Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Lanovka - Je to možný!? :-)

Přátelé, kamarádi :-)! Myslím, že je čas na resumé k této anketě. Samozřejmně měli pravdu všichni ti, kteří věřili a tvrdili, že všechno je pravda (65%). Tato lanovka skutečně pracuje jako "spádová" nejenom v teoretických představách a modelech (jak hlasovalo 13%), ale vozí vápenec z lomu do vápenky v podkrkonošských Kunčicích, nedaleko Vrchlabí. Mnozí z Vás možná podjížděli její, výklopnými vozíčky zatíženou, trasu na cestě z Vrchlabí do Trutnova, nebo Hostinného. Je držitelkou několika "nej", jako nejdelší nákladní v evropě (cca 8,5 km), snad jediná, která svým provozem významně nadlepšuje spotřebu elektřiny v kamenolomu vybaveném např. elektrickým bagrem ... Bližší info je k vidění na stránkách KVK Kunčice, v sekci "společnost", odrážce "lanová dráha", kde jsou nejenom její fotky, ale i technické parametry.
Lanovku postavila cca v r.1963 chrudimská Transporta tak, že nosné lano je nepohyblivé (1m váží cca 10kg) a pohyblivá je lanová smyčka, která táhne vozíky, přichycené svěrným systémem každý samostatně, takže je možné jak volit jejich vzdálenost podle potřeby přepravy, tak je třeba odstavit z přepravy všechny. Elektromotor, který do překonání rovnováhy lanovku táhne, začne po převážení zatížené strany lanovku brzdit tak, že dodává do sítě elektrický proud (motor má příkon/výkon 130 kW). Parametry významně ovlivňuje teplota vzduchu, se kterou se mění tření v převodech, ložiskách a lanech v rolnách tak, že v mrazech není možné lanovku provozovat, jako samotížnou, ale v létě je významným zdrojem úspor spotřeby elektřiny. Kdo měl, stejně, jako já, možnost zařízení vidět, neuniklo mu množství technických detailů, které přes svoji jednoduchost snadno řeší to, co dnes složitě a tedy poruchově, řeší dnešní konstruktéři. Na příklad při nakládce se vozíky odpojí z tažného lana a výhybkou sjedou samospádem z nosného lana na kolejnice, kde se vypočítanou vzdáleností a protistoupáním zpomalí a najedou do mírného klesání, kde čekají "ve frontě" na automatické naložení. Nepůsobí na ně elektronicky řízená brzda, ale "protisvah", nepojíždí k nakládce pomocným pohonem, ale samospádem... A mnoho dalších "vychytávek". Takovéhle věci by měly být podporovány státem, jako technická památka, protože ukazuje důmyslnost našich předků i některých současníků, od kterých se můžeme mnohému naučit.
Z uvedeného tedy vyplývá, že 22% z Vás, kteří ten nápad považovali za nesmysl, se hluboce mýlilo, za což se není nutno nikterak stydět, protože ten systém je skutečně ojedinělý. ;-)

Děkuji všem za účast v diskusi i hlasování a přeji příjemné prázdniny :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny