Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Slovíčkaření ze zákona Dřevotruhlářského charakteru

Dobrý den všem

co člověk to názor, hodím do pléna zde:

1/ živnostník Truhlář
2/ živnostník, který se zabývá zpracováním dřeva, výrobou dřevěných výrobků, povrchovou úpravou kovů a dalších materiálů

dva pracanti, dva daňový poplatníci ... dělají to samé?

znáte někdo rozdíl? Nejlépe z pohledu zákona?

DKK

Předmět Autor Datum
Ten druhý bude potřebovat živnosťák i na to železo. Jinak netuším, kam míříš.
L-Core 15.10.2013 15:08
L-Core
Zakon nerozlisuje jednotlive zivnosti, zakon len rozdeluje zivnosti do skupin (volne, viazane, konce…
fleg 15.10.2013 15:30
fleg
U nás to jsou řemeslné živnosti. http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zi vnost/priloha1.a…
L-Core 15.10.2013 20:58
L-Core
??? Dnes neexistuje " Truhlář ", možno v Afganistane ešte áno ... drevovýroba používa technologie i…
Joseph 15.10.2013 15:35
Joseph
Co to pleteš pátý přes devátý? To, že truhlář pro svoji práci používá CNCéčko ještě neznamená, že př…
ladaadal 16.10.2013 09:32
ladaadal
No mýliš sa, žijem v čechách CNC nemám, používám ručnú pílku a dláto ... len aby si bol v obraze, že…
DKK 16.10.2013 10:12
DKK
Dvojka může být klidně i tesař, dýhař, tryskač,... prostě je to mnohem obecnější definice.
Kurt 15.10.2013 15:38
Kurt
1-ka zahrna konkretne povolanie,2-všeobecna,presne nešpecifikovana činnost v oblasti spracovania dre…
audax 15.10.2013 16:07
audax
Řemeslné činnosti jsou v zákoně taxativně vyjmenované. Tedy truhlář spadá do živnosti v zákoně vyjme…
Zerozero 16.10.2013 00:23
Zerozero
Jak píše Zerozero, truhláři stačí jeden živnosťák, zpracovatel dřeva jich potřebuje tolik, kolik čin…
ladaadal 16.10.2013 09:35
ladaadal
tak a teď proč jsem se ptal 1/ vázaná živnost, na kterou potřebuji školu, vzdělání, oficiální praxi…
DKK 16.10.2013 10:22
DKK
Bohužel zákony neřeší jestli člověk danou práci umí, nebo ne, ale jestli na to má papír. Samozřejmě…
Zerozero 16.10.2013 11:03
Zerozero
ZeroZero děkuji za reakci, moc si jí vážím, ano rozumím napsanému, vzhledem k tomu že jsem nikdy ne…
DKK 16.10.2013 11:49
DKK
V podstatě, co napsal Zerozero je vyčerpávající odpověď, tak nezbývá než držet palce. Tvoje poznámka… poslední
ladaadal 18.10.2013 06:46
ladaadal
Podnikám leccos vím, bohužel truhlařina a podobně nespadá do mojí profese. Ale jen vzato "selským" r…
Zerozero 18.10.2013 01:29
Zerozero

Zakon nerozlisuje jednotlive zivnosti, zakon len rozdeluje zivnosti do skupin (volne, viazane, koncesovane a pod), takze otazke znie naco sa vlastne pytas.
Pokial spada truhlar a spracovatel dreva do volnej zivnosti (imho ano) tak medzi nimi rozdiel nie je.

???

Dnes neexistuje " Truhlář ", možno v Afganistane ešte áno ...
drevovýroba používa technologie identické so strojárskymi, CNC obrábacie centrá, lisy, používa chémiu, striekacie automaty, sušiace pece.

Dnes sa pre technologické postupy z jedného oboru cielene vyhľadáva aplikácia do iného odvetvia. Firmy cielene za týmto účelom vytvárajú expertné skupiny, hovoria tomu " Workshop "

Posledných 25 rokov si prespal ?

Co to pleteš pátý přes devátý? To, že truhlář pro svoji práci používá CNCéčko ještě neznamená, že přestal být truhlářem. Truhlář je člověk, který opracovává dřevo a dělá z něj spotřebitelské produkty, jestli to dělá ručním hoblíkem, rešplí, pořízem nebo nabušeným CNCéčkem je úplně jedno, workshop je o něčem úplně jiném a s názvem profese to nemá nic společného.

1-ka zahrna konkretne povolanie,2-všeobecna,presne nešpecifikovana činnost v oblasti spracovania dreva,kovov ako takych......od 1-ky sa napr.nepredpoklada,že bude zvažat kalamitne drevo z lesa a vykazovat to ako predmet činnosti, u 2-ky je to zahrnute pod bodom spracovanie dreva,kde nieje bližšie špecifikovane,o ake spracovanie sa jedna,može z toho vyrabat aj drevene brikety,to sa od stolara obvykle neočakava,ten vyrobi nabytok,obloženie etc

Řemeslné činnosti jsou v zákoně taxativně vyjmenované.
Tedy truhlář spadá do živnosti v zákoně vyjmenované jako "Truhlářství podlahářství". Tedy pro první případ stačí ŽL na tuto činnost.

V druhém případě se jedná o kombinovanou činnost.
Pokud se živnostník bude zabývat třeba povrchovou úpravou kovů (natírání), tak potřebuje ŽL na činnost nazvanou "malířství, natěračství lakýrnictví".
Pokud k tomu bude dělat práci truhlářského charakteru, tak navíc ŽL "truhlářství podlahářství"
Pokud se k tomu bude zabývat zpracováním dřeva ve smyslu těžby pořezu a podobně,
bude potřebovat další ŽL na tuto činnost.(Nezjišťoval jsem, jestli tato činnost patří mezi činnosti volné, nebo vázané).

Tedy podle zákona případ 1 a 2 není to samé.
Vzhledem k tomu, že došlo k "rozškatulkování" činností do mnoha skupin, není výjimkou, že podnikatel střední firmy s různorodou činností, má třeba patnáct živnostenských listů.

Já například mám ŽL na činnost "výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních přístrojů" Tedy na živnost řemeslnou.
Abych ale něco mohl prodávat, mám druhý ŽL na "koupě zboží, za účelem jeho dalšího prodeje a prodej" , což je činnost volná.

Jak píše Zerozero, truhláři stačí jeden živnosťák, zpracovatel dřeva jich potřebuje tolik, kolik činností bude provádět. Má pak mnohem větší rádius působnosti, což dnes využívá skoro každý. K řemeslné činnosti si skoro každý pořídí nákup za účelem dalšího prodeje a pak pokračuje podle zakázek (a možnosti vydání živnosti). Taky mám 4 a každý na něco jiného.

tak a teď proč jsem se ptal

1/ vázaná živnost, na kterou potřebuji školu, vzdělání, oficiální praxi atd. uvedena v seznamu v příloze 1 živnostenského zákona

2/ výňatek toho co můžu dělat na volnou živnost bez vzdělání - SEZNAM ODBORU CINNOSTI NALEZEJICICH DO ZIVNOSTI VOLNE vyroba a obchod a sluzby neuvedene v prilohach 1 az 3

A teď hypotéza:
dělám truhlařinu, mám spokojené zákazníky a dobré jméno - na černo, nemám truhlářské ani podobné vzdělání, bohužel jsem vysokoškolák a chci svoji práci zlegalizovat ... (nad smyslem placení daní a odvodů prosím nediskutujme)
Podle 1/ nelze, na tuto živnost nedošáhnu, podle 2/ ano ...

tak bude to teď jasnější?
Pro mne pořád ne :-)

Bohužel zákony neřeší jestli člověk danou práci umí, nebo ne, ale jestli na to má papír.
Samozřejmě by asi šlo činnost která je vázaná nějak skrýt pod nějakou příbuznou, ale volnou činnost. Hrozí ale, že někdy živnostenský úřad udělá nějakou kontrolu, přijde na skutečnou náplň práce a pokud se jim to nebude líbit, označí to za nedovolené podnikání. Pokuty jsou ukrutné, hrozí zákaz činnosti.
Sám jsem takovou kontrolu měl. Chtěli vidět všechny doklady k vázané činnosti, potom faktury, montážní listy a objednávky, aby posoudili zda moje zakázky patří do práce uvedené v ŽL. Naštěstí jsem měl vše v pořádku.

Přesto ale existuje cesta jak si ŽL zařídit. Jednou z možností je se spojit s někým, kdo vyžadované předpklady má. Může to být společník, účastník sdružení, i zaměstnanec. Tento člověk pak odpovídá za správnost činnosti a ŽL je podmíněn tímto člověkem. Teď nevím přesně kde, ale v zákoně je to nějak ošetřeno.

Druhou možností je, navštívit pracovní úřad a zeptat se, zdali neexistuje rekvalifikační kurz pro danou činnost. Pokud ano, zeptat se na ŽÚ jestli to uznají pro vydání ŽL. Pokud ano, rekvalifikační kurz absolvovat. Nebývá to žádná hrůza, netrvá to moc dlouho a jedná se hlavně o ten papír. 8-)

ZeroZero

děkuji za reakci, moc si jí vážím, ano rozumím napsanému, vzhledem k tomu že jsem nikdy nepodnikal, nevím jak si vyložit:
"Hrozí ale, že někdy živnostenský úřad udělá nějakou kontrolu, přijde na skutečnou náplň práce a pokud se jim to nebude líbit, označí to za nedovolené podnikání"

Jsem zaměstnanej, už jenom sehnat výpis z rejstříků trestů a dostat se z práce v čas, kdy má živnostenský úřad úřední hodiny je obtížné. Bavit se o návštevě rekvalifikačního kurzu (který si budu muset namísto nezaměstnaného ještě zaplatit - páč jsem zaměstnanej) je taky zcestné, nemám volno každy pátek po dobu dvou let, navíc rekvalifikační kurzy na truhláře nejsou, co jsem hledal.

Po práci abych mohl platit ještě víc daní udělám kuchyňskou linku pro zákazníka, do faktury mu napíší fakturuji Vám xxx korun sa sestavu dřevených výrobků pro použití v kuchyni.
Pak mě nabonzá závistivý soused že moc vydělávám, přijede kontrola a zhodnotí že nedělám dřevěný výrobek ale kuchyňskou linku a odstrihne mě ze světa platičů dalších daní, potažmo si sám kontrolór zákazem mojí činnosti ubere z příjmu do státní kasy?

Rozumím dobře tomu že se může toto stát? Navíc že dostanu pokutu za něco co není v zákoně ani specifikováno? Co je náplní práce truhláře a co je náplní práce živnostníka vyrábějícího dřevěné výrobky není v danék zákone specifikováno.

Čest podpoře podnikání v této zemi :-)

V podstatě, co napsal Zerozero je vyčerpávající odpověď, tak nezbývá než držet palce. Tvoje poznámka ohledně podpoře podnikání v této zemi je víc jak místná. Ano, kam vlezeš, tam ti budou házet klacky pod nohy a snažit se ti to co nejvíce ztížit. Proto fůra lidí setrvává, nebo se dokonce vrací k tvému současnému systému - zaměstnání + melouchy bez dokladů. (patřím mezi ně taky).

Podnikám leccos vím, bohužel truhlařina a podobně nespadá do mojí profese.
Ale jen vzato "selským" rozumem, lze říci (možná je to v nějaké příloze zákona uvedeno, nevím), že profese "truhlář", znamená výrobky jako nábytek a jeho díly, tedy židle, stoly, skříně a podobně. Také truhly -rakve, různé vestavěné dřevěné sestavy do bytů atd.
Naproti tomu, co by nemuselo do "truhlařiny" patřit, je zpracování dřeva, jako výroba dřevěných hraček, dřevěných bytových doplňků, jako třeba svícny, podnosy, dekorační poličky, dekorační předměty, výroba hrábí, násad na lopaty, zahradních potřeb atd. (ale například výroba zahradního altánu by již spadala do profese "tesař").
Myslím, že v Tvém případě by bylo vhodné, navštívit místně příslušný živnostenský úřad, vysvětlit záměr a zeptat se na možné řešení.
Mají k ruce všechny příslušné zákony, včetně dodatků a směrnic a hlavně se umí v nich orientovat, je to jejich práce. Může se stát, že poradí jak záměr uskutečnit.
A v konečném důsledku stejně záleží na tom, co ŽÚ uzná a napíše do ŽL.

Ještě k tomu, že ŽÚ udělá kontrolu a označí to za nedovolené podnikání.
Ano, může se to stát. Avšak hranice co je "truhlařina" a co ostatní je dost úzká, leccos by se dalo ukecat, ale záleží na postoji úředníka.
Ale například. Budeš mít ŽL na truhlařinu, nebudeš stíhat a některé výrobky nakoupíš hotové. Potom je prodáš se svými výrobky. Pokud nebudeš mít ŽL na nákup a prodej, bude to nedovolené podnikání.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru