Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Lanovka - Je to možný!? :-)

V souvislosti s jiným dotazem mne napadlo vyhlásit tuto anketu k tématu lanovka:

Představte si jednosměrnou nákladní lanovku, kde nakládací stanice je výš, než vykládací a kde nejvyšším bodem dráhy je kopec mezi nimi /viz též obrázek v příloze/.

Otázky:

1 - je možné, aby lanovka pracovala na "samotížném" principu?
2 - je možné, aby svým provozem vyráběla elektřinu?
3 - existuje taková lanovka v praxi?

A včíl mudruj :-)

Přeji příjemné prázdniny, rádci i tazatelé :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Přátelé, kamarádi :-)! Myslím, že je čas na resumé k této anketě. Samozřejmně měli pravdu všichni ti…
mirektatra 06.07.2012 21:02
mirektatra
to je sice hezké, ale ta lanovka elektřinu nevyrábí. 1. 130kW je prd, o kterém nemá smysl moc přemý…
touchwood 07.07.2012 11:21
touchwood
Prudér!
Koala 07.07.2012 11:37
Koala
čertoviny jsou schovány v detailech ;-)
touchwood 07.07.2012 11:43
touchwood
Vůbec nic jsi nepochopil, Ivánku :-), chtělo by se říci s klasikem: 1) Je-li 130 kW výkonu prd, poto…
mirektatra 08.07.2012 01:25
mirektatra
Přesně tak. Cimrmanovské "hromadění horníků" je nahraženo hromaděním vápence v Kunčicích (kdyby se z…
Filuta 08.07.2012 01:51
Filuta
Hmm,to mne s..e, ale je fakt, že v KVK tím kvalitním vápencem šetří a dělají z něho jen dost kvalitn…
mirektatra 08.07.2012 09:40
mirektatra
Vápence je tam dost. Netřeba šetřit. Jenže: Do hloubky moc těžit nejde, je to drahé. Do stran je ho…
Filuta 09.07.2012 00:11
Filuta
Smutné... Ale jest-li to není navíc lobi nějaké společnosti!!! poslední
Koala 09.07.2012 00:26
Koala

Přátelé, kamarádi :-)! Myslím, že je čas na resumé k této anketě. Samozřejmně měli pravdu všichni ti, kteří věřili a tvrdili, že všechno je pravda (65%). Tato lanovka skutečně pracuje jako "spádová" nejenom v teoretických představách a modelech (jak hlasovalo 13%), ale vozí vápenec z lomu do vápenky v podkrkonošských Kunčicích, nedaleko Vrchlabí. Mnozí z Vás možná podjížděli její, výklopnými vozíčky zatíženou, trasu na cestě z Vrchlabí do Trutnova, nebo Hostinného. Je držitelkou několika "nej", jako nejdelší nákladní v evropě (cca 8,5 km), snad jediná, která svým provozem významně nadlepšuje spotřebu elektřiny v kamenolomu vybaveném např. elektrickým bagrem ... Bližší info je k vidění na stránkách KVK Kunčice, v sekci "společnost", odrážce "lanová dráha", kde jsou nejenom její fotky, ale i technické parametry.
Lanovku postavila cca v r.1963 chrudimská Transporta tak, že nosné lano je nepohyblivé (1m váží cca 10kg) a pohyblivá je lanová smyčka, která táhne vozíky, přichycené svěrným systémem každý samostatně, takže je možné jak volit jejich vzdálenost podle potřeby přepravy, tak je třeba odstavit z přepravy všechny. Elektromotor, který do překonání rovnováhy lanovku táhne, začne po převážení zatížené strany lanovku brzdit tak, že dodává do sítě elektrický proud (motor má příkon/výkon 130 kW). Parametry významně ovlivňuje teplota vzduchu, se kterou se mění tření v převodech, ložiskách a lanech v rolnách tak, že v mrazech není možné lanovku provozovat, jako samotížnou, ale v létě je významným zdrojem úspor spotřeby elektřiny. Kdo měl, stejně, jako já, možnost zařízení vidět, neuniklo mu množství technických detailů, které přes svoji jednoduchost snadno řeší to, co dnes složitě a tedy poruchově, řeší dnešní konstruktéři. Na příklad při nakládce se vozíky odpojí z tažného lana a výhybkou sjedou samospádem z nosného lana na kolejnice, kde se vypočítanou vzdáleností a protistoupáním zpomalí a najedou do mírného klesání, kde čekají "ve frontě" na automatické naložení. Nepůsobí na ně elektronicky řízená brzda, ale "protisvah", nepojíždí k nakládce pomocným pohonem, ale samospádem... A mnoho dalších "vychytávek". Takovéhle věci by měly být podporovány státem, jako technická památka, protože ukazuje důmyslnost našich předků i některých současníků, od kterých se můžeme mnohému naučit.
Z uvedeného tedy vyplývá, že 22% z Vás, kteří ten nápad považovali za nesmysl, se hluboce mýlilo, za což se není nutno nikterak stydět, protože ten systém je skutečně ojedinělý. ;-)

Děkuji všem za účast v diskusi i hlasování a přeji příjemné prázdniny :puff:

to je sice hezké, ale ta lanovka elektřinu nevyrábí.

1. 130kW je prd, o kterém nemá smysl moc přemýšlet, je to odběr jedné administrativní budovy.
2. jaksi jsi "opomněl" započítat energie potřebné na nakládku a vykládku

Z toho plyne: lanovka za určitých okolností MŮŽE fungovat samospádem a energii samozřejmě nevyrábí, ale za všech okolností SPOTŘEBOVÁVÁ, v některých případech je však energetická bilance zlepšena rekuperací. A z toho plyne, že správná odpověď je, že tvůj anketní dotaz (odmyslím-li si jeho relativní nesmyslnost) má za správnou odpověď jen jedinou správnou odpověď, a to "NESMYSL"

Vůbec nic jsi nepochopil, Ivánku :-), chtělo by se říci s klasikem:
1) Je-li 130 kW výkonu prd, potom není výrobnou elektřiny ani většina malých vodních elektráren = nesmysl. Výroba elektřiny je i dynamo z kola, nebo fotovoltaický článek o nekonečně malém výkonu, protože se tam elektřina prostě vyrábí.
2) Závidím některým lidem jejich schopnost, dosáhnout nedostupných informací, jako je třeba stanovení a započítání výkonu, potřebného k nakládání lanovky, do její energetické bilance. V odpovědi je jasně řečeno, že výkonem lanovky je nadlepšována bilance celého lomu. Navíc v otázce neznělo porovnání celkové energetické bilance, ale schopnost vyrábět elektřinu bržděním rychlosti samospádové lanovky, tedy vahou přepravovaného materiálu :-). Mimochodem, nakládka rovněž probíhá samospádem, i proto je nakládací stanice daleko pod vrcholem, aby se kamenivo skluzem dopravilo z drtiče do vozíků.

Čtu, že je nutné některým osvětlit, že jedním z cílů ankety, bylo poukázat na samu existenci takového zařízení, jeho důftipná řešení a v neposlední řadě i pobavit toho, kdo se bavit chce.
P.S.: Nikdo nikoho nenutí krčit čelo a ramena třeba nad křížovkami. Jsou také dobrovolné :-).

Přesně tak. Cimrmanovské "hromadění horníků" je nahraženo hromaděním vápence v Kunčicích (kdyby se zpracovaný neodvážel k prodeji, budou Kunčice jím zavaleny řádně). Nahoru jedou prázdné vozejky, dolů nacpané z lomu. Jak prosté. Jen škoda, že tento unikát bude do pár let muset být odstraněn. Pokaždé když lanovku podjíždím, má můj obdiv.

Hmm,to mne s..e, ale je fakt, že v KVK tím kvalitním vápencem šetří a dělají z něho jen dost kvalitní a speciální výrobky (sanační omítky, lepidla a co já vím ještě). Ve skrytu duše chovám naději (neboť ta snad prý umírá poslední), že zvedne-li se ekonomika, nebo se alespoň sníží rozkrádání a prohospodařování státu, mohly by být takovéhle přístroje prohlášeny technickými památkami a za cenu nějaké podpory od státu, zachovány pro budoucí generace. Přecijenom - prodat takový unikát do čínského šrotu, aby to přetavili na předměty s životností prvního použití, to je dost černá noční můra...]:(

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru