Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Začátky slaboproudu- co,kde pořídit ?

Pro úplné začátečníky je vhodné učit se teorii současně s vhodnou praxí. Například od nejjednoduššího zajímavého obvodu (jenom ukázka, co všechno člověk potřebuje vědět a dozvědět se, aby rozsvítil maličké čevené světýlko jako první krok k další složité elektronice).

LED (svítivá dioda): připojená k baterii bez rezistoru blikne a je po ní, nebo neblikne. Jak se dá rozsvítit LED? Jak se liší od žárovičky do baterky?
Součástka: jak vypadá, k čemu jsou dva vývody, jak se jmenuje, jaké jsou podobné součástky
Schématická značka: jak vypadá, proč má šipku, označení vývodů (anoda, katoda), polarita diody (aha vede pouze ve směru šipky, proti směru šipky nevede), a k tomu polarita baterie.
Katalogové údaje: If - proud LED aby svítila, maximální proud. Uf - napětí na rozsvícené LED, ostatní jsou ze začátku pouze vedlejší (barva, svítivost, rozměry, atd).
Elektrotechnika: jak to zařídit, aby LED tekl pouze maximální proud 20 mA? Výpočet srážecího odporu, vzoreček, jednotky, převody jednotek (mA na A, aby výpočet byl skutečně v ohmech). Odpor jako součástka - rezistor (hodnota, velikost, tvar, jak vypadá, jak se zapojuje). V jakých hodnotách se rezistory vyrábějí a prodávají, aby se našla nejbližší vhodná hodnota k vypočítané.
Praxe: skutečné zapojení LED a rezistoru. Svííííítííííí. Není to dobrodružství?
Nejlepší je mít kamarády, také začátečníky a i pokročilé, se kterými je možné se radit a jít dopředu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny