Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zapojit vidlici na 400 V

Prosím o radu: mám elektrocentrálu s výstupem 400 V na pětikolíkovou zásuvku. K té bych chtěl připojit brusku s motorem rovněž na 400V, která má na kabelu vidličku pouze čtyřkolíkovou. V této vidličce jsou čtyři žíly, tři černé, zapojené v brusce na fáze elektromotoru a jednu bílou, která je ve vidličce zapojená na zemnicí kolík a v brusce na jednu z těch fází. Teď bych si tam chtěl dát pětikolíkovou kulatou vidlici, aby mi pasovala do elektrocentrály. Jak ji mám uvnitř zapojit. A hlavně, ten bílý zemnicí vodič, neměl bych ho odpojit v té brusce od motoru a připojit někam na kostru? Díky předem za relevantní radu.

Předmět Autor Datum
Takové zapojení brusky, které popisujete, nedává smysl. Prověřte znovu zapojení a nejlépe připojte n…
mirektatra 29.05.2013 17:10
mirektatra
urcite to neni zapojene priamo na jednu z fazi, to by za prve tam nikto ten drat nedaval ptz to by s…
MM.. 29.05.2013 17:49
MM..
Nejlepší bude vyhodit čtyřkolíkovou vidlici a vyměnit ji za pětikolík shodné amperáže jako je na cen…
koudalak 30.05.2013 07:58
koudalak
Dobrý den, děkuji za odpověď, také jsem myslel, že ten bílý vodič připojím na kostru na brusce, ale…
bsa 30.05.2013 11:07
bsa
Tak to neni ochranny vodic ale nulak, a je pripojeny na svorku nulaku a ne na ziadnu fazu (?!)
MM.. 30.05.2013 12:58
MM..
Žádná "svorka nuláku" tam není. Jsou tam tři svorky, na nich z jedné strany tři fáze od statoru a na…
bsa 30.05.2013 13:15
bsa
Alebo to je ochranny vodic a je to tam napojene len na nejaky kovovy obal necoho ako ochrana
MM.. 30.05.2013 12:59
MM..
Není to napojené na nic, co by připomínalo kostru, ale rovnou na svorkovnici s fázema. Svorkovnice j…
bsa 30.05.2013 13:16
bsa
pez.html Druhy obrazok. Mohlo by to pomoct zorientovat sa v tom. Bruska ma v sebe zrejme indukcny m…
Matfej 30.05.2013 10:38
Matfej
Dobrý den, děkuji z odpověď, schéma zapojení pětikolíkové zásuvky je jasné, teď jde o to, jak to zap…
bsa 30.05.2013 10:56
bsa
Aha tak potom mozno povodny majitel mal asi nejaku "redukciu" na stary typ zasuvky, v ktorej asi nem…
MM.. 30.05.2013 13:07
MM..
Nepotřeboval redukci na starý typ zásuvky, protože do jeho starého typu zásuvky mu pasoval jeho star…
bsa 30.05.2013 13:17
bsa
Tak v tej zasuvke nemal zapojeny nulak/PEN. Alebo ten PEN drat v tom kabli prehorel pri prvom zapoje…
MM.. 30.05.2013 13:27
MM..
No tak jestli měl nebožtík nulák v zásuvce, to opravdu nevím a už to ani nezjistím. Kabel vyhodím, p…
bsa 30.05.2013 13:40
bsa
ano malo by to byt jedno
MM.. 30.05.2013 14:18
MM..
nějak mi nejde prohlídnout obrázek, ale podle popisu to na mě dělá dojem, že tam nebožtík měl nějake…
koudalak 30.05.2013 18:48
koudalak
Dobrý večer, děkuji za radu, hned jsem to proměřil a všechny kombinace drátů jsou snad na desetinu s…
bsa 30.05.2013 20:43
bsa
ano je to ok mal by to byt 3fazovy motor (a to povodne zapojenie bolo fakt blbo, myslim ze sa cuduje…
MM.. 30.05.2013 23:43
MM..
Já to původní zapojení neobhajuju, naopak, hned jsem se ptal, jestli ten nulák nemám raději zapojit…
bsa 31.05.2013 08:38
bsa
Tak potom aj vedel ze v tej zasuvke nema nulak alebo ze ten drat je stejne kdesi preruseny apod :)… poslední
MM.. 31.05.2013 11:13
MM..
no že to bylo zapojenov motoru je jedna věc a druhá, jestli to bylo také zapojeno ve vidlici,případn…
paul 31.05.2013 09:55
paul

Nejlepší bude vyhodit čtyřkolíkovou vidlici a vyměnit ji za pětikolík shodné amperáže jako je na centrále. Tři fáze z brusky půjdou na kolíky fází a ten bílej(u nás by měl být zelený/žlutý) bude připojený na kolík (PE). Na druhé straně nebude nijak spojený s kteroukoliv fází, ale půjde na kostru brusky. V nové vidlici zůstane svorka (N) nezapojená - bez drátu.
Zkontrolujte ale štítek a svorkovnici motoru, ať si ho neodpálíte...:x:

Dobrý den, děkuji za odpověď, také jsem myslel, že ten bílý vodič připojím na kostru na brusce, ale je mi divné, proč to předchozí majitel měl napojené na stator. Normálně to provozoval, blbý snad taky nebyl (učitel elektrotechniky na SŠ), zemřel přirozenou smrtí a ani v brusce nejsou žádné opálené stopy...

Žádná "svorka nuláku" tam není. Jsou tam tři svorky, na nich z jedné strany tři fáze od statoru a na druhé straně jdou do třech svorek čtyři dráty. Čili jestliže jsou nalevo připojeny tři fáze, a napravo taky tři fáze, tak čtvrtý drát od vidlice, který je přisvorkovaný k jedné z nich, je tedy připojen k fázi, ne?

pez.html

Druhy obrazok. Mohlo by to pomoct zorientovat sa v tom. Bruska ma v sebe zrejme indukcny motor, ktory ma symetricky odber zo vsetkych troch faz a tym padom nie je potrebne zapajat vodic N. Zapoja sa len vodice L1 L2 L3 no a samozrejme, to musi byt zapojene na kostru vzdy, vodic PE. Na kostru sa neprivadza N !. Taktiez sa nespaja nikde vodic PE a N ak sa jedna o TN-S a to sa jedna, kedze elektrocentrala ma 5kolik od vyroby.
Ale ako bolo pisane hore, treba pozret ten motor, ci vazne je to trojfazovy, ci napriklad nie je len jednofazovy s tym ze koli vysokemu prudovemu odberu je napajany z 32A zasuvky, alebo podobne riesenia. Naprikald zvracaky, niektore, su takto riesene Ale motor bude na 99,9 % klasika trojfazovy bez nejakych prekvapani. Tam ako som vravel N vodic netreba, ci uz je zapojeni do hviezdy alebo trojuholnika. Do trojuholnika sa ani nema kde zapojit vlastne. Ale v hviezde aj tak tecie vodicom N nanajvys nejaky zbytkovy prud, dany asymetriou vynuti, to sa da zanedbat a nezapojit.

Dobrý den, děkuji z odpověď, schéma zapojení pětikolíkové zásuvky je jasné, teď jde o to, jak to zapojit v brusce. Přidávám obrázek, který jsem pořídil při rozborce motoru, protože jsem měnil ložiska. Ze statoru jdou tři dráty, které byly připojeny na jednoduchou svorkovnici, která v podstatě jen umožňovala demontáž statoru. Svorkovnice a dál ke kabelu a vidlici už na fotce není, ale je to jednoduché. Na svorkovnici byly tři svorky, které propojovaly tři vodiče od statoru se třemi fázovými vodiči v kabelu, vedoucímu k vidlici. Vidlice je plochá, starý typ, zemnicí kolík byl připojen na výše zmíněnou svorkovnici k jednomu vodiči od statoru. To je mi divné, myslel jsem, že bych ho raději přepojil na nějaký šroub na kostře brusky. Polemika o tom, jestli to původní zapojení dává smysl nebo jestli jsem se blbě díval je mimo mísu. Sice ten obrázek vidlice nemám, ale je to plochý typ trojúhelníkového tvaru, hnědo-okrové barvy, za komunistů jich bylo všude plno. Z toho usuzuji, že byl motor provozován na 380 V. Text na štítku je špatně čitelný, dá se vyčíst výkon motoru 0,7 kW a pak zapojení hvězda 220 V, trojúhelník 380 V (nebo opačně, to teď zpaměti nevím). Na svorkovnici nejsou klasické propojky na hvězdu a trojúhleník, je to jednoduchá svorkovnice podobná běžné čokoládě.

Aha tak potom mozno povodny majitel mal asi nejaku "redukciu" na stary typ zasuvky, v ktorej asi nemal zapojeny ten PEN vodic vobec len 3 fazy. Potom je uplne jedno kam dal tenvodic na svorkovnicu.
Samozrejme ze PE vodic mozes zapojit na kostru ako ochranu, v ziadnom pripade ho nepripajaj na fazu, to by samozrejme neslo ale vyhodilo istic a pripadne aj opalilo kontakt svorkovnice :)

No tak jestli měl nebožtík nulák v zásuvce, to opravdu nevím a už to ani nezjistím. Kabel vyhodím, protože je starý a popraskaný, změřit ho můžu, ale nemá to pro mě už žádný význam. Takže co jsem tady vyčetl rady, zapojím kulatou vidlici podle odkazu co mi poslal Matfej, na druhé straně v brusce zelenožlutý vodič (aspoň předpokládám, že u nového kabelu takový bude) připojím na kostru a NĚJAK zapojím ty fáze. Když se to bude točit obráceně, je jedno, které fáze přehodím?

nějak mi nejde prohlídnout obrázek, ale podle popisu to na mě dělá dojem, že tam nebožtík měl nějakej bastl podivnej - ne nadarmo se říká že kdo neumí, tak ten učí:-) Ale nic ve zlém - třeba to mělo nějaký smysl, kterej zatím nechápu.
Vypadá to, že na to jdete dobře, jen bych ještě pro jistotu vzal obyč multimetřík a změřil ohmmetrem odpor mezi jednotl. dráty motoru. Mělo by to ukázat +- stejné hodnoty. Normálně bych se s tím nezalamoval, ale jestli tvrdíte že je tady možnost, že dotyčný věděl co dělá, tak se třeba budeme ještě divit:-)

Dobrý večer, děkuji za radu, hned jsem to proměřil a všechny kombinace drátů jsou snad na desetinu stejné - 19 ohm. Je to tak OK? Na tom obrázku není stejně nic moc k vidění, rozebraná bruska, vytažený stator s těmi třemi dráty, z jedné strany tělesa brusky kouká kotva nakrátko, protože jsem musel měni ložiska, byly namazané něčím, co se po těch letech chovalo jako tmel. Já bych sem tu fotku ani nedával, protože si myslím, že jsem to popsal dost podrobně, ale jak tak pozoruju, lidi raději koukají než čtou :-)

Já to původní zapojení neobhajuju, naopak, hned jsem se ptal, jestli ten nulák nemám raději zapojit na kostru. Vhodný šroub tam je, stačí přidělat na konec kabelu očko. No ale na druhé straně, nebožtík učil na SŠE, tak snad o tom něco věděl. Měl doma vybavenou elektrotechnickou dílnu. Ovšem jestli tam neučil tělocvik :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru