Předmět Autor Datum
Vem to logicky, proč bys je odpojoval? Když dobíjí alternátor, tak taky za jízdy neodpojuješ kabely.
ladaadal 08.11.2013 12:05
ladaadal
Pri nabíjaní nabíjačkou je to ale opačne.Prúd ide do baterie ale aj do alternátora a už ani nehovorí…
fade 08.11.2013 12:53
fade
Kudy by asi tak šel do alternátoru? Ty diody to nepustěj. Prostě se to neodpojuje, věř mi - praxe sk…
ladaadal 08.11.2013 13:16
ladaadal
Ovsem ty diody v alternatoru jsou zapojeny jako graetzuv mustek pro trifazovy proud a tak brani tomu…
bahno 08.11.2013 13:20
bahno
fade Není lepší napsat přesně,o jakou nabíječku se jedná ? Typ,model,etc.
E250TD 08.11.2013 14:38
E250TD
Také jsem zaznamenal doporučení odpojovat kabely, se zdůvodněním že tyto nabíječky jsou schopné v ně…
J_K 08.11.2013 17:56
J_K
Takže včera som kúpil invertorovú nabíjačku "cemont id charge 22".Nabíja všetky typy batérií. http:…
fade 08.11.2013 20:36
fade
Pravdu vidím tam, i tuhle :-). Výrobce nabíječky se kreje doporučením odpojení od vozidla z důvodu L…
mirektatra 09.11.2013 16:35
mirektatra
"mirektatra" - Vystihol si to presne,tiež ma napadlo že by to mohol byť alibizmus výrobcu. Už som s… poslední
fade 09.11.2013 16:51
fade

Pri nabíjaní nabíjačkou je to ale opačne.Prúd ide do baterie ale aj do alternátora a už ani nehovorím o citlivej riadicej jednotke a citlivej elektronike automobilu.A v alternátori sú diody a preto sa majú odpájať káble pri nabíjaní obyčajnou nabíjačkou.
Takže je to zložitejšie a logicky ako si to popísal to tak asi nebude dobre riešiť.
Ale ďakujem za odpoveď.

Ovsem ty diody v alternatoru jsou zapojeny jako graetzuv mustek pro trifazovy proud a tak brani tomu, aby jimy tekl proud zpet do alternatoru. Ani ridici "rele"(vlasntne to s rele nema nic spolecnyho) alternatoru nema problem. Co se ostatni elektroniky v aute tyce - zdaleka neni tak citliva a pokud je nabijecka v poradku absolutne nic ji nehrozi, ridici jednotka v aute i 15V bezproblemu ustoji, nektery jednotky ustoji i 35V, pac v ramci uspor se dneska spousta veci dela tak, aby bezela na 12V i 24V.
EDIT: Otazka je, co myslis invertorovou nabijeckou - pokud je to jenom nabijecka na principu spinanyho zdroje, tak v plati co jsem napsal. Pokud jde o vyuziti svareciho invertoru jako pomocnyho startovajiho zdroje - tak to je tezce jina, to ma presny postup jak na to a jeho nedodrzeni je velkej problem.

Také jsem zaznamenal doporučení odpojovat kabely, se zdůvodněním že tyto nabíječky jsou schopné v některých situacích vytvořit na svorkách i více než 20V. O diody v alternátoru, jak se někdo zmiňuje v diskusi, vůbec nejde. Jde o řídicí jednotky různých systémů(motor, airbagy, zamykání, atd.), kterým by to přepětí údajně mohlo uškodit. Také se nedoporučuje mít ty nabíječky připojené při startování motoru.
Nicméně v práci pokud vím nikdo při nabíjení kabely neodpojuje a ještě jsme žádnou jednotku neuškvařili. Možná to bude problém nějakých levných nabíječek.

Takže včera som kúpil invertorovú nabíjačku "cemont id charge 22".Nabíja všetky typy batérií.

http://www.zvaracky-brusivo.sk/kategoria/nabijace- a-startery/invertorove-nabijacky/cemont-idcharger- 22-invertorovy-nabijac-baterii/

V recenziach som čítal citujem " nabíja všetky typy batérií a hlavne nemusím odpájať kabely z batérie".

V návode na obsluhu som čítal toto" Je dôležité odpojiť batériu z auta, tým sa zabráni možnému poškodeniu alternátora."

Ďalší typ invertorovej nabíjačky na tejto stránke:
http://www.mall.sk/nabijacky-autobaterii/gude-gab- 15a
má v popise produktu uvedené"Umožňuje nabitie batérie bez demontáže z auta".
Takže moja otázka bola síce strohá , ale je myslím na mieste.

Pravdu vidím tam, i tuhle :-). Výrobce nabíječky se kreje doporučením odpojení od vozidla z důvodu LAICKÉHO POUŽITÍ NABÍJEČKY. Pokud je akumulátor těžce poškozený, silně vybitý, nebo jsou nekvalitně spojeny svorky na baterii, přes které se nabíječka připojuje, může dojít k tomu, že vlivem jeho vysokého odporu mezi nabíječkou a baterií se při připojení nabíječky objeví na svorkách její plné napětí, které může převýšit povolené nejvyšší napětí ve vozidle. Při dobíjení to baterii neuškodí, ale auto to může poškodit. Výrobce ale neví, kdo to používá a kdy, tedy uvažuje nejnepříznivější případ.
Pokud nabíječku použije informovaný odborník, nejdříve provede měření a tak zjistí, jak má postupovat. Obecně platí to, že baterie určená k DObíjení má tak malý odpor a tak velkou kapacitu, že dokáže "stabilizovat" napětí z nabíječky na obvyklé napětí palubní sítě vozidla. Odkazy na možné poškození dobíjecí sady (relé, alternátor, dynamo) jsou neopodstatněné - tato sada je konstruována právě pro to, aby udržela napětí a směr proudu tak, jak je třeba - tedy diody nepustí v "závěrném směru" napětí do alternátoru, pokud není překročeno závěrné napětí - cca 40V.
ZÁVĚR: Pokud baterie točí starterem, ale je pro nastartování slabá, klidně ji dobíjím jakoukoliv nabíječkou (se sledováním proudu dobíjení, který nepřekročí cca 1/10 kapacity baterie). Při "rychlonabíjení", které má ale několik důležitých zásad, je ale situace zcela jiná(!)

"mirektatra" - Vystihol si to presne,tiež ma napadlo že by to mohol byť alibizmus výrobcu.

Už som sa zorientoval takže viem ako na to.To že som ako automechanik formoval a nabíjal batérie celé roky, nič neznamená pretože vývoj ide takým tempom dopredu že ani automechanik nemôže stíhať všetko.
Tvoju odpoveď považujem pre mňa za vyčerpávajúcu. Vďaka.
Ďakujem aj ostatným za snahu osvetliť problém.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru