Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak změřit odpor?

Zdravim,
potřeboval bych multimetrem změřit odpor, ale v elektrice jsem totální mimoň a netušim jak se to dělá. Mám tu takovou hnusnou cívku co má bejt odpor a potřebuju zjistit jestli funguje a jakou má hodnotu. Jak se to dělá? Multimetr nastavim na měření odporu a dál? Co kam připojim? Díky moc!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Fotografie napovídá, že se nejedná o klasickou cívku, ale o odpor, neboť je vodič (asi odporový) nav…
mirektatra 27.05.2012 21:22
mirektatra
Takže, odpor jsem odpojil a zkoušel měřit a ukazovalo to akorát kraviny. Furt tam skákalo hafo čísel…
Kung fu ježek 27.05.2012 22:31
Kung fu ježek
Rozebral bych to, očistil od rezu, oškrábal konce toho odporového drátu, vyměnil šrouby a musí to fu…
míra22 27.05.2012 22:43
míra22
Ten skůtr MANET S 125/03 TATRAN jsem kdysi měl. Moc rád vzpomínám :-). Odpor tam je kvůli regulaci b…
mirektatra 28.05.2012 22:13
mirektatra
Startuje a dobíjel dobře. Ale myslím že už je po problému. Odpor jsem vyndal, opiloval jsem většinu… poslední
Kung fu ježek 28.05.2012 22:34
Kung fu ježek

Fotografie napovídá, že se nejedná o klasickou cívku, ale o odpor, neboť je vodič (asi odporový) navinutý na slídové, tepelně odolné, izolaci (i dnes se používá). Napište mi typ motocyklu a pokud je český, mám docela chytrou knížku se schematy Čsl. motocyklů a možná tam něco bude.
Jinak u některých starších jednoduchých motorek, které mají "magneto", je pro regulaci napětí použita tlumivka - tedy cívka s jádrem (viz nahoře). Cívka při vyšších otáčkách motoru pracuje s vyšší frekvencí AC (dříve "střídavého") proudu a tedy klade větší odpor, než při malých otáčkách = reguluje primitivně, nepřesně, ale pro tento účel zcela dostatečně a hlavně jednoduše, spolehlivě a levně, napětí pro osvětlení motocyklu, takže nepraskají žárovky.

Neházejte flintu do jakéhokoliv obilí a upřesněte prosím dotaz :-)

Takže, odpor jsem odpojil a zkoušel měřit a ukazovalo to akorát kraviny. Furt tam skákalo hafo čísel a ani jedno tam nevydrželo dýl jak půl vteřiny. Odpor je ve skůtru tatran 125 z roku 1968, vyráběl se v Považský Bystrici. El.schéma jsem našel a je to tak zapojený už z výroby. http://www.sesa-moto.cz/minulost/tatran_125_typ_03 /schema/schama_barevne . Je to ta součástka 19b. Dá se takovejhle odpor někde koupit? Má mít 4,5ohm.

Ten skůtr MANET S 125/03 TATRAN jsem kdysi měl. Moc rád vzpomínám :-). Odpor tam je kvůli regulaci budícího proudu dynamostartéru při dobíjení. Míra22 má pravdu - pokud není viditelně poškozený, stačí zajistit spolehlivé spojení odporového drátu s vývody a je vyhráno. V dynamospouštěči, který lze rozebrat jedině speciálním stahovákem - pozor na půlkulatý klínek, jako u sek.řetězu - jsou uhlíky kónusového průřezu stejně,jako lamely čelního komutátoru dynamospouštěče. Je to dost neobvyklé řešení, ale jestli to dobře startuje, jsou v pořádku jak uhlíky, tak vinutí a tedy to musí i dobře dobíjet, není-li chyba v relé dobíjení.
Krásné vzpomínky ...

Startuje a dobíjel dobře. Ale myslím že už je po problému. Odpor jsem vyndal, opiloval jsem většinu rezu , zkusil proměřit a hle, místo blbostí ukazuje 5 ohm! Zítra zkusím projet a uvidím, ale mělo by to fungovat. Díky všem za odpovědi!!!:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru