Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno protékající voda z uzavřených stoupaček

Nekde si vyhledej jak funguje expanzomat. Chce to obrázky pre lepší pochopení.

Uvnitř je gumová membrana, tlak pod ní a nad ní má být rovnaký !!

Jak tak není, membrana už svojou pružnosťou nestačí. U teba zrejme je vzduchu málo. No 300 kPa tam být nemá.

Ak v topnom systeme máš 100 kPa, 100 kPa má být aj tlak vzduchu nad membranou.
Co je dúležité, je to, v akej polohe sa membrana nachadza. Teda zda je vzduchom vytlačená celkom dolu, alebo naopak pritlačená tlakom vody až dohora.
Membrana by mala byť zhruba v strede nádoby. Aby to tak približne bolo, k tomu je predpisaný postup natlakovania od výrobcu.

Vyrobca ma uvahu zhruba takúto: prevádzkový pretlak vody v sustave má být napr 1 Bar, 100 kPa. Ešte nepripojený expanzomat natlakuješ vzduchom na 105-110 kPa, pripojíš na sústavu, zmeriaš tlak vzduchu, nemal by sa výrazne zmeniť, ty následne odpustíš neco vzduchu, aby nastal pokles o cca 3-5 %. Teda fakt len akurát že viditeľný pokles ručky na manometru.

Ak pôvodne bol len vzduch nad membranou, tlak vody má snahu membranu kúsok potlačit k stredu, ale nepotlačí, tlak vody je nižší ako tlak vzduchu. Preto kúsok vzduchu odpustíš a membrana sa dostane viac k stredu ale stále je v nádobe viac vzduchu ako vody. To je v poriadku.
Akonáhle v systeme zakúriš, voda teplom zväčšuje objem a stúpne tlak. Stúpajúci tlak zatlačí membranu zhruba do stredu. To je zámer celých týchto manévrov s tlakovaním vzduchu. Zámer je, aby memrana bola zhruba v strede nádoby a jej materiál nebyl natažen ani moc dole, ale ani moc hore. Vtedy bude mať dlhú životnosť.


U teba je vzduchu evidentne malo. Neco dofukni. A po par dnech zase. Sleduj jak se mení tlak za tepla a za studena.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny