Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zapojení zásuvky

Zdravím všechny a prosím poradit se zapojením zásuvky 230V.
Starou, již rozvrzanou zásuvku se snažím nahradit novou, ale ve zdi jsou bohužel tři vodiče stejné barvy. Fázi určím jednoduše, ale jak určím, který je nulák a který je zem (ochranný)?
Můžu to sice zapojit podle původní, ale co když to nebylo dobře"
Děkuji za vysvětlení.

Předmět Autor Datum
jak stejné barvy? je tam můstkový vodič? foto by nebylo? Ale pokud máš pravdu tak se to určí těžko,…
paul 27.03.2013 17:54
paul
pokud nejsou barvy a nemužeš vystopovat který drát je jaký u rozvaděče, tak to rozhodně nezapojuj. P…
exiton 27.03.2013 18:56
exiton
Nejsou to vodiče s dvojitou izolací? Pod tenkou černou izolací se skrývá ještě jedna, tentokrát v ba…
Moas 27.03.2013 20:19
Moas
Bohužel nejsou - jenom jedna izolace a všechno černé. Chránič tam taky není - to znám. No zapojím to…
Karel IV 28.03.2013 08:03
Karel IV
Jo, brácha rekonstruoval taky jeden starší barák, kde bylo taky všechno černým drátem. I po vypnutí…
Prasak 28.03.2013 12:56
Prasak
Na nějakém školení dle vyhlášky 50 nám přednášející říkal, že byl požádán o revizi na baráku, kde by…
Yarda 29.03.2013 07:41
Yarda
Předpokládám, že u elektroměru (pokud je přístupný) jsou nějaké dráty a tam lze vysledovat, co je nu…
Yarda 28.03.2013 08:09
Yarda
pokud nejde nulák (pracovní vodič) přes chránič (ten se dává hlavně při zapojení koupelny) tak by mě…
fily 28.03.2013 11:07
fily
To teda jedno neni! Nejde o funkcnost, fungovat to bude. Ale jde o bezpecnost! Pokud by totiz doslo…
bahno 28.03.2013 12:25
bahno
I zásuvka elektrického rozvodu v bytě patří mezi zařízení vyhrazená kvalifikovaným pracovníkům podle…
nahodny 28.03.2013 21:02
nahodny
Je mi to nějaký divný. Pokud to je dělaný bez barevného rozlišení, muselo by to být hodně starý. A v…
Zerozero 29.03.2013 03:57
Zerozero
Jen pro zajímavost - zásuvky např. v ostatních pokojích jsou taky takové? Tj. tažené stejnými dráty?
Moas 29.03.2013 09:17
Moas
Jak je starý dům nebo byt? Domnívám se, že na 90 % se jedná o síť TN-C, tz. "dvouvodičové" provedení…
Vladaj 29.03.2013 18:25
Vladaj
No co v lepším případě vypadne jistič v tom horším ...... Popřípadě si k tomu pozvěte druhou osobu k…
fily 29.03.2013 21:39
fily
No, já myslím, že to tolik nehrotím,ale ono i napětí mezi fází a zemí, tedy 230 V dokáže při shodě o…
Vladaj 29.03.2013 21:56
Vladaj
Rozumím chtěl jsem tazateli dát najevo že to není tak nebezpečný a složitý jak se může zdát. poslední
fily 29.03.2013 22:24
fily

pokud nejsou barvy a nemužeš vystopovat který drát je jaký u rozvaděče, tak to rozhodně nezapojuj. Pokud si nepamatuješ jak to bylo než jsi zasuvku sundal (pokud to bylo správně), tak se do toho radši nemontuj a volej odborníka,tohle je pro laika o život a ne jen jeho,pokud zásuvku užívá více lidí.

Pokud je to třeba chalupa a neni to vše ve zdi, ale nějak postaru, tak to zkus vystopovat od rozvaděče no. Stejně tak, jak jsi si jistý, že fázi určíš jednoduše. Pokud rozvody dělal nějakej samouk, tak není problém aby hodil fázi a střední vodič obráceně :-)

Nejsou to vodiče s dvojitou izolací? Pod tenkou černou izolací se skrývá ještě jedna, tentokrát v barvě dle funkce vodiče...
Jinak mi to připomnělo elektroinstalaci v koupelně v baráku, co jsem koupil. Elektroinstalace nová, solidně udělaná, S REVIZÍ. A v koupelně byly k ventilátorům tažené fáze modrým drátem (a střední vodič černým). Od té doby si zkoušečkou proklepnu vždy všechny dráty, jestli aspoň fáze sedí s barvama. V elektrice se nevyplácí důvěřovat - jen prověřovat.

edit: a teď něco, co může pomoct :-)

Je ta zásuvka aspoň teoreticky za chráničem? Pokud ano, vezme se nějaký slabý spotřebič (lampička) ale zase ne moc slabý (určitě víc než 5 W). Zapoj jej mezi fázi (tu zjistíme snadno) a jeden ze zbylých vodičů. Pokud jsi trefil "modrý" vodič, žárovka se rozsvítí. Pokud jsi trefil ochranný "zelenožlutý" vodič, vybaví chránič.

Předpokládám, že u elektroměru (pokud je přístupný) jsou nějaké dráty a tam lze vysledovat, co je nulák - tedy střední vodič a co ochranný. Tak ten ochranný odpojit a v zásuvce zkoušet, mezi kterými dvěma drátu svítí žárovka, ten třetí bude ochranný. Ale asi by nebylo od věci pozvat odborníka, aby zkontroloval elektroinstalaci v celé chalupě - pro jistotu.

pokud nejde nulák (pracovní vodič) přes chránič (ten se dává hlavně při zapojení koupelny) tak by mělo být jedno kam zapojíš zem a nulák podobně jako v síti TN-C (centralizované) kde se zapojuje PEN tj. PE (zem) + N (nulák).

I zásuvka elektrického rozvodu v bytě patří mezi zařízení vyhrazená kvalifikovaným pracovníkům podle vyhlášky č.50/1978 Sb. ČÚBP. Tohle není pro amatéry, chce to nechat provést odborníkem, který práci správně provede a ručí za ni. Nejde jen o to aby to fungovalo, aby aby to bylo bezpečné ve všech ohledech.

Je mi to nějaký divný. Pokud to je dělaný bez barevného rozlišení, muselo by to být hodně starý. A v té dávné době nikoho ani nenapadlo, že by to tahal třídrátově. Odhadoval bych že to je nějaká dodatečně dělaná zásuvka (protažení od jiné zásuvky, snad dvoudrátové) a ten kdo to dělal, pokračoval třídrátově. A nacpal tam co zrovna měl. Také bych zkusil do izolace škrábnout, může být jen zčernalá.

Jak je starý dům nebo byt? Domnívám se, že na 90 % se jedná o síť TN-C, tz. "dvouvodičové" provedení, tdy fáze L 1 a ochranný vodič PEN.Nesetkal jsem se ještě s tím, aby v nové síti TN-S (tz. kde je L1+N+PE) nebyly barevně rozlišeny vodiče.Myslím si, že jeden vodič je nezapojen (je použit vodič 3x, který byl momentálně k dispozici.Takže:vyzkoušejte vadaskou, který vodič je fáze (označte si ho hnědou páskou) a potom zkuste, proti kterému zbývajícímu vodiči je napětí-pokud proti jen jednomu, je to vodč PEN a potom zapojíte tento vodč PEN na středový ochranný kolík a nepřerušovaně na pravou zdířku a na levou fázi.Pokud by bylo i napětí proti druhému vodiči (zdá se mi to dost nepravděpodobné), tak si pozvěte kvalifikovaného elektrikáře, který vám zkouškou zjistí, co je pod zbývajícími vodiči.Ale pevně věřím, že budete mít napětí jen proti jednomu vodiči.Ale jak jsem řekl:jedině použít fázovou zkoušečku (ne doutnavku za 50.-Kč,která se rozsvítí i u naindukovanému napětí) a ne postup pokus-omyl.Když si nejste jistý, přenechte to raději odborníkovi.U elektřiny se omyly platí draze...

No co v lepším případě vypadne jistič v tom horším ......
Popřípadě si k tomu pozvěte druhou osobu která schodí jistič manuálně (na vlastní riziko) ale útěchou může být snad jen to že 230V není zase tolik.zase bych to tak moc nehrotil

No, já myslím, že to tolik nehrotím,ale ono i napětí mezi fází a zemí, tedy 230 V dokáže při shodě okolností s tebou blbě zamávat, o sdruženém napětí již nemluvě...Psal jsem to jen proto, že do opravy plynu se většinou nikdo nepustí, ale u elektřiny si myslí, že je to legrace...A navíc neradím stylem, aby si pozval odborníka a sám nic nedělal.Poradil jsem a dodal napsané, jen když tomu nebude rozumět.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru