Předmět Autor Datum
A co by se jako mělo stávat? Ožereš se i po pivu. Nebo se ptáš na něco jiného?
Kurt 08.12.2012 17:31
Kurt
jde o ten methanol
pls 08.12.2012 17:33
pls
Zaprvé se pančujou jen destiláty (u vína, piva atd to pozbývá smyslu, ono by to dost dobře ani nešlo…
Uroboros 08.12.2012 17:45
Uroboros
Kdyby to dolihovali metylem, tak by to mělo fatální následky, ale jednoduše se neoplatí s tím čabrat…
Henessy 08.12.2012 17:54
Henessy
Žádný následky by to nemělo, při tomhle poměru methanol-ethanol by se ještě nic fatálního nedělo (do…
Uroboros 08.12.2012 18:16
Uroboros
Bylo par pruseru s pancovanim cervenyho vina - to se obcas, a nekde bohuzel i legalne, pancuje glyce…
bahno 08.12.2012 19:15
bahno
Počítáš s tím, že se bude obsah methanolu uvádět na etiketě?! :-D To není špatnej nápad, prodejci by…
lesov. 08.12.2012 17:52
lesov.
Může.
L-Core 08.12.2012 18:29
L-Core
S procenty to nemá nic společného- Jde o to, že do vín a piva se nepřidává žádný líh,ten vzniká při…
Henessy 08.12.2012 17:51
Henessy
Tady se dá vydělat záměnou části etanolu jedovatým metanolem. Jenom pro přesnost. Tohle nikdo záměr…
jirka44 08.12.2012 18:22
jirka44
Mýlíš se. Bylo prokázáno, že to dělali záměrně (u výslechu to přiznali). Mysleli si, že jejich odběr…
L-Core 08.12.2012 18:28
L-Core
Methanol neni v dokapu(tam je treba propanol, byt velmi stopove), ale v odkapu. Tedy na zacatku, ale…
bahno 08.12.2012 19:24
bahno
Máš pravdu. Je to v úkapu který se skládá z acetaldehydu s bodem varu 20 °C / 760 torr, z metanolu,…
Henessy 08.12.2012 20:21
Henessy
Nedá mi to a musím se pochlubit jak trávím dnešní krásné odpoledne, takto teče výsledek letošní úrod…
Skipi 09.12.2012 15:51
Skipi
Zařízení máš pěkný, docela ti fandím a sdílím zcela tvůj názor. Myslím si ale, že tímhle dost riskuj…
z vysočiny 13.12.2012 17:50
z vysočiny
Kde sa da kupit/zohnat takato masinka? :-) poslední
DURI 17.12.2012 17:31
DURI

Zaprvé se pančujou jen destiláty (u vína, piva atd to pozbývá smyslu, ono by to dost dobře ani nešlo), likéry kolem 20% už jsou dolihovaný (max co jde přírodní cestu je cca 17%), i kdyby to dolihovali methylem, tak nic nehrozí. Zadruhé stačí nebejt prase a nezlejt se jak úplnej...

Kdyby to dolihovali metylem, tak by to mělo fatální následky, ale jednoduše se neoplatí s tím čabrat.
A přírodní cesta u likéru je co?
Ze zákona se likérem rozumí lihovina vyrobená z lihu nebo destilátu nebo jedné či více lihovin nebo jejich směsi oslazením a případně přídavkem produktů zemědělského původu, jako jsou vejce,.......................

Žádný následky by to nemělo, při tomhle poměru methanol-ethanol by se ještě nic fatálního nedělo (dolihovává se +- 1-2%). Zvláště, pokud bys toho nevylemtal sud.
Kde mluvim o přídní cestě k likéru? Jen si to blbě pochopil. Psal jsem, kam se dá dostat kvašení a proč jsou likéry dolihované, ostatně ono se dost často dolihovvá i víno nebo, medovina... ale to má zase jiné důvody. Kvašením (tedy přírodní cestou) lze dosáhnout právě těch cca max 17% (hlubokoprokvášecí ušlechtilé kvaisnky).

Jde o to, že pro tyto produkty je absolutně k ničemu, aby je někdo pančoval. Nestálo by to nikomu za to. Rum, vodky atd, to už je jiná.

Bylo par pruseru s pancovanim cervenyho vina - to se obcas, a nekde bohuzel i legalne, pancuje glycerolem(kvuli sladkosti, jikskre a zakrouzeni ve sklenici). To by takovej problem nebyl, glycerol je schvaleny Ecko, smrtelna davka je kolem 300ml cistyho glycerolu a tolik se ho tam nikdy neleje. Jenomze tehda, tusimze v rakousku misto glycerolu pouzili ethylenglykol(jo, fridex). A to je jina liga... Par mrtvejch bylo. K nam se to ale chvalabohu nikdy nedostalo.

S procenty to nemá nic společného- Jde o to, že do vín a piva se nepřidává žádný líh,ten vzniká při procesu kvašení, tudíž proč tam něco lít. I ty míchané srágory s alkoholem mají alkoholu tak malé množství, že by se to nevyplatilo pančovat. Konzumní lihoviny se vyrábějí většinou mícháním etanolu, vody, barviva a chuťové tresti. Tady se dá vydělat záměnou části etanolu jedovatým metanolem. Nepatrný část metanolu je i v pálenkách jako technologický zbytek z dokapu, ale v množství neškodném, nebo při domácím nedokonalém pálení.

Tady se dá vydělat záměnou části etanolu jedovatým metanolem.

Jenom pro přesnost. Tohle nikdo záměrně nedělá. Celej tenhle průser vzniknul tím, že zaběhnutej systém, kterej fungoval dřív (používala se kapalina do ostřikovačů vyrobená z etanolu) pár pitomců použilo i potom, co EU povolila vyrábět kapalinu do ostřikovačů z methanolu.

Methanol neni v dokapu(tam je treba propanol, byt velmi stopove), ale v odkapu. Tedy na zacatku, ale ne na konci destilace. A zase v tom odkapu je spolu s ethylacetatem, acetonem a podobnejma lahudkama, navic v malym mnozstvi - toho se normalni clovek nenapije, smrdi to jak redidlo(a ani se to slozenim moc nelisi). V podstate je skoro nemozny otravit se domaci palenkou. Jeste tak poradnou kocovinu, kdyz nekdo neodkape dost nebo ukonci destilaci pozde, ale na nejaky drasticky nasledky je toho v kvasu prilis malo.

Máš pravdu. Je to v úkapu který se skládá z acetaldehydu s bodem varu 20 °C / 760 torr, z metanolu, acetonu a esterů kyseliny.octové, především etylacetátu s bodem varu 76,8 °C / 760 torr.Jedná se vlastně o směs organických molekul s nízkým bodem varu. Pokud pálíš, pak je nutno začínat velmi pozvolna a první kapání zachycovat odděleně minimálně 7 decovek a pak už by mělo jít jádro.Ty první sklenice můžeš znovu přepálit nebo naložit do toho kaštany a máš príma mazání na regma. Dokap pak v moderních palírnách není, protože je hlídána koncová teplota chlazením, takže i za cenu ztráty určitého množství destilátu se do těla nedostane. Doma pak záleží na paliči, jestli dá přednost kvalitě před kvantitou. Já to poznám podle toho, že se mi z pálenky s dlouhým koncem brká.
Kdo mohl vědět, že tu jsou vědečtí alkoholici .:-D

Zařízení máš pěkný, docela ti fandím a sdílím zcela tvůj názor. Myslím si ale, že tímhle dost riskuješ, pokud by tě vystopovali celňáci, nebo snad i policajti, tak je to stále přestupek s citelným postihem.Předpokládám že ta palírna na obrázcích není legální.
Jinak hodně zdaru nevypij to hned a nech to uležet.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru