Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zásuvky

Dobrý den,nedávno jsem se nastěhoval do staršího rodinného panelového domu.Pustil jsem se do rekonsrukce(nové omítky,podlahy...)a elektro rozvodů.Celé patro mám jištěno jen jedním 16 ampérovým jističem(cca 22 zásuvek),bojler a sporák mají svůj.Zásuvky jsou zapojeny v celém bytě pomocí dvou vodičů,s tím že nulák s ochraných vodičem jsou taženy jako jeden vodič přes kolík.Vyskytl se mi problém v kuchyni,vše je zde stejně zapojeno,ale ani jedna zásuvka nejde,když už náhodou jo tak naměřím cca 110 voltů,v jednom případě se mi dokonce stalo ,že jsem zapojil nabiječku a najednou zásuvky fungovaly,jen 2 dny.Chtěl bych poradit co s tím popř.jak to udělat aby zásuvky fungovaly.Děkuji.

Předmět Autor Datum
Z toho, jak jsou kladeny otázky dovozuji, že o elektrotechnice namáte hlubší povědomost. Ve Vašem př…
mirektatra 09.04.2013 08:07
mirektatra
Kontrolní otázka: Kolikže zásuvek smí být připojených na jeden jistič? Jinak moje zkušenost: Ať dáte…
Yarda 09.04.2013 08:46
Yarda
Na jeden okruh může být maximálně 10 zásuvek + 1 světlo
trdej 11.04.2013 20:30
trdej
Jen 4roky jsem ji studoval.Přiznávám,že mě nebavila,zaměřil jsem se na strojírensví.Měl jsem tu pana…
škokovka 09.04.2013 19:28
škokovka
Bylo by možné dát sem fotku té zásuvky co od ní odborník utekl?
Yarda 10.04.2013 10:10
Yarda
Foto dodám,pracuji na tom.
škokovka 11.04.2013 08:35
škokovka
Tady nezbývá než se obrátit na odborníka, bo jak vidno i dva dráty je už na Vás moc. Takto od stolu…
Robisek-1980 09.04.2013 12:55
Robisek-1980
Bohužel nešetřím,takto je tu elektrika zapojena 25let,já sem se jen nastěhoval.V elektrice se nehrab…
škokovka 09.04.2013 19:13
škokovka
Na rozdíl od předchozích neznevažuji Vaši erudici v tomto oboru. Je velmi široký a snad nikdo jej ne…
mirektatra 09.04.2013 19:37
mirektatra
Ten pan elektrikář je místní odborník podle obyvatelstva této vsi.Mě spíš zaráží to ,že já sem do ni…
škokovka 10.04.2013 06:56
škokovka
Pardon, z Vašeho dotazu jsem pochopil, že tento stav vznikl po Vaší rekonstrukci...
Robisek-1980 10.04.2013 06:11
Robisek-1980
Rekonstrukce omítek,podlah,co se týče elektra sem měnil jen krytky(bývalý majitel je tu nechal v dos…
škokovka 10.04.2013 07:02
škokovka
Vedení je ještě hliníkové a nebo už měděné? V případě hliníku by možná pomohlo pozotvírat VŠECHNY kr…
Moas 10.04.2013 06:23
Moas
Vedení je v mědi.Krabice ,které sem v domě našel jsou jen od světel,zásuvkovou sem na mém patře nena…
škokovka 10.04.2013 06:58
škokovka
Velmi často se dělá instalace zásuvek "smyčkováním" od jedné ke druhé. Závada bude nejspíš v posledn…
mirektatra 10.04.2013 09:34
mirektatra
V současné době by měl být na každou místnost jeden jistič B16 a to i s proudovým chráničem fi.Pokud…
fily 11.04.2013 23:48
fily
Můžete mi prosím odborně zdůvodnit, proč na každou místnost dávat samostaný jistič B16 a proudový ch…
Robisek-1980 12.04.2013 07:03
Robisek-1980
je to novinka která platí teprve od začátku roku že v každém nově rekonstruovaném domě či bytě by na…
fily 13.04.2013 10:04
fily
nebyl by zdroj? Protoze davat na hajzlik separatni chranic a dva jistice mi prijde ponekud nestastne…
bahno 13.04.2013 22:30
bahno
Přidám se k předchozímu dotazu: "neboť hliník "teče"" - jak si to mám představit? Protože to souvětí…
ms 12.04.2013 20:02
ms
predstav si to tak, ze ty uz treba teces pri psani sveho prispevku
ms-fiala 13.04.2013 09:41
ms-fiala
ve svém předchzím příspěvku sem to již odůvodnil
fily 13.04.2013 10:09
fily
S takový avatarem a ty to nevíš?:-)Nebo si děláš hýždě? Hliník pod tlakem šroubků v rozvaděčích i zá…
čumil_old 13.04.2013 19:30
čumil_old
No, von ten Hlnilík neteče. Von je jen pramálo pružnej a pokud není svorka řešena tak, že sama pruží…
mirektatra 13.04.2013 20:38
mirektatra
A lidově se tomu říká, že hliník v zásuvkách teče :-)
Prasak 13.04.2013 21:12
Prasak
On díky své krystalové struktuře opravdu "teče", takže při použití nepřiměřené dotahovací síly se to… poslední
ms 15.04.2013 12:20
ms

Z toho, jak jsou kladeny otázky dovozuji, že o elektrotechnice namáte hlubší povědomost. Ve Vašem případě se jedná pravděpodobně o chybu metody měření (multimetr nedokáže spolehlivě změřit napětí -celistvost obvodů- při velkém přechodovém odporu vodičů). Vodiče jsou nedostatečně spojeny, nebo poškozeny v izolaci a vzhledem k "dvouvodičovému" provedení rozvodů může u Vás nastat nebezpečná situace, kdy "klemou" mezi "nulákem" a kolíkem se může dostat fáze na kostu některých spotřebičů a zabít Vás (například při současném dotyku s žehličkou a radiátorem topení).
Doporučuji akutně kontaktovat odborníka, který je vybaven měřákem ke zjištění impedance vodičů a umí ji změřit.

Jen 4roky jsem ji studoval.Přiznávám,že mě nebavila,zaměřil jsem se na strojírensví.Měl jsem tu pana elektrikáře,který něco měřil,sdělil mi tu hodnou o napětí a po odendání kritky zásuvka se otočil a utekl(elektriku v domě podle tchána dělal jeho otec,který před 5 lety zemřel).Nejsem ten který se hrabe v něčem čemu nerozumí.Děkuji za radu.Obrátím se na odborníka.

Na rozdíl od předchozích neznevažuji Vaši erudici v tomto oboru. Je velmi široký a snad nikdo jej neobsáhne celý. To, že se přivolaný elektrikář po demontáži krytu zásuvky otočil a prchl v dál, lze rovněž považovat za doporučení k návštěvě někoho,kdo se elektroinstalacemi zabývá hlouběji, má k tomu patřičné vybavení technické i odbornostní. Vaše rozhodnutí je jediné dobré a já Vám za ně děkuji. :-)

Vedení je ještě hliníkové a nebo už měděné?
V případě hliníku by možná pomohlo pozotvírat VŠECHNY krabice a zásuvky a vše pečlivě (ovšem citlivě) dotáhnout.
Samozřejmě po vypnutí hlavního jističe.
Může a nemusí to pomoct, ale jako první krok to možná nebude od věci.

Velmi často se dělá instalace zásuvek "smyčkováním" od jedné ke druhé. Závada bude nejspíš v poslední fungující, nebo první nefungující zásuvce. Těch 110V tam můžete naměřit voltmetrem, který má velký vnitřní odpor a proto ukazuje i napětí "svodů" fakticky rozpojených vodičů, kdy je jejich přechodový odpor tak velký, že běžný spotřebič již nefunguje, ale měřák s minimálním odběrem to ještě "utáhne". Proto je třeba změřit impedanci vedení.
- Impedance -laicky- je v podstatě součet všech odporů Ohmických, kapacitních i indukčních, které způsobují "zhoršení průchodu" střídavého proudu obvodem natolik, že třeba při zkratu nevypne ani jistič, protože obvodem neprojde jeho vypínací proud. Přesto ale, při onom zkratu, na kostře spotřebiče "vyroste" napětí tak, že je životu nebezpečné.
- Například: Dojde-li k přerušení "nuláku"na přívodu k zásuvce, prochází "fáze" po trase: jistič v rozvaděči(např.10A)-vodič-levá zdířka zásuvky-černý vodič v přív.šňůře-top.těleso žehličky-modrý vodič šňůry-pravá zdířka zásuvky-klema na kostřící kolík(s upáleným přívodem, tedy bez nuláku)-zelenožlutývodič šňůry-kostra spotřebiče-Vaše babička-radiátor nulovaný kdesi v koupelně-nulák v rozvaděči. Sám uznáte, že babička se jako vodič moc nehodí, protože její tělo má odpor cca 2kOhmy a projde jí proud okolo 0,5A, který nerozpálí žehličku, jistič si proudu 0,5A ani nevšimne, proud ale jen trochu pootočí elektroměrem a spolehlivě babičku zabije, ikdyž má na nohách "důchodky" :.(. A ČEZ Vám pak v podstatě ještě pošle fakturu i za zabití babičky - brrr! ]:(

V současné době by měl být na každou místnost jeden jistič B16 a to i s proudovým chráničem fi.Pokud je pro rozvod elektřiny použit hliník je to poměrně průšvich neboť hliník "teče" tzn. že při zvýšeném odběru proudu se vodič může velmi snadno přepálit proto doporučuji (když už jste v té rekonstrukci) předělat veškeré el.vedení na měď a dát si do kupy i rozvaděč neboť podle vámi popisovaného současného stavu rozvodu elektřiny je jen otázkou ve velmi krátkém čase až to někoho "praští".

je to novinka která platí teprve od začátku roku že v každém nově rekonstruovaném domě či bytě by na každou místnost měl být jeden jistič s proudovým chráničem pro zásuvkový obvod a jeden jistič B6 pro světelný.Logické opodstatnění to má především pokud v domě bydlí děti, které si se zásuvkami mohou "hrát".

S takový avatarem a ty to nevíš?:-)Nebo si děláš hýždě?
Hliník pod tlakem šroubků v rozvaděčích i zásuvkách a vypínačích "ustupuje" jakoby se roztéká. Když se dělaly revize rozvodů v hliníku, musely se dotahovat šroubky na lištách rozvaděčů.
Jedná li se humpoleckého Hliníka,...

No, von ten Hlnilík neteče. Von je jen pramálo pružnej a pokud není svorka řešena tak, že sama pruží, ale je konstrukčně tuhá, obtisknou se do AL dosedací plochy svorky, an se ve svorce uvolní. Uvolní-li se takto AL ve svorce, spoj se průchodem proudu začne víc zahřívat a víc uvolňovat, až konečně odhoří, vyprská, sublimuje, zkrátka je v hýždi, jak kolega diskutér vtipně předeslal :-). A proto FUJ! hliníku průřezů slabších 16mm2.

On díky své krystalové struktuře opravdu "teče", takže při použití nepřiměřené dotahovací síly se toto projeví u kterékoliv svorky a průřezu vodiče. Použití hliníku v občanské výstavbě vedly dva hlavní důvody - podpora Maďarska včetně jejich "Horní" oblasti (těžba suroviny a tavba samotného kovu) a "ztráta" Chile, ale nedostatek mědi byl i padesátých letech, je to vidět na rozvodech.
Dobře provedený rozvod v hliníku může sloužit a často slouží v pohodě desítky let, pokud se k tomu nedostane šílenec se šroubovákem a svaly místo mozku. Rizikem může být ale i prostředí - pokud se v okolí provádějí nějaké stavební práce a okolí zahalují oblaky omítky v prášku, pak bych byl velice opatrný.
Tamta věta může být vykládána i bizardním způsobem, proto jsem se ptal. Navíc se po novu má použít pro zásuvkové rozvody proudový chránič pokud k zásuvkám má přístup laik a pokud použití proudového chrániče nezpůsobí větší škody - třeba lednice, mrazák, apod. O jištění každé místnosti samostatně jsem tak nějak nezaznamenal a stále platí rozdělení: zásuvky a světla zvlášť - má to svou logiku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru