Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zasuvky zapojene na dva draty....

hoj panove,
po dlouhe dobe se vracim k tematu rekonstrukce. Konecne mam nakoupeny material a vysekane diry na zasuvky. Nicmene jsem zjistil, ze zasuvky jsou zapojene jen na dva draty, tedy nulak obtaci kolik a jde na pravo. Faze v levo. Doufam, ze jsem to ted nespletl:)

pokracuju tedy v tomto stylu zapojeni zasuvek, na kabelu budou ctyri, jde o loznici, takze tam nebude velky odber. Vim, ze se to tak drive zapojovalo, ted uz se to pry ale nesmi.

Je to velky problem a nebezpecne? Zapojil bych samozrejme i zem, ale bude hlucha, vzhledem k tomu, ze nebyla zapojena ani predtim.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nedělej si s tím těžkou hlavu, pokud je celý dům v instalaci dvěma vodiči, nemá smysl míchat jabka s…
Zerozero 07.07.2013 14:12
Zerozero
Abych to vysvětlil, on je tam natažený CYKY 3x2,5 ale z něj jsou zapojeny jen dva dráty. Já v tom s…
Redsnake 07.07.2013 14:38
Redsnake
Jde o to, čemu říkáš "zem". "Zem" tedy žlutozelený vodič, který je společný pro pracovní i ochrannou… nový
Zerozero 07.07.2013 18:08
Zerozero
http://www.odbornecasopisy.cz/index.php?id_documen t=24876 poslední
Pěkně udělané 09.07.2013 20:51
Pěkně udělané

Nedělej si s tím těžkou hlavu, pokud je celý dům v instalaci dvěma vodiči, nemá smysl míchat jabka s hruškami a jednu místnost dělat třídrátově.
Takto udělanou instalaci má mimo novostaveb a rekonstrukcí stále ještě naprostá většina domů.
Jen nerozumím pojmu jako "zapojil bych zem ale bude hluchá" a podobně.
U třívodičové soustavy je fáze, PE (ochranný vodič) a N (pracovní nula).
U dvouvodičové je fáze a PEN (společný vodič pro ochrannou i pracovní funkci). To je Tvůj případ.
Tedy do zásuvky vede fáze na levý kolík a "nula" (PEN) na kolík a pravou zdířku.
Pokud tam je natažen třívodičový kabel, jako "nulák" musí být použitý žlutozelený vodič. Nezapojen tedy zůstane modrý.
U některých nových zásuvek je problém s propojením kolíku s pravou zdířkou, jsou uzpůsobeny na třívodič a mají málo svorek, navíc propojení "bez přerušení na pravou zdířku" není u těchto zásuvek realizovatelné.
Proto je dobré lze li to, sehnat "naše" zásuvky s porcelánovým spodkem, ty jsou na dvouvodič vhodnější.
Pro pokračování od jedné zásuvky k druhé u těchto zásuvek, je nejvhodnější toto provedení.
Přívod nuláku vedeme na kolík a bez přerušení na pravou zdířku. K další zásuvce vedeme vodič z druhého protilehlého šroubku kolíku, ne od pravé zdířky.
Pokud tahneme nový kabel, je ještě lepší nulový vodič v krabičce zásuvky nepřerušit a potom: Nejdříve kolík, bez přerušení pravá zdířka, bez přerušení druhá svorka kolíku a dál k další zásuvce. Propojení je tím zdvojeno. To proto, že zdířka se zasouváním vidlice vždy trochu hýbe a po čase může dojít k uvolnění vodiče. Takto je to pojištěno druhým spojením na kolíku, který se tolik nehýbe. Uff a to je asi všechno, co se k tomu dá nakecat.:puff:

Abych to vysvětlil, on je tam natažený CYKY 3x2,5 ale z něj jsou zapojeny jen dva dráty. Já v tom s CYKY 3x 2.5 pokračoval, ale zem není nikde zapojena, jen vždy do zásuvky vyvedená. Pokud by bylo potřeba, tak stačí zásuvky rozšroubouvat, a popřepojit.

EDIT: Jinak všechny zásuvky už mám, vše funguje, pojistky to nevyhazuje, zásuvky fungují, takže snad v pořádku.
Pokud by se dostal nulák na fázi třeba odlomením drátu a nějakým pnutím to hodilo kontakt, tak to musí vyhodit pojistky, ne?

Jde o to, čemu říkáš "zem". "Zem" tedy žlutozelený vodič, který je společný pro pracovní i ochrannou nulu, musí být zapojen ve všech případech!!
Proto nevím, co myslíš tím, že "zem" není nikde zapojená. To že to funguje, a nevyráží pojistky neznamená, že je to bezpečné.
Musí to být provedené jak jsem psal výše.
To že jsi pokračoval třížilovým vodičem, a využil jen dva, je v pořádku, máš to připravené, pro budoucí rekonstrukci. Ale stále platí, že z toho třížilového kabelu musíš použít černý (hnědý)na fázi a žlutozelený na nulák. Nezapojený zůstane modrý.

" Pokud by se dostal nulák na fázi třeba odlomením drátu a....." To se pravděpodobně nestane, ale co se stát může, je to, že se prorazí izolace spotřebiče. Proto musí být "zem" vždy připojená.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru