Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Invertorová nabíjačka batérií (akumulátorov).

Pravdu vidím tam, i tuhle :-). Výrobce nabíječky se kreje doporučením odpojení od vozidla z důvodu LAICKÉHO POUŽITÍ NABÍJEČKY. Pokud je akumulátor těžce poškozený, silně vybitý, nebo jsou nekvalitně spojeny svorky na baterii, přes které se nabíječka připojuje, může dojít k tomu, že vlivem jeho vysokého odporu mezi nabíječkou a baterií se při připojení nabíječky objeví na svorkách její plné napětí, které může převýšit povolené nejvyšší napětí ve vozidle. Při dobíjení to baterii neuškodí, ale auto to může poškodit. Výrobce ale neví, kdo to používá a kdy, tedy uvažuje nejnepříznivější případ.
Pokud nabíječku použije informovaný odborník, nejdříve provede měření a tak zjistí, jak má postupovat. Obecně platí to, že baterie určená k DObíjení má tak malý odpor a tak velkou kapacitu, že dokáže "stabilizovat" napětí z nabíječky na obvyklé napětí palubní sítě vozidla. Odkazy na možné poškození dobíjecí sady (relé, alternátor, dynamo) jsou neopodstatněné - tato sada je konstruována právě pro to, aby udržela napětí a směr proudu tak, jak je třeba - tedy diody nepustí v "závěrném směru" napětí do alternátoru, pokud není překročeno závěrné napětí - cca 40V.
ZÁVĚR: Pokud baterie točí starterem, ale je pro nastartování slabá, klidně ji dobíjím jakoukoliv nabíječkou (se sledováním proudu dobíjení, který nepřekročí cca 1/10 kapacity baterie). Při "rychlonabíjení", které má ale několik důležitých zásad, je ale situace zcela jiná(!)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny