Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zásuvky

Dobrý den,nedávno jsem se nastěhoval do staršího rodinného panelového domu.Pustil jsem se do rekonsrukce(nové omítky,podlahy...)a elektro rozvodů.Celé patro mám jištěno jen jedním 16 ampérovým jističem(cca 22 zásuvek),bojler a sporák mají svůj.Zásuvky jsou zapojeny v celém bytě pomocí dvou vodičů,s tím že nulák s ochraných vodičem jsou taženy jako jeden vodič přes kolík.Vyskytl se mi problém v kuchyni,vše je zde stejně zapojeno,ale ani jedna zásuvka nejde,když už náhodou jo tak naměřím cca 110 voltů,v jednom případě se mi dokonce stalo ,že jsem zapojil nabiječku a najednou zásuvky fungovaly,jen 2 dny.Chtěl bych poradit co s tím popř.jak to udělat aby zásuvky fungovaly.Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vedení je ještě hliníkové a nebo už měděné? V případě hliníku by možná pomohlo pozotvírat VŠECHNY kr…
Moas 10.04.2013 06:23
Moas
Vedení je v mědi.Krabice ,které sem v domě našel jsou jen od světel,zásuvkovou sem na mém patře nena…
škokovka 10.04.2013 06:58
škokovka
Velmi často se dělá instalace zásuvek "smyčkováním" od jedné ke druhé. Závada bude nejspíš v posledn…
mirektatra 10.04.2013 09:34
mirektatra
V současné době by měl být na každou místnost jeden jistič B16 a to i s proudovým chráničem fi.Pokud…
fily 11.04.2013 23:48
fily
Přidám se k předchozímu dotazu: "neboť hliník "teče"" - jak si to mám představit? Protože to souvětí…
ms 12.04.2013 20:02
ms
S takový avatarem a ty to nevíš?:-)Nebo si děláš hýždě? Hliník pod tlakem šroubků v rozvaděčích i zá…
čumil_old 13.04.2013 19:30
čumil_old
No, von ten Hlnilík neteče. Von je jen pramálo pružnej a pokud není svorka řešena tak, že sama pruží…
mirektatra 13.04.2013 20:38
mirektatra
On díky své krystalové struktuře opravdu "teče", takže při použití nepřiměřené dotahovací síly se to… poslední
ms 15.04.2013 12:20
ms

Vedení je ještě hliníkové a nebo už měděné?
V případě hliníku by možná pomohlo pozotvírat VŠECHNY krabice a zásuvky a vše pečlivě (ovšem citlivě) dotáhnout.
Samozřejmě po vypnutí hlavního jističe.
Může a nemusí to pomoct, ale jako první krok to možná nebude od věci.

Velmi často se dělá instalace zásuvek "smyčkováním" od jedné ke druhé. Závada bude nejspíš v poslední fungující, nebo první nefungující zásuvce. Těch 110V tam můžete naměřit voltmetrem, který má velký vnitřní odpor a proto ukazuje i napětí "svodů" fakticky rozpojených vodičů, kdy je jejich přechodový odpor tak velký, že běžný spotřebič již nefunguje, ale měřák s minimálním odběrem to ještě "utáhne". Proto je třeba změřit impedanci vedení.
- Impedance -laicky- je v podstatě součet všech odporů Ohmických, kapacitních i indukčních, které způsobují "zhoršení průchodu" střídavého proudu obvodem natolik, že třeba při zkratu nevypne ani jistič, protože obvodem neprojde jeho vypínací proud. Přesto ale, při onom zkratu, na kostře spotřebiče "vyroste" napětí tak, že je životu nebezpečné.
- Například: Dojde-li k přerušení "nuláku"na přívodu k zásuvce, prochází "fáze" po trase: jistič v rozvaděči(např.10A)-vodič-levá zdířka zásuvky-černý vodič v přív.šňůře-top.těleso žehličky-modrý vodič šňůry-pravá zdířka zásuvky-klema na kostřící kolík(s upáleným přívodem, tedy bez nuláku)-zelenožlutývodič šňůry-kostra spotřebiče-Vaše babička-radiátor nulovaný kdesi v koupelně-nulák v rozvaděči. Sám uznáte, že babička se jako vodič moc nehodí, protože její tělo má odpor cca 2kOhmy a projde jí proud okolo 0,5A, který nerozpálí žehličku, jistič si proudu 0,5A ani nevšimne, proud ale jen trochu pootočí elektroměrem a spolehlivě babičku zabije, ikdyž má na nohách "důchodky" :.(. A ČEZ Vám pak v podstatě ještě pošle fakturu i za zabití babičky - brrr! ]:(

V současné době by měl být na každou místnost jeden jistič B16 a to i s proudovým chráničem fi.Pokud je pro rozvod elektřiny použit hliník je to poměrně průšvich neboť hliník "teče" tzn. že při zvýšeném odběru proudu se vodič může velmi snadno přepálit proto doporučuji (když už jste v té rekonstrukci) předělat veškeré el.vedení na měď a dát si do kupy i rozvaděč neboť podle vámi popisovaného současného stavu rozvodu elektřiny je jen otázkou ve velmi krátkém čase až to někoho "praští".

S takový avatarem a ty to nevíš?:-)Nebo si děláš hýždě?
Hliník pod tlakem šroubků v rozvaděčích i zásuvkách a vypínačích "ustupuje" jakoby se roztéká. Když se dělaly revize rozvodů v hliníku, musely se dotahovat šroubky na lištách rozvaděčů.
Jedná li se humpoleckého Hliníka,...

No, von ten Hlnilík neteče. Von je jen pramálo pružnej a pokud není svorka řešena tak, že sama pruží, ale je konstrukčně tuhá, obtisknou se do AL dosedací plochy svorky, an se ve svorce uvolní. Uvolní-li se takto AL ve svorce, spoj se průchodem proudu začne víc zahřívat a víc uvolňovat, až konečně odhoří, vyprská, sublimuje, zkrátka je v hýždi, jak kolega diskutér vtipně předeslal :-). A proto FUJ! hliníku průřezů slabších 16mm2.

On díky své krystalové struktuře opravdu "teče", takže při použití nepřiměřené dotahovací síly se toto projeví u kterékoliv svorky a průřezu vodiče. Použití hliníku v občanské výstavbě vedly dva hlavní důvody - podpora Maďarska včetně jejich "Horní" oblasti (těžba suroviny a tavba samotného kovu) a "ztráta" Chile, ale nedostatek mědi byl i padesátých letech, je to vidět na rozvodech.
Dobře provedený rozvod v hliníku může sloužit a často slouží v pohodě desítky let, pokud se k tomu nedostane šílenec se šroubovákem a svaly místo mozku. Rizikem může být ale i prostředí - pokud se v okolí provádějí nějaké stavební práce a okolí zahalují oblaky omítky v prášku, pak bych byl velice opatrný.
Tamta věta může být vykládána i bizardním způsobem, proto jsem se ptal. Navíc se po novu má použít pro zásuvkové rozvody proudový chránič pokud k zásuvkám má přístup laik a pokud použití proudového chrániče nezpůsobí větší škody - třeba lednice, mrazák, apod. O jištění každé místnosti samostatně jsem tak nějak nezaznamenal a stále platí rozdělení: zásuvky a světla zvlášť - má to svou logiku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru