Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ohřev vody na chatě.

Dobrý den, začínám řešit jak ohřívat vodu na malé chatě používané do zámrzu.

Mám k dispozici jednofázové vedení,
chata při silných mrazech promrzá,
využití-jedno umyvadlo a příležitostná sprcha,
voda z vodovodního řadu.

Řešil jsem jestli průtokáč nebo boiler a vidím víc výhod na straně boileru. Budu muset v zimě vypouštět celé vedení a to u boileru bude asi lepší.

Jak to řešíte Vy a jaké máte dobré nebo špatné zkušenosti s ohřívači? Uvítám jakoukoliv připomínku.
Děkuji za inpiraci :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Z vlastní zkušenosti - na průtokáč do sprchy zapomeňte,nejste li otužilec. Max na umyvadlo a to byst…
radek2 28.02.2012 18:12
radek2
veliký souhlas.:-) nový
hanasir 30.01.2013 14:22
hanasir
Podstatné je, jak je chata používaná. Jestli platí jedno umyvadlo a příležitostná sprcha, tak stačí…
Henessy 28.02.2012 23:22
Henessy
promiňte, ale v 5kw si umejete tak akorát ruce. Mýt bych se v tom celá tedy nechtěla. nový
hanasir 30.01.2013 14:19
hanasir
Nemohu se zbavit pocitu, že tu radí lidé, kteří s tím nemají zkušenosti a pouze teoretizují. Za léta…
Henessy 29.02.2012 14:48
Henessy
a ještě, co se týká zamrzání vody. Všechny trubky a čerpadlo ( to je v nezateplené kůlně) mám omotan… nový
hanasir 30.01.2013 14:18
hanasir
Řešila jsem podobnou otázku před třemi lety. Na konec zvítězil elektrický průtokáč. Nejsem zastáncem… nový
hanasir 30.01.2013 14:07
hanasir
Průtokáč 3,5 kW stačí v pohodě na nádobí a nebo ruce. Jsme na chatě :-). A z vlastní zkušenosti (u t… poslední
pepan60 30.01.2013 14:53
pepan60

Z vlastní zkušenosti - na průtokáč do sprchy zapomeňte,nejste li otužilec. Max na umyvadlo a to byste musel vzít ten s největším výkonem, co vám jistič utáhne. Nedávno jsem řešil ohřev k dřezu a mám 6,5 kw průtokáč, vodu jsem musel znatelně přiškrtit, aby to stačil ohřát.

Podstatné je, jak je chata používaná. Jestli platí jedno umyvadlo a příležitostná sprcha, tak stačí průtokáč 5 KW. Když bojler, tak aspoň 120 l. Má zkušenost - mám oboje a o víkendu a horkách jedu na průtokáč ( bezzásobníková kostka) v koupelně a dá se i sprcha. Průtokáč zapínám jenom o dovolené, nebo když jset tam delší dobu. V kuchyni mám stabilně průtokáč 15l.
Na zimu pravidelně vše vypouštět a pokud to jde, tak průtokáč vymontovat. Jednou jsem to neudělal a keramické topné těleso prasklo, zůstalo tam trochu vody.

Nemohu se zbavit pocitu, že tu radí lidé, kteří s tím nemají zkušenosti a pouze teoretizují. Za léta chalupaření mám za sebou 2x prasklé čerpadlo mrazem ( jednou 4. října a pak bylo opět hezky, jednou nedokonale vypuštěné), Jednou prasklý průtokáč Zbytková voda v keramickém tělese , 2 x prasklá mísa WC byť zasolená, jednou zamrzlé potrubí. Dnes mám ventil ve studni aby potrubí chytlo vzduch a vyteklo, V bojleru vypouštěcí ventil a od řijna pokud tam nejsem, tak vypouštím. Neprofukuji.

a ještě, co se týká zamrzání vody.
Všechny trubky a čerpadlo ( to je v nezateplené kůlně) mám omotané topným kabelem (jako miminko). Když v zimě odjíždím, vypnu čerpadlo a veškerou vodu z trubek vypustím do kýblu. Kohoutky nechám otevřené, aby zbytková voda měla kam zdrhnout. Ze začátku jsem to nedělala a mráz mi roztrhal plastovou sprchu. Z dírek, kterými normálně teče voda, vysely rampouchy a po rozmrznutí se ukázala prasklina i v rukojeti sprchy. Od té doby vytočím všechny koncové díly, sítka a sprchu. Je to práce na minutu, ale vyplatí se. Vodu mám pořád i v zimě. A to tam zatím jezdím jen o víkendu.

Řešila jsem podobnou otázku před třemi lety.
Na konec zvítězil elektrický průtokáč. Nejsem zastáncem ohřívat nělolik desítek litrů vodu v bojleru, kterou hned nevyužiju.
V kuchyni mám 6kW a v koupelně 11kW. V létě to bylo tak akorát. Ale v zimě, se to ukázalo jako málo, voda v trubkách je ledová a ani 11kW to neohřeje. Musela jsem znížit průtok. Sprchuju se pod čůrkem vody, tak aby byla alespoň teplá.
Dnes bych volila stejně, ale s větším výkonem.

Průtokáč 3,5 kW stačí v pohodě na nádobí a nebo ruce. Jsme na chatě :-). A z vlastní zkušenosti (u tchána) bojler Dražice TO 20 - neboli 20litrů stačí na osprchnutí (nééé cachtání) dvou lidí a za dvě hodiny je dohřáto.
Vypouštění je to to nejhorší co můžete udělat. Životnost bojleru zkrátíte na polovinu. Ty viňykajýcý bojlery z Ytálie budete měnit každý 3 roky. Tento dražický 7 let a to normálně vydrží 15 protože ho každou zimu poctivě vypouštěl. A taky při vypuštění vždycky někde trochu vody zůstane a .....
Tento konkrétní má výhodu ve velikosti - na podzim vypustím, odšroubuju, odvezu. Na jaře je to otázka 30 minut.
Zapomeňte na temperování celé chaty při temperování na 2-3 stupně mi přišla faktura na 5500 Kč.
Teď u kamarádky jsem PROVIZORNĚ omotal trubky a čerpadlo topným kabelem přes termostat, bojler zůstal zapnutý na sporo. Zatím za zimu asi 300 kWh (za Příbramí v Brdech). Na jaře se to sundá a až to bude zasekávat pod omítku, tak se k nim přidá topný kabel a udělá se to definitivně. Náklady asi 1100 za kabel a 300,- termostat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru