Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zásuvky

Velmi často se dělá instalace zásuvek "smyčkováním" od jedné ke druhé. Závada bude nejspíš v poslední fungující, nebo první nefungující zásuvce. Těch 110V tam můžete naměřit voltmetrem, který má velký vnitřní odpor a proto ukazuje i napětí "svodů" fakticky rozpojených vodičů, kdy je jejich přechodový odpor tak velký, že běžný spotřebič již nefunguje, ale měřák s minimálním odběrem to ještě "utáhne". Proto je třeba změřit impedanci vedení.
- Impedance -laicky- je v podstatě součet všech odporů Ohmických, kapacitních i indukčních, které způsobují "zhoršení průchodu" střídavého proudu obvodem natolik, že třeba při zkratu nevypne ani jistič, protože obvodem neprojde jeho vypínací proud. Přesto ale, při onom zkratu, na kostře spotřebiče "vyroste" napětí tak, že je životu nebezpečné.
- Například: Dojde-li k přerušení "nuláku"na přívodu k zásuvce, prochází "fáze" po trase: jistič v rozvaděči(např.10A)-vodič-levá zdířka zásuvky-černý vodič v přív.šňůře-top.těleso žehličky-modrý vodič šňůry-pravá zdířka zásuvky-klema na kostřící kolík(s upáleným přívodem, tedy bez nuláku)-zelenožlutývodič šňůry-kostra spotřebiče-Vaše babička-radiátor nulovaný kdesi v koupelně-nulák v rozvaděči. Sám uznáte, že babička se jako vodič moc nehodí, protože její tělo má odpor cca 2kOhmy a projde jí proud okolo 0,5A, který nerozpálí žehličku, jistič si proudu 0,5A ani nevšimne, proud ale jen trochu pootočí elektroměrem a spolehlivě babičku zabije, ikdyž má na nohách "důchodky" :.(. A ČEZ Vám pak v podstatě ještě pošle fakturu i za zabití babičky - brrr! ]:(

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny