Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem komora

zdravím, potřebovala by jsem poradit ohledně komory
Máme 2.patrový dům, přízemí(pracovna,technická místnost a vstupní hala) a 1.patro(kuchyn s obývacím pokojem, ložnice, dětský pokoj, koupelna)
Potřebovali bychom někde komoru (teplota okolo 10-15 stupnů)
Nejlepší by to bylo v technické místnosti, ale máme všude podlahové vytápění a nevíme jak to vymyslet, jestli postavit nebo koupit (jestli něco takového existuje). Velikost min. 2x1 metr

Předmět Autor Datum
V některých domech se jako úložný prostor pro různé úklidové prostředky (košťata, kýbl, vysavač) sez…
náhodný 29.01.2014 11:27
náhodný
pod schodištěm to nejde komora bude na potraviny
lunzie 31.01.2014 08:39
lunzie
Vzhledem k tomu, že s komorou na potraviny se zásadně počítá už při výstavbě, nemáte moc šancí. Muse…
lesov 31.01.2014 09:07
lesov
Ach ták, ne komoru ale spížní skříň, spíž, špajz. Jak radí lesov, chce to odvětrání. Jestliže má bý… poslední
náhodný 31.01.2014 16:34
náhodný

V některých domech se jako úložný prostor pro různé úklidové prostředky (košťata, kýbl, vysavač) sezónní věci (bruslařské nebo lyžařské boty, nafukovací lehátko, hračky na léto) a pod. využívá prostor pod schodištěm do patra (pokud jsou schody plné).
Také záleží na tom, jestli to má být komora na čisté věci (například sezónní oblečení, prodlužovací šňůru, žehlicí prkno, boty v krabicích, atd.), nebo i na různé domácí chemikálie (hnojiva, postřiky, kropicí hadici, květináče, malířské potřeby, zednické nářadí, apod...) nebo na co vůbec komora má být.

Možná by stačily jednoduché dveře a příčka ze sádrokartonu na klasický lištový rám a teplo neřešit.

Vzhledem k tomu, že s komorou na potraviny se zásadně počítá už při výstavbě, nemáte moc šancí.
Musela byste vyčlenit v kuchyni (nebo jinde) místo pro skříň s dostatečným odvětráním, což znamená díry do zdi nebo připojení na nějaké odsávání nebo již existující ventilaci.
Nebo koupit nějakou větší "průmyslovou" lednici s možností regulace až na těch 15°C.
Nebo si počkat na novinku, chladící panely: http://www.national-geographic.cz/detail/chladici- panely-se-mohou-stat-brzy-hitem-strech-41874/ a zbudovat nějakou skříň nebo malou místnost s odizolováním podlahy, pokud máte všude podlahové vytápění. ;-)

Ach ták, ne komoru ale spížní skříň, spíž, špajz.

Jak radí lesov, chce to odvětrání. Jestliže má být špíž chladná, lze ji udělat podobně jako saunu v domě - malou místnůstku s vhodnou izolací od okolního prostředí, a protože je máte podlahové topení, tak se zvýšenou podlahou aby pod ní mohl proudit vzduch a dobrou izolací zespodu.

Pokud je technické přízemí dostatečně chladné a je v něm čisto, bylo by snad odvětrání možné do technického přízemí, případně prorazit větrací otvory z budovy ven a osadit je vhodnými mřížkami proti vletu ptáků, hmyzu a samozřejmě proti vlezení hlodavců. Mřížky by měly být přístupné z obou stran, pro případ vniknutí mravenců, aby se jim dalo zabránit v jejich činnosti.

Pokud by spíž byla hlavně na uzavřené nádoby s potravinami, tedy na konzervy, kompoty, a další potraviny, které nepotřebují odvětrávání ven, možná by stačilo odvětrání pouze do technické místnosti.

Mrazák nebo velká lednice by v komoře být nemusela, mohlo by stačit umístění v technické místnosti, aby rozdíl teplot uvnitř a venku nebyl tak velký a tím byla nižší spotřeba energie, než při umístění v teplém bytě.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru