Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Začátky slaboproudu- co,kde pořídit ?

Ahojte. Potřeboval bych se trošku lépe orientovat v oblasti slaboproudařiny. Jde oto že jsem si našel stavebnici MEZ Elektronik 02,kde bych se mohl si myslim ze začatku něco přiučit.Alehodně vidím tzv. "Propojovací pole". Našel jsem si ho,i propojovací drátky ale zajímalo by mě, zda by se nedalo někde sehnat nějaký balení ruzných odporů apod. Takový ty na začátek pač nevím co bych mělnakoupit zvlášt... No a ještě zda někdo poradíte nějakou literaturu o tomto, kde by byli třeba vysvětleny součástky apod... Děkuji moc

Předmět Autor Datum
zakl_obsah.htm
paul 28.03.2013 16:54
paul
Pro úplné začátečníky je vhodné učit se teorii současně s vhodnou praxí. Například od nejjednoduššíh…
náhodný 29.03.2013 09:16
náhodný
Sady rezistorů samozřejmě existují. sady-rezistoru
jirka44 28.03.2013 17:26
jirka44
Zdravím, špatná není ani odporová dekáda.:-)
trtr 30.03.2013 14:16
trtr
Do propojovacího pole? K čemu? ::)
jirka44 30.03.2013 17:39
jirka44
Základní nářadí pro elektroniku: štípací kleště stranové, pinseta, elektrikářské šroubováčky a pak t…
nahodny 28.03.2013 20:51
nahodny
Nepájivé kontaktní pole je velmi užitečné pro vyzkoušení jednoduchých zapojení bez pájení ujišťuju…
Uroboros 28.03.2013 22:23
Uroboros
Pánové, prosím o radu, nevíte, kde bych sehnala MEZ Elektronic O2? Prosím, jestli máte tip, ozvěte s…
Adriana 13.05.2013 23:53
Adriana
aukro
nodj 14.05.2013 00:07
nodj
Myslím, že tazatel by měl vědět, čeho chce dosáhnout. Vzpomínám si, že jsem se kdysi chtěl naučit pr…
Yarda 29.03.2013 08:02
Yarda
Ahoj. Tak děkuji za odpovědi :) No abych byl konkrétnější co se týče elektřiny "zabýval" jsem se tim…
Kubajsak 30.03.2013 11:54
Kubajsak
Pro takovéhle laborování je dobrý ten (nebo jiný) simulátor elektronických obvodů co tu máš na něj o…
Yarda 30.03.2013 18:11
Yarda
z tý literatury bych za sebe doporučil Poznáváme elektroniku od Václava Maliny- má to 8 dílů a pak t…
nodj 30.03.2013 18:33
nodj
Zajímavá a pěkně ilustrovaná je kniha Make: Electronics (Learning by Discovery) kterou napsal Charle…
náhodný 14.05.2013 06:37
náhodný
Stydím se za sebe... Je to přes rok co jsem sem napsal a skoro nic jsem se nepřiučil. Každopádně na…
Kubajsak 18.05.2014 15:40
Kubajsak
Vy se ve skole neucite anglicky?
Kurt 18.05.2014 15:45
Kurt
Tohle je pro manuálně zručné opičky, nenaučíš se z toho nic. Snad máš aspoň z toho elektro zvoleno n… poslední
karel 18.05.2014 19:01
karel

Pro úplné začátečníky je vhodné učit se teorii současně s vhodnou praxí. Například od nejjednoduššího zajímavého obvodu (jenom ukázka, co všechno člověk potřebuje vědět a dozvědět se, aby rozsvítil maličké čevené světýlko jako první krok k další složité elektronice).

LED (svítivá dioda): připojená k baterii bez rezistoru blikne a je po ní, nebo neblikne. Jak se dá rozsvítit LED? Jak se liší od žárovičky do baterky?
Součástka: jak vypadá, k čemu jsou dva vývody, jak se jmenuje, jaké jsou podobné součástky
Schématická značka: jak vypadá, proč má šipku, označení vývodů (anoda, katoda), polarita diody (aha vede pouze ve směru šipky, proti směru šipky nevede), a k tomu polarita baterie.
Katalogové údaje: If - proud LED aby svítila, maximální proud. Uf - napětí na rozsvícené LED, ostatní jsou ze začátku pouze vedlejší (barva, svítivost, rozměry, atd).
Elektrotechnika: jak to zařídit, aby LED tekl pouze maximální proud 20 mA? Výpočet srážecího odporu, vzoreček, jednotky, převody jednotek (mA na A, aby výpočet byl skutečně v ohmech). Odpor jako součástka - rezistor (hodnota, velikost, tvar, jak vypadá, jak se zapojuje). V jakých hodnotách se rezistory vyrábějí a prodávají, aby se našla nejbližší vhodná hodnota k vypočítané.
Praxe: skutečné zapojení LED a rezistoru. Svííííítííííí. Není to dobrodružství?
Nejlepší je mít kamarády, také začátečníky a i pokročilé, se kterými je možné se radit a jít dopředu.

Základní nářadí pro elektroniku: štípací kleště stranové, pinseta, elektrikářské šroubováčky a pak to narůstá počínaje páječkou, vrtačkou s vrtáky přes stranové klíče atd.
Výhodné jsou různé stavebnice, prodávané jako sady se všemi součástkami, deskou s plošnými spoji a dokumentací - návodem se schématem, někdy i obrázky součástek a vysvětelním, osazovacím plánem desky plošných spojů, atd.
Nepájivé kontaktní pole je velmi užitečné pro vyzkoušení jednoduchých zapojení bez pájení, ale chce to tenké izolované drátky s průměrem tak asi 0,3 až 0,4 mm (ne moc tenké a ne moc silné).
Napájecí zdroj: zpočátku z baterie, aby to bylo naprosto BEZPEČNÉ!, případně z napájecího adaptéru nebo bezpečně provedeného zdroje napětí, ale to už je dražší investice.
Knížky: jsou i pro začátečníky, chce to je prolistovat a nekupovat naslepo. Když je to moc složité, nekupovat s nadějí, že se to dá naučit. Nedá.
Internet: dají se najít základy, například zadat "začínáme s elektronikou", apod.
Jednoduchá zapojení: jednoduchý blikač s LED, pípátko s obvodem 555 (čti pětsetpadesátpětkou) a malou změnou se dá změnit na blikátko. Jednoduchý zesilovač k diskmanu nebo MP3 - místo sluchátek na reproduktor. Atd, atd..

Nepájivé kontaktní pole je velmi užitečné pro vyzkoušení jednoduchých zapojení bez pájení

ujišťuju tě, že na tom lze poskládat vééélice složité věci a nevím jak kdo, ale já se u pár šíleností už ani nedokopal k dodelání desky a dodnes to mám na nepájivém poli :-), největší je asi samodomo PLC, které je na 4 polích :-) a funguje tak nějakých 6 let, má to výhodu, že to umožňuje občasný upgrade

Když je to moc složité, nekupovat s nadějí, že se to dá naučit. Nedá.

Pokud na to máš hlavu a hlavně chuť, tak dá.

mimochodem na bastlení zdarma (tj. kravin co nepotřebuješ, ale jsou fajn na pochopení) je supr online simulátor
http://www.hw.cz/navrh-obvodu/software/online-simu lator-elektronickych-obvodu.html

Myslím, že tazatel by měl vědět, čeho chce dosáhnout. Vzpomínám si, že jsem se kdysi chtěl naučit programovat ve strojním kódu a assembleru 8080. tak jsem si vzal příčurku a začal studovat. Když jsem byl na desáté stránce, tak jsem si uvědomil, že jsem už zapomněl co bylo na prvních pěti. Pak jsem musel naprogramovat nějaký testovací program, pustil jsem se do toho metodou pokusu a omylu a obstojně jsem se to naučil.
Jedna z odpovědí odkazuje na nějaký simulační program. Takových programů je poměrně dost ke stažení, doporučuji i nějaké programy co přes zvukovou kartu udělají z počítače osciloskop a generátor signálů (pozor opatrně, může se zničit počítač).
Jinak pro začátečníky vycházejí nějaké články třeba v ARadiu. Dřív to vycházelo i v ABC, bylo to ke stažení na jejich stránkách, ale teď už to tam není - nemá to nějaký dobrý víl postahováno?

Napadl mne tenhle odkaz:
elektrotechnickestavebnice.xf.cz

Ahoj. Tak děkuji za odpovědi :) No abych byl konkrétnější co se týče elektřiny "zabýval" jsem se tim cirka od 5ti let. Jenže je to spíš tak že není problém například zjistit závadu u felicie kde jsem elektriku dělal v jednom kuse. Nebo motorka... Jde o to že třeba co je dioda tuším, nebo usm. můstek. Jen takovéto součástky nedokážu jaksi převést do většího celku, kde by tvořily jeden konkrétní obvod. Jo nápajet diodu no problem samozřejmě... Jinak samozřejmě tuším co je napětí, proud, jakej vliv na co má... Neříkám že se v tom vyznám jako bratranec slaboproudař ale alespon vím o co jde. :) (bratrance vídám tk 2x doroka v tom je ten problém)

Tedy... Základy elektrotechniky zvládám. Teď mi jde o to abych je dokázal využít v praxi s ještě dalšímy duležitými faktory které do ted pohužel neovládám nebo jsme neměl šanci nějak více zkoumat. Například kondenzátor znám z pionýra a k čemu slouží vím, ale netuším jak by se choval třeba v obvodu s jinými součástkami... Snad je toto trochu pochopitelně napsané :P

Stydím se za sebe... Je to přes rok co jsem sem napsal a skoro nic jsem se nepřiučil. Každopádně na tom trochu pracuju a pustil jsem se do toho v poslední době.

Objednal jsem si mikropájku a stvebnici zesilovače ( http://www.ges.cz/cz/stavebnice-g039-GES07800011.h tml ). Až naskladněj a přijde to, pustím se do toho a poznám, zda na to opravdu jsem. Pájet umím, takže dle mého je to potom už podle šikovnosti a navíc bych se z takových to stavebnic mohl trochu přiučit o teorií různých součástek. Co myslíte ? Navíc miluju hudbu takže těch zesilovačů si potom klidně postavím víc... U mě se to neztratí.

Jinak jsem zkoušel ten simulátor přes javu. Možná kámen urazu je v angličtině. i když se ji učim, u tohoto mě to trochu znervozňuje a navíc nevím co vlastně stavět... Najít si nějaký obvod na internetu ? A zkusit ho postavit ? Naprosto nejlepší by bylo sehnat blízko sebe nějakého elektrikáře který by se mi mohl občas věnovat a aspoň na začátku mne učit co a jak. Kdyby vysvětloval co je k čemu a co děláa... jak se značí a zapojuje...

A ano... chtěl jsem jít na SŠ na slaboproud ale rodiče, hlavně máma, samozřejmě že bych se nikde neuplatnil atd... Moc mě to mrzí, ale už jsem ve druháku na strojařina :(

Tohle je pro manuálně zručné opičky, nenaučíš se z toho nic. Snad máš aspoň z toho elektro zvoleno něco konkrátního, co tě zajímá. Jestli to jsou zesilovače, naučíš se víc čtením na fórech než pájením součástek do předvrtaných desek s nepájivou maskou. Dobré debaty i konstrukce se dají občas objevit na Slovanetu, kvalitní zbytek včetně nejlepší www.diyaudio.com je anglicky. Můžeš si tam popovídat i třeba s Nelsonem Pásem osobně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru