Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oprava stropního pir čidla

Pěkný podvečer, nemá nějaký zdejší elektrikář zkušenosti s opravou stropního pir pohybového čidla? nejsem amatér mám vystudouvanou střední elektro takže potřebné vybavení mám ale stímto si fakt nedokážu poradit, čidlo spíná jak chce a nemůžu ani přijít na to jak, připadá mi to jakoby spínalo jen podle okolního osvětlení a ne podle pohybu. nemáte nějaký tip na co se zaměřit? předem díky Martin

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
1 - ovladač "sluníčko" na max - bude svítit i ve dne 2 - časovač "time" na min. - bude svítit velmi…
mirektatra 09.11.2012 06:37
mirektatra
díky za popis činnosti, opoměl jsem dodat že se jedná o čidlo kanlux jq-37 které má pouze nastavení…
Martinovo 09.11.2012 06:57
Martinovo
můžeš zkusit vyčistit fresnelovu čočku a samotné čidlo od nečistot. Pokud čidlo alespoň nějak reaguj…
touchwood 09.11.2012 07:07
touchwood
u tohoto čidla ale fersnelova čočka na pir čidle není buď tam být měla a není nebo netuším asi stím…
Martinovo 09.11.2012 08:12
Martinovo
Cože ? Není tam fresnelovu čočku ? Jak by to potom mohlo fungovat ? Nebo se domnívaš že u čidla za p…
Joseph 09.11.2012 09:20
Joseph
Proc by tam nemohla bejt normalni cocka? A u cidla pro nejakou specialnejsi aplikaci si dovedu preds…
bahno 09.11.2012 11:30
bahno
samozřejmě, pokud je to např. čidlo průchodu součástky strojem, tak čočka může být samozřejmě jiná,…
touchwood 09.11.2012 20:00
touchwood
enemze to obvykle neni jedna fresnelova cocka, ale (kdyz uz) soustava fresnelovych cocek. Nebo jen s…
bahno 09.11.2012 21:54
bahno
Ano, není to jedna Fresnelova čocka, je to soustava čoček, usporádaných tak, aby obraz jimi vytváren…
Joseph 10.11.2012 11:42
Joseph
Další kec, "záclona" je jen jedna z možností jak může být soustava čoček u PIR konfigurována, není t… poslední
Uroboros 10.11.2012 12:54
Uroboros

1 - ovladač "sluníčko" na max - bude svítit i ve dne
2 - časovač "time" na min. - bude svítit velmi krátce
3 - teď je ta správná chvíle na hru s ovladačem citlivosti "sens". Tím si nastavte takovou citlivost, aby vám vyhovovala velikost sledovaného prostoru. Při instalaci je nutné si uvědomit, že čidlo "vidí" sledovaný prostor, jako kruhové výseče a reaguje na přechod mezi nimi, tedy že špatně reaguje, jdete-li přímo proti čidlu v jedné výseči, ale reaguje dost spolehlivě, pokud jdete "podél", nebo "okolo" čidla a tedy přetínáte mnoho "hranic" mezi kruhovými výsečemi s vrcholem v "oku" čidla. 4idla také nemají libovolnou polohu umístění - nástěnná nemohou být instalována na strop - jejich sledovaný prostor optika směřuje šikmo dolů se stěnou a na stropě by tedy sledovaly pouze jednu stěnu, a to ve směru od stropu k podlaze, kde bude citlivost nejmenší.
Po nastavení citlivosti na požadovaný prostor, neustálým pochodováním sem-tam a pootáčením ovladače (3), nastavte čas svitu (2) a potom zkusmo nastavte "tmu"(1),kdy má PIR spínat světlo. Korekci provedete večer...

Jestliže selhaly všechny pokusy o oživení spotřebiče, pak je třeba číst návod! Pokud se ani tak nepodaří PIR čidlo rozchodit, pak je čas na jeho reklamaci. opravovat příliš nelze- elektronika je zalitá silikonem a cena nového bývá úměrná jeho kvalitě.

díky za popis činnosti, opoměl jsem dodat že se jedná o čidlo kanlux jq-37 které má pouze nastavení času a toho okolního světla takže s citlivostí si tu nevyhraju, čidlo je znárodněnina z firmy zřejmě vadný kus který se jim nechtělo reklamovat, jen jsem chtěl zkusit jestli to tu někdo nezkoušel opravit, elektronika je v něm normálně přístupná a polovodiče v pohodě spíš jsem si říkal zdali je možné aby byl vadný pir senzor. Ale mo díky :)

můžeš zkusit vyčistit fresnelovu čočku a samotné čidlo od nečistot. Pokud čidlo alespoň nějak reaguje, nebude chyba v základní funkci, ale v tom, že buď nefunguje správně detekce změn v fresnelových zónách (některá ze součástek, typicky kondík už to má za sebou), nebo je odpálená logika čidla.

Tak jako tak nové čidlo stojí dnes pár korun.

Cože ? Není tam fresnelovu čočku ? Jak by to potom mohlo fungovat ? Nebo se domnívaš že u čidla za pár drobných je kamera, procesor a software slídici po zmenách v obrazu ?

nejsem amatér mám vystudouvanou střední elektro

úroveň školství skutečne upadá

Proc by tam nemohla bejt normalni cocka? A u cidla pro nejakou specialnejsi aplikaci si dovedu predstavit i jiny opticky soustavy.
A mimochodem, takovej ten prolamanej bazmek pred beznym PIRkem neni fresnelova cocka, ale soustava nekolika normalnich cocek, fresnelka by tam byla prd platna.

enemze to obvykle neni jedna fresnelova cocka, ale (kdyz uz) soustava fresnelovych cocek. Nebo jen soustava cocek - prave tim rozbitim na zony vychazeji jednotlivy cocky toho prolamanyho krytu pomerne maly - a malou cocku nema zas az takovej smysl delat jako fresnelovu. Z fresnelkou se clovek spis potka treba v meotaru - ten kryt jako fresnelka sice vypada, ale bejt ji nemusi a obvykle ani neni.

Ano, není to jedna Fresnelova čocka, je to soustava čoček, usporádaných tak, aby obraz jimi vytvárený byl deformován do takzvaného "záclonového efektu".

Bez této soustavy čoček, bežný detektor nemúže fungovat. Když se nevytvorí mnohopočetné zóny "záclonového efektu", nevznikne pri pohybu objektu kolísáni svetelného toku a tím pádem detektor nená co detekovat.

Označení "soustav čoček" je ponekud honosní, pro výlisek prúhledného plastu s ne hladkým povrchem, ale funkčne je to soustava čoček.

Další kec, "záclona" je jen jedna z možností jak může být soustava čoček u PIR konfigurována, není to žádný záclonový efekt. Jsou tři základní typy tj závěs, vějíř a chodba.
Funguje to tak, že obraz je rozdělen na aktivní a neaktivní zóny, pohyb čehokoli mezi zónami vyhodnocuje pyrosenzor jako změnu, resp. detekuje změny, je to gradientní snímač. Mimochodem u stropních se to nepoužívá, tam je vždy soustava Fresnelových čoček, ale u třeba chodbáků, hlavně tech kvalitnější je dost často soustava křivých zrcadel a u těch nejkvalitnější jsou tzv. černá zrcadla, která odrážejí především jen IR spektrum, takže pyrosenzor nevyhodnocuje kraviny :-).
A kdo se chce přít, tak klidně, z tohohle jsem maturoval :-) (zabezpečovací a automatizační systémy)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru