Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozvod TV po domě

Zdravím, momentálně předělávám dům a potřeboval bych poradit jak udělat rozvod koaxiálu k tv. Momentálně je vše vedené po zdech a napojené obyč. rozdvojkama. Teď bych to chtěl dát pod omítku a do krabiček. Situace je taková, na střeše rd je anténa se zesilovačem (stará kolorka), od ní vede koax. a na konci je trafo k napájení zesilovače. A potřeboval bych poradit jaký rozbočovač min. pro 3 tv koupit a jak to zapojit. Nějaky rozbočovače jsem na netu našel, ale všechno se to připojuje přes ty šroubovací konektory, ale na tom koaxu od antény je ještě rovnej konektor s napájením bez závitu, tak nevim jak to spojit a nějaký redukce se mi tam moc nechce dávat. Díky za tipy

Předmět Autor Datum
Když budeš dělat nový rozvody v bytě, navrhuju koupit i novou anténu a svodovej kabel od ní. Potom k…
cejna 11.08.2013 12:50
cejna
Tak anténa je v pohodě, signál na ni chytám perfektně. rozbočovač bych použil tento http://www.conra…
Vit125 11.08.2013 13:25
Vit125
Jakou zásuvku je v podstatě jedno. Zajímat by tě mělo v podstatě jen jestli je to zásuvka koncová (k…
cejna 11.08.2013 13:43
cejna
Na každém drátu bude jen jedna zásuvka a asi tahle http://www.conrad.cz/antenni-zasuvka-koncova-zas-…
Vit125 11.08.2013 14:34
Vit125
Propojit stejně, akorát našroubovat F konektory. Musí to bejt mezi anténou a rozbočovačem. Zásuvka j…
cejna 11.08.2013 14:40
cejna
Jen nechápu, proč to chceš kupovat od Conrada. F-konektor tam stojí skoro stovku a v kdejaké prodejn…
Zerozero 11.08.2013 18:43
Zerozero
Zásuvky jsou v pohodě. Každýmu nevyhovuje, že mu kouká doma ze zdi kus drátu. Ale že je Conrad zbyte…
cejna 11.08.2013 19:15
cejna
Ja nerikam ze to budu kupovat tam, jen jsem pouzil odkazy. Takže když koupim tento zesilovac tak muz…
Vit125 11.08.2013 19:19
Vit125
Jo, To jsem ti navrhoval hned na začátku. Ale každej zesik potřebuje napájení. Na to nezapomeň.
cejna 11.08.2013 19:47
cejna
ok to jsem potřeboval vědět, takže nemusí být zesik přímo nahoře na anténě, ale stačí až v tom rozva…
Vit125 11.08.2013 19:59
Vit125
V zásadě platí, že anténní zesilovač by měl být vždy co nejblíže antény. To proto že zesiluje kvalit…
Zerozero 11.08.2013 20:32
Zerozero
Pokud je signál kvalitní tak nepotřebuje zesilovač vůbec. To chce ale vyzkoušet. Pasivní rozbočovače…
cejna 11.08.2013 20:45
cejna
To je pravda. Ale rozdíl mezi anténním zesilovačem s více výstupy a aktivním rozbočovačem je v podst…
Zerozero 11.08.2013 21:02
Zerozero
Zesik bych dal na pudu a mam v planu dat zasuvku 230v primo k tomu zesiku protoze delam i rozvod el.…
Vit125 11.08.2013 21:46
Vit125
Jo asi to bude dobré. Anténu colorku, je li v pořádku nech, byly to dobré antény. Uvedený zesilovač…
Zerozero 11.08.2013 22:08
Zerozero
Pokial prerabas dom sprav hviezdicovite rozlozenie kabelaze, cize kazda zasuvka vlastny kabel. Dovod… poslední
fleg 12.08.2013 09:12
fleg

Když budeš dělat nový rozvody v bytě, navrhuju koupit i novou anténu a svodovej kabel od ní. Potom koupiš nějakej aktivní rozbočovač. Že je šroubovací nevadí, je to lepší. Akorát k tomu musíš koupit i ty F konektory (průměr odpovídající průměru kabelu). Investice se o moc nezvýší a budeš to mít udělaný pořádně a na dlouho. Zapojení je u toho většinou nakreslený. Drát z antény dáš do vstupu a jednotlivý kabely z různejch místností zase do výstupů. Pak strčíš adaptér do zásuvky a jedeš :-).

Jakou zásuvku je v podstatě jedno. Zajímat by tě mělo v podstatě jen jestli je to zásuvka koncová (když bude na každým drátu z rozbočovače jen jedna) a nebo průběžná (když jich bude na jednom drátu víc. To bys pak zapojil takhle: Rozbočovač - průběžná zásuvka - z ní další, libovolnej počet průběžných - a na konec koncová).
Jinak jestli máš tu anténu s aktivním zesilovačem, tak napájení antény budeš muset dát nad ten rozbočovač, protože tenhle asi není propustnej pro stejnosměrný napájení.

Jen nechápu, proč to chceš kupovat od Conrada. F-konektor tam stojí skoro stovku a v kdejaké prodejně elektroniky asi patnáct korun.
Osobně bych vyhodil starý zesilovač, použil některý s více výstupy a ke každému TV vedl samostatný kabel. Pak nebudeš potřebovat ani rozbočovač, ani účastnické zásuvky s útlumem. Zesilovač koupíš za cca 4 až 5 stovek F konektory max za dvacku, kabel za 10,- metr. antenni-zesilovace.heureka.cz

V zásadě platí, že anténní zesilovač by měl být vždy co nejblíže antény. To proto že zesiluje kvalitní signál přímo z antény a vytvoří rezervu pro ztráty v kabelu. Pokud se umístí poblíž televizoru bude pracovat také, ale bude mít ke zpracování už horší signál zeslabený ztrátami v kabelu, navíc se projeví různá nepřízpůsobení, kterým nelze zcela zabránit. Tento zesilovač má síťový kabel, což znamená že má vestavěný zdroj. Nepotřebuje tedy napájecí výhybku a zdroj, což může být výhoda. Naopak proto, že potřebuje síťové napájení je těžké splnit zásadu umístění blízko antény. Tedy pokud by jsi ho chtěl použít, i tak je li to možné z hlediska přívodu proudu ho umístit co nejblíže antény třeba na půdu.
Jinak anténní zesilovače se zpravidla napájí po koaxiálu, což umožňuje zesilovač umístit třeba do anténní krabice, což je kvalitativně nejlepší. Je však nutná napájecí výhybka a zdroj. Některé přijímače mají vestavěné napájení zesilovače, takže by v tomto případě nebyla výhybka a zdroj potřeba. Ale pokud se jedná jako v tomto případě o rozvod k více televizorům, tak by zapojení mohlo být problematické.
Jinak pokud máš kvalitní a dost silný signál z antény a zesilovač potřebuješ jen z hlediska zesílení pro napájení více televizorů, může tento zesilovač fungovat dobře i při umístění na vhodném místě rozvodu.

Pokud je signál kvalitní tak nepotřebuje zesilovač vůbec. To chce ale vyzkoušet. Pasivní rozbočovače už maj celkem znatelnej útlum, ale při dostatečným signálu může i pasivní rozbočovač stačit. Tím odpadaj problémy s napájením.
Pokud je úroveň signálu z antény taková, že bez rozbočovače je signál dostatečně silný, ale po rozbočení už je jeho úroveň nízká (kostičkování, výpadky) stačí použití aktivního rozbočovače, který signál nejprve zesílí a pak teprve rozbočí.

To je pravda. Ale rozdíl mezi anténním zesilovačem s více výstupy a aktivním rozbočovačem je v podstatě jen v použité terminologii. Oba přístroje signál nejdříve zesílí a potom rozbočí. Z hlediska funkce se chovají stejně.
Rozdíl je snad jen v tom, že aktivní rozbočovač signál zesílí jen o tolik, kolik tvoří ztráty rozbočením, zesilovač s více výstupy můžeme volit i se zesílením větším, než jsou ztráty rozbočením a vytvořit další rezervu pro ztráty v kabelech.
Nicméně, nejlepší zesilovač je dobrá anténa, a pokud to síla signálu dovolí, tak pasívní rozbočovač. Platí to ještě více pro digitální signál, kde ne každý aktivní anténní prvek vyhoví z hlrdiska přenosovývćh vlastností.

Jo asi to bude dobré. Anténu colorku, je li v pořádku nech, byly to dobré antény. Uvedený zesilovač má udaný zisk 20dB, to by mělo stačit. Jak jsem se díval, tak ten zesilovač má regulaci vstupního zesílení. Pokud bude signál dost silný nastav spíše menší zesílení, aby nedocházelo k přebuzení silnějším vysílačem. Až kdyby obraz kostičkoval, nebo se rozpadal, nastav zesílení větší. Kdyby se náhodou stalo, že by signál i přes nastavení na max. byl ještě slabý, byla by ještě možnost předřadit do anténní krabičky nízkošumový předzesilovač. Pro něj by však byla potřeba ještě na půdě napájecí výhybka a zdroj. Z popisu toho vícevýstupového zesilovače jsem to nezjistil, ale je docela možné, že výrobce s touto možností počítal a napájení předřazeného předzesilovače může přístroj obsahovat. Ale myslím, že ten předzesilovač nebude potřeba, to jen pro úplnost.

Pokial prerabas dom sprav hviezdicovite rozlozenie kabelaze, cize kazda zasuvka vlastny kabel. Dovod je viacero a mne sa nechce ich vymenovavat vsetky spomeniem napriklad len univerzalnost takto strukturovanej kabelaze (moznost zapojenia viacerych satelitov a pod).
F-ka nech ti problem nerobia, ich nahodenia a praca s nimi je velmi lahka a takto vytvoreny spoj netrpi neduhmi ako u inych konektorov. Aj preto sa pouziva v praxi prakticky uz len F-ko.
Hore na strechu, kde sa ti budu zbiehat vsetky kable mozes pouzit hocico od zlucovacov az po switche a opat vyuzijes to, ze takto spravenu kabelaz mozes pouzit aj na ine technlogie (napriklad spominany satelit).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru