Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak změřit odpor?

Pro svoje elektrikářské začátky jste si zvolil dosti nelehký úkol, kterým je měření na cívce. Vona totiž ta hnusná cívka má mnoho odporů a je v nich velký rozdíl, podle použití. Je to taková "vyšší dívčí" pro elektrikáře.

1 - ohmický odpor, tedy odpor vodiče, který tvoří vinurí cívky a je přibližně stejný, je-li vodič ve formě cívky, nebo rozvinutý. Ten skutečně změříte tak, že na vývody cívky, odpojené od jiných obvodů, připojíte vodiče od multimetru, který nastavíte na měření odporu. Multimetr k měření použije velmi malý stejnosměrný proud ze svých baterií. Výsledek potom přečtete na displeji v rozsahu, podle přepnutí přepínače multimetru. Je to velmi rychlá, jednoduchá a méně přesná "metoda přímá". Metoda "můstková" je daleko přesnější, ale sám píšete, že se elektrikou nezabýváte, proto Vás tím nebudu zatěžovat.

2 - indukční odpor je odpor cívky, který se výrazně mění v závislosti na frekvenci a velikosti proudu, který cívkou protéká. Je to ale to nejdůležitější, proč cívku v obvodech používáme. Vodič navinutý do tvaru cívky, opatřený navíc třeba magnetickým jádrem, rázem mění svoje vlastnosti a zatímco stejnosměrnému proudu klade odpor velmi malý (viz měření dle bodu 1 ), průchodu střídavého proudu klade odpor velmi velký, který se s rostoucí frekvencí proudu zvyšuje. Pro měření je to tedy dost nestálá hodnota, závislá na podmínkách měření.

3 - kapacitní odpor je vlastností cívky, která pro Vás nebude podstatná, protože je velmi malý a pro Vás nejspíš neměřitelný.

-Za zmínku stojí i to, že kombinace těchto tří odporů je vlastnost VŠECH elektrických vodičů, přístrojů a obvodů, kterou nazýváme "zdánlivým odporem". Průchodem proudu cívkou, vzniká magnetický tok, jehož charakter je ovlivněn proudem, tedy stejnosměrný, nebo střídavý, velikosti přímo úměrné proudu cívkou. Záleží na tom, kterou vlastnost od zařízení očekáváme.
-Pro doplnění je třeba zmínit i vlastnost cívky, kdy při průchodu stejnosměrného proudu malého napětí, se její stav ustálí a jakmile proud přerušíte, magnetický tok v cívce vytvoří "samoindukci", kdy se skokově na vývodech cívky objeví velmi vysoké napětí (znáte jako "indukční cívku" z automobilu), tak bacha na úraz el. proudem. :puff:

Uff, a včíl mudruj...:-) Pro radu, jak měřit odpor cívky prosím uveďte, co od ní očekáváte, k čemu má sloužit, v jakém obvodu má být zapojena.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny