Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak změřit odpor?

Zdravim,
potřeboval bych multimetrem změřit odpor, ale v elektrice jsem totální mimoň a netušim jak se to dělá. Mám tu takovou hnusnou cívku co má bejt odpor a potřebuju zjistit jestli funguje a jakou má hodnotu. Jak se to dělá? Multimetr nastavim na měření odporu a dál? Co kam připojim? Díky moc!

Předmět Autor Datum
Připojí se to na vývody té věci a odečte se údaj v Ohmech. Snad ta hnusná cívka co má bejt odpor nen…
karel 25.05.2012 23:54
karel
Pro svoje elektrikářské začátky jste si zvolil dosti nelehký úkol, kterým je měření na cívce. Vona t…
mirektatra 26.05.2012 06:27
mirektatra
Dejte sem foto multimetru co s ním chcete měřit a té "cívky" (drátový odpor?).
Yarda 27.05.2012 06:35
Yarda
Fotku sem kdyžtak dám odpoledne až to půjdu vyzkoušet. Multimetr je tenhle šit Multimetry a odpor je…
Kung fu ježek 27.05.2012 10:59
Kung fu ježek
Tak to asi nebude jednoduché. dynamo.htm V regulátorech jsou cívky a problém asi bude v nastavení ko…
Yarda 27.05.2012 15:31
Yarda
Ten odpor neni přímo v regulátoru, je samostatnej. Foto: http://imageshack.us/photo/my-images/850/ob…
Kung fu ježek 27.05.2012 16:15
Kung fu ježek
Tak to bude buď hodně stará motorka (typ, foto motorky, zkuste se zeptat na nějakém motorkářském fór…
Yarda 27.05.2012 16:50
Yarda
tohle je nejakej bastl - mer mezi kablikem a kostrou motorky. Meli by tam bejt tak jednotky ohm, moz…
bahno 27.05.2012 17:09
bahno
Fotografie napovídá, že se nejedná o klasickou cívku, ale o odpor, neboť je vodič (asi odporový) nav…
mirektatra 27.05.2012 21:22
mirektatra
Takže, odpor jsem odpojil a zkoušel měřit a ukazovalo to akorát kraviny. Furt tam skákalo hafo čísel…
Kung fu ježek 27.05.2012 22:31
Kung fu ježek
Rozebral bych to, očistil od rezu, oškrábal konce toho odporového drátu, vyměnil šrouby a musí to fu…
míra22 27.05.2012 22:43
míra22
Ten skůtr MANET S 125/03 TATRAN jsem kdysi měl. Moc rád vzpomínám :-). Odpor tam je kvůli regulaci b…
mirektatra 28.05.2012 22:13
mirektatra
Startuje a dobíjel dobře. Ale myslím že už je po problému. Odpor jsem vyndal, opiloval jsem většinu… poslední
Kung fu ježek 28.05.2012 22:34
Kung fu ježek
http://www.gme.cz/dratove-rezistory-do-20w/rr-w20- 4-7r-p114-170/ Vykonove by to snad melo stacit, v…
bahno 27.05.2012 23:43
bahno

Pro svoje elektrikářské začátky jste si zvolil dosti nelehký úkol, kterým je měření na cívce. Vona totiž ta hnusná cívka má mnoho odporů a je v nich velký rozdíl, podle použití. Je to taková "vyšší dívčí" pro elektrikáře.

1 - ohmický odpor, tedy odpor vodiče, který tvoří vinurí cívky a je přibližně stejný, je-li vodič ve formě cívky, nebo rozvinutý. Ten skutečně změříte tak, že na vývody cívky, odpojené od jiných obvodů, připojíte vodiče od multimetru, který nastavíte na měření odporu. Multimetr k měření použije velmi malý stejnosměrný proud ze svých baterií. Výsledek potom přečtete na displeji v rozsahu, podle přepnutí přepínače multimetru. Je to velmi rychlá, jednoduchá a méně přesná "metoda přímá". Metoda "můstková" je daleko přesnější, ale sám píšete, že se elektrikou nezabýváte, proto Vás tím nebudu zatěžovat.

2 - indukční odpor je odpor cívky, který se výrazně mění v závislosti na frekvenci a velikosti proudu, který cívkou protéká. Je to ale to nejdůležitější, proč cívku v obvodech používáme. Vodič navinutý do tvaru cívky, opatřený navíc třeba magnetickým jádrem, rázem mění svoje vlastnosti a zatímco stejnosměrnému proudu klade odpor velmi malý (viz měření dle bodu 1 ), průchodu střídavého proudu klade odpor velmi velký, který se s rostoucí frekvencí proudu zvyšuje. Pro měření je to tedy dost nestálá hodnota, závislá na podmínkách měření.

3 - kapacitní odpor je vlastností cívky, která pro Vás nebude podstatná, protože je velmi malý a pro Vás nejspíš neměřitelný.

-Za zmínku stojí i to, že kombinace těchto tří odporů je vlastnost VŠECH elektrických vodičů, přístrojů a obvodů, kterou nazýváme "zdánlivým odporem". Průchodem proudu cívkou, vzniká magnetický tok, jehož charakter je ovlivněn proudem, tedy stejnosměrný, nebo střídavý, velikosti přímo úměrné proudu cívkou. Záleží na tom, kterou vlastnost od zařízení očekáváme.
-Pro doplnění je třeba zmínit i vlastnost cívky, kdy při průchodu stejnosměrného proudu malého napětí, se její stav ustálí a jakmile proud přerušíte, magnetický tok v cívce vytvoří "samoindukci", kdy se skokově na vývodech cívky objeví velmi vysoké napětí (znáte jako "indukční cívku" z automobilu), tak bacha na úraz el. proudem. :puff:

Uff, a včíl mudruj...:-) Pro radu, jak měřit odpor cívky prosím uveďte, co od ní očekáváte, k čemu má sloužit, v jakém obvodu má být zapojena.

Fotografie napovídá, že se nejedná o klasickou cívku, ale o odpor, neboť je vodič (asi odporový) navinutý na slídové, tepelně odolné, izolaci (i dnes se používá). Napište mi typ motocyklu a pokud je český, mám docela chytrou knížku se schematy Čsl. motocyklů a možná tam něco bude.
Jinak u některých starších jednoduchých motorek, které mají "magneto", je pro regulaci napětí použita tlumivka - tedy cívka s jádrem (viz nahoře). Cívka při vyšších otáčkách motoru pracuje s vyšší frekvencí AC (dříve "střídavého") proudu a tedy klade větší odpor, než při malých otáčkách = reguluje primitivně, nepřesně, ale pro tento účel zcela dostatečně a hlavně jednoduše, spolehlivě a levně, napětí pro osvětlení motocyklu, takže nepraskají žárovky.

Neházejte flintu do jakéhokoliv obilí a upřesněte prosím dotaz :-)

Takže, odpor jsem odpojil a zkoušel měřit a ukazovalo to akorát kraviny. Furt tam skákalo hafo čísel a ani jedno tam nevydrželo dýl jak půl vteřiny. Odpor je ve skůtru tatran 125 z roku 1968, vyráběl se v Považský Bystrici. El.schéma jsem našel a je to tak zapojený už z výroby. http://www.sesa-moto.cz/minulost/tatran_125_typ_03 /schema/schama_barevne . Je to ta součástka 19b. Dá se takovejhle odpor někde koupit? Má mít 4,5ohm.

Ten skůtr MANET S 125/03 TATRAN jsem kdysi měl. Moc rád vzpomínám :-). Odpor tam je kvůli regulaci budícího proudu dynamostartéru při dobíjení. Míra22 má pravdu - pokud není viditelně poškozený, stačí zajistit spolehlivé spojení odporového drátu s vývody a je vyhráno. V dynamospouštěči, který lze rozebrat jedině speciálním stahovákem - pozor na půlkulatý klínek, jako u sek.řetězu - jsou uhlíky kónusového průřezu stejně,jako lamely čelního komutátoru dynamospouštěče. Je to dost neobvyklé řešení, ale jestli to dobře startuje, jsou v pořádku jak uhlíky, tak vinutí a tedy to musí i dobře dobíjet, není-li chyba v relé dobíjení.
Krásné vzpomínky ...

Startuje a dobíjel dobře. Ale myslím že už je po problému. Odpor jsem vyndal, opiloval jsem většinu rezu , zkusil proměřit a hle, místo blbostí ukazuje 5 ohm! Zítra zkusím projet a uvidím, ale mělo by to fungovat. Díky všem za odpovědi!!!:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru