Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Slovíčkaření ze zákona Dřevotruhlářského charakteru

Bohužel zákony neřeší jestli člověk danou práci umí, nebo ne, ale jestli na to má papír.
Samozřejmě by asi šlo činnost která je vázaná nějak skrýt pod nějakou příbuznou, ale volnou činnost. Hrozí ale, že někdy živnostenský úřad udělá nějakou kontrolu, přijde na skutečnou náplň práce a pokud se jim to nebude líbit, označí to za nedovolené podnikání. Pokuty jsou ukrutné, hrozí zákaz činnosti.
Sám jsem takovou kontrolu měl. Chtěli vidět všechny doklady k vázané činnosti, potom faktury, montážní listy a objednávky, aby posoudili zda moje zakázky patří do práce uvedené v ŽL. Naštěstí jsem měl vše v pořádku.

Přesto ale existuje cesta jak si ŽL zařídit. Jednou z možností je se spojit s někým, kdo vyžadované předpklady má. Může to být společník, účastník sdružení, i zaměstnanec. Tento člověk pak odpovídá za správnost činnosti a ŽL je podmíněn tímto člověkem. Teď nevím přesně kde, ale v zákoně je to nějak ošetřeno.

Druhou možností je, navštívit pracovní úřad a zeptat se, zdali neexistuje rekvalifikační kurz pro danou činnost. Pokud ano, zeptat se na ŽÚ jestli to uznají pro vydání ŽL. Pokud ano, rekvalifikační kurz absolvovat. Nebývá to žádná hrůza, netrvá to moc dlouho a jedná se hlavně o ten papír. 8-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny