Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno protékající voda z uzavřených stoupaček

V domě mám u kotle tlakovou expanzní nádobu s pojistným ventilem.Stoupačky končí na půdě a jsou uzavřeny maticemi - čepy.Vždy jsem mohl dopuštět vodu jak chtěl (i když sem to nedělal).Nikdy voda vrchem stoupaček neprotekla,na přetlak je u expanzky ventil.Letos (v zimě) sem dopouštěl vodu do topné soustavy.Zdaleka ne tolik co jsem zvyklý vidět na budíku.Po napuštění vody se kolem stoupaček které jdou předsíňí objevil u stropu flek od vody.Je jasné že voda protekla koncem stoupaček.Je možné že se po několika (cca 5) letech čepy nějak uvolní a propouští vodu ? Asi jo

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ty "matice-čepy" by měly být samoodvzdušňovací ventily, nebo jsou někde poblíž v nejvyšším místě. Po…
Filuta 31.12.2011 01:42
Filuta
Hmm.Tak to je v p...i.Teď sem byl na skok ve sklepě a mrkl sem na budík ukazující stav vody.Nebyla t…
habin 31.12.2011 20:54
habin
Nejlepší vyhodit samoodvzdušňovací ventily dát tam obyčejný na ruční odvzdušnění.V nejvyšším místě s…
betisa 31.12.2011 21:04
betisa
Vzduchová bublina že by zavinila přetečení ? To by ale ale ta bublina musela být někde v trubkách,ne…
habin 31.12.2011 21:12
habin
Nemáš to i na ohřev vody?
kejki 01.01.2012 00:38
kejki
Bohužel ne.Je to plynovej kotel jen na topení.Před cca 3 hodinama sem tam dopustil zas vodu na těch…
habin 01.01.2012 02:27
habin
Popisuješ jak doplňuješ vodu, orientuješ sa podle tlaku. Domnienka je, že voda mizí. _______________…
Joseph 01.01.2012 09:49
Joseph
Tak ne,teď jsem se díval na ten starej budík kterej ukazuje m.v.s. a je až do 40.Na expanzce je psán…
habin 01.01.2012 16:34
habin
Nech to být. Na expanzomate sa nic neodvzdušňuje, práve naopak, vzduch je potrebný a nutný. Knoflík…
Joseph 01.01.2012 17:47
Joseph
Tak teď jsem expanzku změřil.Místo požadovaných 300 kilopascalů ukázal jen 50.
habin 01.01.2012 19:04
habin
Nekde si vyhledej jak funguje expanzomat. Chce to obrázky pre lepší pochopení. Uvnitř je gumová mem… poslední
Joseph 01.01.2012 20:03
Joseph

Hmm.Tak to je v p...i.Teď sem byl na skok ve sklepě a mrkl sem na budík ukazující stav vody.Nebyla tam ani polovina co tam bývá.Budík ukasuje m.v.s.Stará archaická jednotka.Co dílek to metr vodního sloupce.Tak sem šel zkusit radiátor a z odvzdušňovacího ventilu vůbec netekla voda.Takže jí musí být v topný soustavě málo,ne?Jak podle budíku tak i podle toho že z horních radiátorů netekla voda.Tak jsem trošku dopustil,ani ne 2 dílky.Vrch stoupeček je cca 2,5 nad radiátory.Jenže po dopuštění mi voda zase protekla stropem.Neumím si to vysvětlit.Voda nedosahovala ani po odvzušňovací ventil horních radiátorů,vrch tě samoodvzdušňovacích ventilů jak píšete je asi ty 2,5 m nad radiátory,já dopustil asi 2 m a voda přesto dost protekla,víc jak posledně.

Nejlepší vyhodit samoodvzdušňovací ventily dát tam obyčejný na ruční odvzdušnění.V nejvyšším místě systému povolit odvzdušnění při vypnutém oběhovém čerpadle a dopouštět systém až v nejvyšším bodě nepujde vzduch a bude vytékat voda bez bublin poté dotahneš odvzdušnění a dotlakuješ systém na patřičný tlak.
To přetečení vody může udělat i vzduchová bublina v systému.Samo s tím že už jsou ty ventily zaplacený a nefungují jak mají...ale to je jen můj pohled na věc....

Vzduchová bublina že by zavinila přetečení ? To by ale ale ta bublina musela být někde v trubkách,ne ? Pokud by byla bublina v radiátoru tak nebude topit radiátor a ty topí.Musím se na to zítra podívat.A to ztráta vody ze systému ? Včera bylo na budíku 7 - 8 m.v.s.,dnes (ještě před tím než jsem vodu dopouštěl a pak přetekla) tam bylo jen 5.Stav uvádím při vypnutém kotli-za studena.Při provozu vždy voda o cca 2 dílky poskočí.
Asi před 3 hodinama sem dopustil vodu na 7 m.v.s.Za 3 hod.ukazuje budík jen 3 m.v.s.Kotel tím pádem vůbec nejede.Kde se ta voda ztrácí ??? Vodu sem napustil vždy na začátku topný sezóny a dopouštěl ji maximálně jednou za měsíc,ani to ne

Popisuješ jak doplňuješ vodu, orientuješ sa podle tlaku. Domnienka je, že voda mizí.
______________________________________

Máš expanzomat/tlakovou expanzní nádobu a budík ukazujici m.v.s. , metr vodnáho stloupce ? Osobne som podobne ciachovaný prístroj nevidel. No beriem, možné je všetko.

Napred k budíku. Metr vodního stloupce vyvodí hydrostatický tlak cca 10 kPa, cca 0,1 Barr.
Tvojích 7 m.v.s by bolo 70 kPa, co je na prevádzku plynového kotla sakra málo.

Inteligentnejšie plynové kotle sú konstruované tak, aby sa nespustili pri tlaku pod 50 kPa. Je to bezpečnostné opatrenie, účelom daného opatrenia je, aby nevznikala v systéme para, bod varu vody pri tlaku 50kPa je 115 st Celsia. Jednouchšie kotly ale toto istenie nemajú.

Popisuješ že konce stupaček sú na podlaží, to by mohlo byť oných 7 m, /7 m.v.s/ . Značí to zároveň, ale i to, že tvoj system není natlakovaný !!! Ak je v topnej sústave expanzomat, system sa bežne tlakuje na 1,5-2,5 Bar, 150 - 250 kPa.
U teba je to iba 70 kPa, je to iba hydrostatický tlak vody. Teda expanzomat neplní svoju úlohu. ... zrejme ani nevieš ako správne zaobchádzať s expnzomatom, boh vie či je nad membránou expanzomatu vzduch a ak ano, kolko .

Tolko k tlaku.
______________________________________
O možnom úniku

Voda se múže ztrácet kdekoliv. Podozrivý je každý spoj, radiator, expanzomat, ventil a samozrejme tež kotel.

Únik vody na rozvodu spozoruješ pomerne lehko, únik v kotli je nekdy problem pozorovat a potvrdit, hlavne ak je drobný, múže souviset s teplotnou roztažností materiálu. Znači, začne az pri horení paliva a dosažení jisté teploty. Zároveň je v kotli horko, voda sa odparí .... nevidíš tak nic.

V inom dotazu si nadhodil fungovanie duomixu. Vyplynulo z toho, ale to, že pravdepodobne dlhodobo prevadzkuješ kotol za podmienok, kedy môže dochádzať k značnej korozii kotla. Podla konstrukce sú kotly rúzne odolné voči korozii, niektoré majú tepelný výmenník liatinový, iné z nerezu, sú aj medené. ...
Ak tvoj je odolný málo, je možné, že je kotol poškodený a únik je spôsobená koroziou. ...
______________________________________
Prehreškov voči správnej prevádzke topného systemu je viacero.

Toto sa na dialku riešiť nedá, je potrebná obhliadka. Objednaj si servis.

Tak ne,teď jsem se díval na ten starej budík kterej ukazuje m.v.s. a je až do 40.Na expanzce je psáno 1.5 bar nebo 3 bar.Pokud bych to natlakoval na ty 3 bar bylo by to 30,5 m.v.s.Jak jsem psal.Když dělali tu zkoušku tak někdy při 15 se otevřel ventil.Ale jistej si tím už nejsu.Je to přece už 3 roky.Možná že tam natlakovali daleko víc.A pak,teď jak jsem měl ten problém s tím že mi utekla voda odvzdušňovacím ventilem který ja na konci stoupačky a mám strach aby mi neutekla znovu - neprotekla stoupačkou z hůry do předsíněFakt nevím jak zacházet s expanzkou-poraď.Nikdy sem se o ní nestaral.Jak z ní zostat případnej vzduch.Vypnout kotel,na expanzce (nahoře ve sředu)je nějakej knoflík na vyšroubování.To je na odvzdušnění ?

Nech to být. Na expanzomate sa nic neodvzdušňuje, práve naopak, vzduch je potrebný a nutný.

Knoflík na vrchu expanzky je práve ventilek na dofukováni vzduchu. Je to obyčejný auto ventil.
Ak sa tlak v systeme pri studenom a teplom stave mení málo, vzduchu v expanzomate máš dost. Ak sa mení viac ako je obvyklé, je potrebné vzduch dofuknuť. Co je obvyklé, si musí obsluha odsledovať. Všade je trochu iné.

Moc si hlavu nelam že kolko vzduchu. Dofukni neco a sleduj zmeny tlaku pri studenom a teplom stave.

Není to práve naj kvalifikovaná rada, no co už. Zrejme inou, by som Ťe zmátl a zneistil.

Nekde si vyhledej jak funguje expanzomat. Chce to obrázky pre lepší pochopení.

Uvnitř je gumová membrana, tlak pod ní a nad ní má být rovnaký !!

Jak tak není, membrana už svojou pružnosťou nestačí. U teba zrejme je vzduchu málo. No 300 kPa tam být nemá.

Ak v topnom systeme máš 100 kPa, 100 kPa má být aj tlak vzduchu nad membranou.
Co je dúležité, je to, v akej polohe sa membrana nachadza. Teda zda je vzduchom vytlačená celkom dolu, alebo naopak pritlačená tlakom vody až dohora.
Membrana by mala byť zhruba v strede nádoby. Aby to tak približne bolo, k tomu je predpisaný postup natlakovania od výrobcu.

Vyrobca ma uvahu zhruba takúto: prevádzkový pretlak vody v sustave má být napr 1 Bar, 100 kPa. Ešte nepripojený expanzomat natlakuješ vzduchom na 105-110 kPa, pripojíš na sústavu, zmeriaš tlak vzduchu, nemal by sa výrazne zmeniť, ty následne odpustíš neco vzduchu, aby nastal pokles o cca 3-5 %. Teda fakt len akurát že viditeľný pokles ručky na manometru.

Ak pôvodne bol len vzduch nad membranou, tlak vody má snahu membranu kúsok potlačit k stredu, ale nepotlačí, tlak vody je nižší ako tlak vzduchu. Preto kúsok vzduchu odpustíš a membrana sa dostane viac k stredu ale stále je v nádobe viac vzduchu ako vody. To je v poriadku.
Akonáhle v systeme zakúriš, voda teplom zväčšuje objem a stúpne tlak. Stúpajúci tlak zatlačí membranu zhruba do stredu. To je zámer celých týchto manévrov s tlakovaním vzduchu. Zámer je, aby memrana bola zhruba v strede nádoby a jej materiál nebyl natažen ani moc dole, ale ani moc hore. Vtedy bude mať dlhú životnosť.

U teba je vzduchu evidentne malo. Neco dofukni. A po par dnech zase. Sleduj jak se mení tlak za tepla a za studena.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru