Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Slovíčkaření ze zákona Dřevotruhlářského charakteru

Dobrý den všem

co člověk to názor, hodím do pléna zde:

1/ živnostník Truhlář
2/ živnostník, který se zabývá zpracováním dřeva, výrobou dřevěných výrobků, povrchovou úpravou kovů a dalších materiálů

dva pracanti, dva daňový poplatníci ... dělají to samé?

znáte někdo rozdíl? Nejlépe z pohledu zákona?

DKK

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Bohužel zákony neřeší jestli člověk danou práci umí, nebo ne, ale jestli na to má papír. Samozřejmě…
Zerozero 16.10.2013 11:03
Zerozero
ZeroZero děkuji za reakci, moc si jí vážím, ano rozumím napsanému, vzhledem k tomu že jsem nikdy ne…
DKK 16.10.2013 11:49
DKK
V podstatě, co napsal Zerozero je vyčerpávající odpověď, tak nezbývá než držet palce. Tvoje poznámka… poslední
ladaadal 18.10.2013 06:46
ladaadal

Bohužel zákony neřeší jestli člověk danou práci umí, nebo ne, ale jestli na to má papír.
Samozřejmě by asi šlo činnost která je vázaná nějak skrýt pod nějakou příbuznou, ale volnou činnost. Hrozí ale, že někdy živnostenský úřad udělá nějakou kontrolu, přijde na skutečnou náplň práce a pokud se jim to nebude líbit, označí to za nedovolené podnikání. Pokuty jsou ukrutné, hrozí zákaz činnosti.
Sám jsem takovou kontrolu měl. Chtěli vidět všechny doklady k vázané činnosti, potom faktury, montážní listy a objednávky, aby posoudili zda moje zakázky patří do práce uvedené v ŽL. Naštěstí jsem měl vše v pořádku.

Přesto ale existuje cesta jak si ŽL zařídit. Jednou z možností je se spojit s někým, kdo vyžadované předpklady má. Může to být společník, účastník sdružení, i zaměstnanec. Tento člověk pak odpovídá za správnost činnosti a ŽL je podmíněn tímto člověkem. Teď nevím přesně kde, ale v zákoně je to nějak ošetřeno.

Druhou možností je, navštívit pracovní úřad a zeptat se, zdali neexistuje rekvalifikační kurz pro danou činnost. Pokud ano, zeptat se na ŽÚ jestli to uznají pro vydání ŽL. Pokud ano, rekvalifikační kurz absolvovat. Nebývá to žádná hrůza, netrvá to moc dlouho a jedná se hlavně o ten papír. 8-)

ZeroZero

děkuji za reakci, moc si jí vážím, ano rozumím napsanému, vzhledem k tomu že jsem nikdy nepodnikal, nevím jak si vyložit:
"Hrozí ale, že někdy živnostenský úřad udělá nějakou kontrolu, přijde na skutečnou náplň práce a pokud se jim to nebude líbit, označí to za nedovolené podnikání"

Jsem zaměstnanej, už jenom sehnat výpis z rejstříků trestů a dostat se z práce v čas, kdy má živnostenský úřad úřední hodiny je obtížné. Bavit se o návštevě rekvalifikačního kurzu (který si budu muset namísto nezaměstnaného ještě zaplatit - páč jsem zaměstnanej) je taky zcestné, nemám volno každy pátek po dobu dvou let, navíc rekvalifikační kurzy na truhláře nejsou, co jsem hledal.

Po práci abych mohl platit ještě víc daní udělám kuchyňskou linku pro zákazníka, do faktury mu napíší fakturuji Vám xxx korun sa sestavu dřevených výrobků pro použití v kuchyni.
Pak mě nabonzá závistivý soused že moc vydělávám, přijede kontrola a zhodnotí že nedělám dřevěný výrobek ale kuchyňskou linku a odstrihne mě ze světa platičů dalších daní, potažmo si sám kontrolór zákazem mojí činnosti ubere z příjmu do státní kasy?

Rozumím dobře tomu že se může toto stát? Navíc že dostanu pokutu za něco co není v zákoně ani specifikováno? Co je náplní práce truhláře a co je náplní práce živnostníka vyrábějícího dřevěné výrobky není v danék zákone specifikováno.

Čest podpoře podnikání v této zemi :-)

V podstatě, co napsal Zerozero je vyčerpávající odpověď, tak nezbývá než držet palce. Tvoje poznámka ohledně podpoře podnikání v této zemi je víc jak místná. Ano, kam vlezeš, tam ti budou házet klacky pod nohy a snažit se ti to co nejvíce ztížit. Proto fůra lidí setrvává, nebo se dokonce vrací k tvému současnému systému - zaměstnání + melouchy bez dokladů. (patřím mezi ně taky).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru