Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pokazeny tuner na TV?

Pred dvoma dnami zacali blbnut na starsom lcd (LG) programy miektore, ktore zrneli, hoci na druhom tv z toho isteho zdroja bol obraz v poriadku. Vcera uz dokonca obraz chvilami na niektorych kanaloch behal (ine boli zase ok uplne).
Dnes vecer zapnem TV a nic neslo. Preveril som kabel, zdroj elektriky, resetol tv do default settings a nic. Naladim 5 programov na kablovke (analog) z asi 30, po vypnuti z elektriky a opatovnom zapnuti pri ladeni CT2 sa akoby zasekne, dlho dlho ladi a potom zahlasi 18 programov naladenych (asi po 40min), v skutocnosti ich je len 5, na zvysku je vsade CT2.
Pravdepodobne nejajo odisiel tuner, ale preco potom prijima tych 5 programov? Zeby vedel prijimat len istu frekvenciu? Ako tuner oddeluje frekvencie pri ladeni? Vie mi niekto hrubo odhadnut cenu pripadnej opravy?

Předmět Autor Datum
mozno ti najde len jeden multiplex, ostatne nie. http://www.digitalnatelevizia.sk/informacie/dvb-t/…
hoppus (nereg.) 20.06.2013 21:30
hoppus (nereg.)
Pisem o kablovke, nie o terestriale.
fleg 20.06.2013 22:05
fleg
V prvom rade skus vymenit antenny kabel a napojit ho priamo na zasuvku kablovky, preistotru, on odsr…
MM.. 20.06.2013 23:35
MM..
Kabel je ok, napojil som druhy TV a ten siel v pohode, takze kablom to nebude. Pozrel som frekvencie…
fleg 21.06.2013 08:32
fleg
... si pozri frekvencie programov ktore to naladilo a programova ktore to nenaladilo, a budes mat ja…
MM.. 20.06.2013 23:49
MM..
Mohl by také odejít stabilizátor ladicího napětí. Pokud nemá správné napětí, neproladí celé pásmo. Ř…
Zerozero 21.06.2013 01:37
Zerozero
Když bude oprava drahá že by se to např. nevyplatilo tak to můžeš vyřešit přidáním set-top-boxu jsou…
AAAAAAA 21.06.2013 08:36
AAAAAAA
Vidis toto ma nenapadlo, vsak STB zozeniem tusim aj za 20 eur, to sa mi ani neoplati nikam nosit. Ed…
fleg 21.06.2013 10:07
fleg
Ja som ti to chcel napisat uz davno ale tiez som to nenapisal preto lebo stb su dvb-t :) Ale ano vid… poslední
MM.. 21.06.2013 16:47
MM..

V prvom rade skus vymenit antenny kabel a napojit ho priamo na zasuvku kablovky, preistotru, on odsraty kabel (preruseny vodic napriklad) moze mat podobne efekty.

Na tuneri moc nema co odist, zvycajne to dnes komunikuje s procesorom pomocou I2C a v tuneri je nejaky chip na tom I2C ktory generuje frekvenciu pomocou PLL (napatim riadeny oscilator-delicka-komparator). Skus pockat kym budu zas normalne teploty ci sa nespamata, mozes tam mat niekde studenak (moze zavisiet od telpoty - deformacie plosaku) a potom to neladi spravne frekvencie. Mohol sa posrat aj firmware.

BTW. co sa tyka opravy neviem ci sa oplati opravovat dnesne LCD. Mozno nejaki opravar fanusik co sa nudi a pomera kdesi cosi za par eur, ale vidim to skor biedne. Skus kyvat s antennym kablom ked je strceny v telke, resp. podopret ho zospodu nech tlaci inym smerom, tym defakto kyves s celym tunerom a studenaky sa mozu tym ovplyvnit, a potom skus ladit nanovo.
(inac celkom mi to pripomina akokeby to neprepinalo pasmo, ale tuner s prepinanim pasem sa snad dnes uz v LCD nepouziva, ale mozno hej. To by tiez mohlo byt studenakom, alebo proste nieco v tuneeri odislo. Tuner ak zozenies stejny da sa vypajkovat a napajkovat novy, ma zvycajne tak zo 10noziciek. Je to cele v plechu uzavrete, to sa neda nenajst :) Ale nemusi to pomoct (moze byt studenak trebars aj kdesi u mikrokontrollera)

Kabel je ok, napojil som druhy TV a ten siel v pohode, takze kablom to nebude. Pozrel som frekvencie naladenych programov a rozsahom to tiez nebude. Naladil medzi 100-600MHz tych 5 programov, ale v tomto rozmedzi vysielaju aj dalsie a tie su tam neni.
Skusim to niekam odniest nechce sa mi s tym babrat.

... si pozri frekvencie programov ktore to naladilo a programova ktore to nenaladilo, a budes mat jasno. Frekvencie ukazu vsetky telky v menu ked si prepnes na ten kanal a das nejake manualne ladenie alebo info o kanali apod. Urcite budes mat tie co chytas v jednom pasme (tipujem to najnizsie napr. pod 300MHz) a zvysne na vysokych frekvenciach. Ked to bude tak tak potom mohol zhnit kabel tak ze na vyssich freq. ma vysoky utlm, ale to by ti neladilo vsade CT2, takze skor blbne nieco okolo kontrollera a tuneru, neviem presne co nepoznam takuto vec ako nejaku zavadu ktoru som uz videl, mozno opravar analogovych TV ked tu zavita tak moze mat nejaky tip ze co by mohlo odist, podla mna tam nema co odist (napatovo riadeny oscilator sa robi diodou to neodchadza, vsade su len keramicke kondiky a cievky to sa tiez nemoze pokazit, takze netusim co ti tam odislo preto tipujem na nejaky studenak)

Mohl by také odejít stabilizátor ladicího napětí. Pokud nemá správné napětí, neproladí celé pásmo. Řídicí procesor je tím zmatený, snaží se to dorovnat a proto to dlouho trvá a hlásí chybné údaje. U starších televizorů býval MAA 550 napětí asi 33V. Myslím že u nových to bude řešeno stejně. Oprava by pak stála řádově koruny. Ale je to jen tip.

Vidis toto ma nenapadlo, vsak STB zozeniem tusim aj za 20 eur, to sa mi ani neoplati nikam nosit.
Edit: Bohuzial tvoj napad nie je az taky uzasny, dnesne STB su totizto digitalne, ja mam analogovu kablovku, ale aj tak si ma nakopol a idem si zobrat k otcovi videorekorder a ten pouzijem ako tuner. Takze si mi predsa len pomohol;o).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru