal by som asi jednoduchym principom, rozmedzie teploty trebars 23-26°C.
Zaujima ma ako by ste to riesila, jediny programovaci system co ovladam je arduino (resp. aj C).
Arduino je ale len na 5v (neviem ci to je problem) a neviem ani ci sa da kupit teplomer a pod.
Diky za rady a napady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ta teplota má být udržována KDE? V koupelně? V teráriu? V obýváku?
Dale Cooper 13.05.2014 21:52
Dale Cooper
v kupelni je inych 23°C ako v kuchyni? pre zaciatok by to malo byt povedzme v obyvacke
jesus-pd 13.05.2014 21:53
jesus-pd
Ona to není taková sranda. Studoval jsem tedy automatizaci "pouze" na střední, i když pravda ve čtvr…
JR_Ewing 14.05.2014 15:23
JR_Ewing
to je v poriadku ze to ma nejaku odozvu, ked chcem mat o 8:00 vykurene tak povedzme ze to zapnem o 7…
jesus-pd 14.05.2014 15:30
jesus-pd
Hele, obyčejný "regulátor" funguej tak, že se aktuální teplota z čidla srovnává s teplotou nastaveno…
JR_Ewing 14.05.2014 15:42
JR_Ewing
dakujem ti, konecie niekto kto vysvetluje a nepinda... az tak zlozite to netreba, povedzme ze ak chc…
jesus-pd 14.05.2014 15:51
jesus-pd
to jsi špatně pochopil. MM ti velmi názorně vysvětloval, jak se to (ne)dělá. Pokud máš představu, že…
touchwood 14.05.2014 22:00
touchwood
Uvažuju o tom, si něco takového naprogramovat. Na PID regulaci to ale nevypadá, myslím si, že regula…
JR_Ewing 15.05.2014 06:42
JR_Ewing
myslíš fuzzylogic s nějakou zpětnou učící se vazbou/smyčkou? :-) Nezapomeň, že když topíš, tak nemů…
touchwood 15.05.2014 08:03
touchwood
Jo, tak nějak. Kamarád, kdysi za mlada můj skautský vedoucí, dnes pán s titulem před i za jménem. Př…
JR_Ewing 15.05.2014 08:30
JR_Ewing
PID regulator je fuzzy logika. Ci su tie 3 P,I,D konstanty pevne dane alebo sa ich ten regulator uci…
MM.. 15.05.2014 09:53
MM..
Jenže to by předpokládalo možnost regulace kotle na jiné urovni než zapnuto/vypnuto, respektive možn…
JR_Ewing 15.05.2014 10:03
JR_Ewing
Ked pises o fuzzy logike, tak tam nema byt ziadne zapnuto/vypnuto. PID je fuzzy, preto to nema digit…
MM.. 15.05.2014 10:17
MM..
Měl jsem kdysi prostorový termostat Junkers, který měl uvnitř dvouwatový odpor, zapojený na 220V sou…
jirka44 15.05.2014 10:34
jirka44
To je taky tuning analogovych bimetal spinacov :) (koriguje to opozdenie spetnej vazby na male opozd…
MM.. 15.05.2014 12:46
MM..
Ano, byl to bimetal. A spínalo to naftový hořák v kotli ústředního topení podle teploty v jedné míst… poslední
jirka44 15.05.2014 13:19
jirka44

Ona to není taková sranda. Studoval jsem tedy automatizaci "pouze" na střední, i když pravda ve čtvrťáku z vysokoškolských skript. Taková věc jako topení opravdu nereaguje okamžitě, má velmi dlouhou setrvačnost. Velice snadno se ti může stát, že regulátor bude oscilovat (teplota půjde od extrému k extrému bez přiblížení ke "klidné" poloze, nebo dokonce se nekontrolovaně rozkmitá (rozkmit regulace bude čímdál větší, výkyvy teploty také.
Já teď přemášlím o regulaci vzduchotechniky a "programování" je v tom to nejjednodušší. Stanovit si správné regulační podmínky, kde jakou hodnotu hlídat a jak dlouho si ji pamatovat - ten algoritmus je dost náročný.

Hele, obyčejný "regulátor" funguej tak, že se aktuální teplota z čidla srovnává s teplotou nastavenou pro daný čas. Když je menší, sepne relé a kotel se zapne (respektive se zapne čerpadlo a kotel na základě teploty vody roztopí hořák).
Lepší regulátor umí "předvídat" a když si na sedm nastavíš 20°, tak to bude rozjíždět kotel dřív, aby v těch sedm ta teplota byla.

No a pokud to chceš mít hardcore, pak si bude hlídat venkovní teplotu, vnitřní teplotu, rozdíl od nastavené teploty a postupně se budeš "učit", že při této venkovní teplotě a tomhle rozdílu teplot vevnitř je třba o tolik minut pustit kotel dřív.

dakujem ti, konecie niekto kto vysvetluje a nepinda...
az tak zlozite to netreba, povedzme ze ak chcem vyhrievat stale, tak teplota sa ustali, alebo nech si kmita hore dole to uz bude maly rozdiel nie?
a ak chcem v noci vypnute a rano vyhriat tak by stacilo nastavit tu odozvu ktoru ma kotol, povedzme tych 30min, je tak?

to jsi špatně pochopil. MM ti velmi názorně vysvětloval, jak se to (ne)dělá. Pokud máš představu, že pro nastavenou teplotu stačí sepnout spínač, tak to si běž koupit klasický pokojový termostat za 600Kč, funkce bude totožná. Pokud chceš nějakou divočinu, tak nejprve potřebuješ její matematický model. Následně algoritmizovat a naprogramovat, implementovat HW ovládání. A nakonec odchyt much (tohle bývá obvykle nejdelší část..).

Uvažuju o tom, si něco takového naprogramovat. Na PID regulaci to ale nevypadá, myslím si, že regulace na základě aktuálních hodnot při takové setrvačnosti systému bude přinejmenším strašně komplikovaná. Spíš bych rád naprogramoval systém, který se bude učit. Bude znát venkovní teplotu, vnitřní teplotu, bude hlídat přesně čas a hlavně si bude pamatovat. Bude si v podstatě vytvářet vlastní "regulační křivky", respektive průběhy teplot. A bude si je stále zpřesňovat. Když to úplně zjednoduším, venku je 0°C, vevnitř 20 a já mám teď rozkaz to nažhavit na 22. Při prvním nasazení sepne v příslušný čas a zaznamená si vývoj teploty, kdy sepnul kotel, kdy ho vypnul. No a příště už bude vědět, že při takovém rozdílu vnitřní a venkovní teploty musí s takovým předstihem kotel zapnout a s takovým předstihem kotel vypnout, pak setrvačnost dovede teplotu přesně na určenou hodnotu. Totéž při udržování teploty, když nechám topení vypnuté, takhle se mi bude klesat teplova v čase při tekové venkovní a takové vnitřní teplotě, pak kotel zapnu dřív, než stačí klesnout. Nejsem troškař, vyžadovalo by to poměrně přesné čidlo teploty (Rozlišení 0.1°C), rád bych měl termostat v každé místnosti, abych mohl regulovat každou mísnost zvlášť a navíc bych to rád spojil s "motorizovaným" termoventilem na radiátorech. Protože když jedna místnost přestane topit, jiné stále teploty nemusí dosáhnout a kotel stále pojede. Termostat by o té skutečnosti věděl (že kotel jede) a hlídal by si "přesnost" nastavení termoventilu, v případě, že by přesáhla o hodně dosažená teplota tu nastavenou, upravil by motoricky termoventil. To jsou ale hodnoty, které by se sbíraly v čase hrozně dlouho, vyhodnocovala maxima křivek a na jejich základě až měnily nastavení ventilů. této souvislosti mě napadlo, aby termostaty nepřišly na to, že nejvýhodnější je co nejpřesnější nastavení ventilů a v podstatě mít kotel puštěný neustále. Tím by dosáhly téměř konstatní teploty.

No, vymyšlené to mám velmi náročně, uvidím, jestli se mi alespoň část někdy podaří realizovat. Jednu takovou "vymoženost" už mám v provozu, až se mi podaří natočit na youtube, tak se tím pochlubím. Je ale výrazně jednodušší než ten nápad tady.

Jo, tak nějak. Kamarád, kdysi za mlada můj skautský vedoucí, dnes pán s titulem před i za jménem. Před dvěma lety mi říkal, že chystá skrypta právě na fuzzy logiku, tak jsem si je u něj zamluvil, až vyjdou.

Ale to už jsme mimo téma. Když takové opičárny vymejšlím, měl jsem nejspíš radějí dělat programátora :-)

PID regulator je fuzzy logika. Ci su tie 3 P,I,D konstanty pevne dane alebo sa ich ten regulator uci alebo meni v zavislosti na dalsich velicinach(vonkajsia teplota apod), je uz len vec implementacie.

Cele to co si tam popisoval prave riesi PID regulator (rychost reakcie riesi I a D zlozka, kolko musis zhavit aby si to udrzoval riesi I a P zlozka)

Jenže to by předpokládalo možnost regulace kotle na jiné urovni než zapnuto/vypnuto, respektive možnost dynamicky měnit teplotu otopné vody. Výsledkem by totiž nutně bylo nastavení teploty vody tak, aby dodaná energie vyvážila přesně úbytek energie vzniklý ztrátami a v podstatě "topit" stále. V ostatních případech jsou nutné větši či menší oscilace.

PS: přemýšlím, jestli autorovi původního dotazu nejde z našich debat trošku hlava kolem :-D

Ked pises o fuzzy logike, tak tam nema byt ziadne zapnuto/vypnuto. PID je fuzzy, preto to nema digitalny vystup :)

ked chces len zapnute/vypnute tak tam nejake oscilacie budu vzdy, v zavislosti na tom kde je cidlo, a hlavne budes mat len bud max.kurenie alebo max.cxhladenie co moze byt neprijemne pre osoby stojace u klimy alebo opierajuce sa o radiator apod. Alebo ak budes napr cidlo ofukovat rovno klimatizaciou, tak klima ochladi cidlo na 5st. ze si system bude myslet ze mrzne jak svina, zapne kurenie na plno, potom o minutu zisti ze nemrzne a zapne klimu naplno (inac jak naplno s digitalnym vystupom zapnut nevies) a tak dokolecka. Samozrejme ak cidlo sa umiestni na miesto kde je velka zotrvacnost tak tie oscilacxie budu miernejsie, ale ja by som nechcel sediet pre klimatizaciou ktora kazdych 5minut fuka naplno 0stupnovy vzduch alebo vobec nic. Ale je to mozne tak urobit, ak niekto chce.
P.S. u kurenia to neni az taky problem, 2stavovy termostat sa pouziva na ohrevnych telesach bezne.

Měl jsem kdysi prostorový termostat Junkers, který měl uvnitř dvouwatový odpor, zapojený na 220V současně s kotlem. Takže když kotel začal topit, odpor začal přihřívat vnitřek termostatu. Říkali tomu tepelná zpětná vazba a bylo to docela vymakané. Když se to nezapojilo, courala teplota v místnosti +/-2 až 3°C, s tímhle fíglem to drželo na půl stupně.

To je taky tuning analogovych bimetal spinacov :) (koriguje to opozdenie spetnej vazby na male opozdenie).

To ten spinac spinal cely kotol podla teploty v miestnosti, alebo co to tam spinalo? Tepla voda z vodovodu bola v lete studena? Tipujem ze to spinalo nejake cerpadlo, alebo ventil?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru