Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jak mám poznat jako laik,že mám vyměnit spojku

zdravím,dnes jsem vyjel ze servisu,protože mi vykradli auto,rozbité sklo atd. servis mi řek,že mám hin spojku,že to musí žrát hodně palivo,že to jede pomalu do kopce atd,pak,že když budu jezdit dál a nenechám to opravit,tak mi to může rozbít i převodovku.jinak,auto mi při rozjezdu prohrabne kola ,rozjezd bez chyb,v klidu přehodím rychlosti,nic nezadrhává,jede alspoň se mi zdá dobře,jen spojka zabírá trochu výš,jak mám poznat jako laik,že mám vyměnit spojku,jde o octavku 1,8 20v,bez turba.dík za info.
Změna předmětu, původně: spojka (Kurt)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mám pocit, že si v servisu jenom potřebují vydělat.:-) Pokud se ti při rozjezdu prohrábnou kola, tak…
Zerozero 15.12.2011 00:06
Zerozero
A můžu mít dotaz, jak se šteluje vůle na spojce? Jse v této oblasti laik, ale při přečtení dotazu by…
Egon 15.12.2011 07:36
Egon
Ovládání spojky se děje dvěma způsoby . Pomocí táhla - lanka (bowdenu) a pomocí hydraulické kapaliny…
Henessy 15.12.2011 17:48
Henessy
Ahoj lidi, mam seat ibiza 1.6 benzin SR 74 kw r.v 2000 mam problem se razenim vypdava mi 3ka a 5ka o…
Adm bruza 13.12.2018 17:25
Adm bruza
Nejdříve bych opravil spojku a převodovku hodnotil až potom. nový
oldo 19.12.2018 08:01
oldo
Jj je to jak říka Karel poslední
Barbr 21.04.2019 11:01
Barbr

Mám pocit, že si v servisu jenom potřebují vydělat.:-) Pokud se ti při rozjezdu prohrábnou kola, tak asi spojka bere normálně. Tak jak bylo výše psáno, zašlápneš li brzdy, musíš auto udusit, i na jedničku.
Pokud auto stojí a motor se nezastaví, je asi spojka v nepořádku. Ale nezkoušej to na plný plyn, to by jsi mohl spojku spálit. Pokud spojka prokluzuje, nemusí být ještě vadná, je to jen zanedbaná údržba.
V provozu se postupným opotřebováváním vůle spojky zmenšuje. Projevuje se to tím, že zabírá při stále méně vyšlápnutém pedálu. V kritickém případě je vůle tak malá, že spojka začne prokluzovat. Pokud se vůle neseřídí včas, dojde ke zničení spojky. Nejdříve bych tedy nechal seřídit vůli spojky. Pedál pak bude zabírat o něco níž.

Ovládání spojky se děje dvěma způsoby . Pomocí táhla - lanka (bowdenu) a pomocí hydraulické kapaliny kde je píst u pedálu a u spojky a mezi nimi vysokotlaká hadice.
Seřizovat se může buď automaticky a dá, nebo nedá se nastavit zdvih pedálu, nebo mechanicky, kde lze vůli upravit u mechanických pomocí nastavovacího šroubku na bowdenu stejně jako na kole, nebo se u hydraulických vůle vymezuje na tlačné tyčce mezi pístem a vypínačem spojky.
Zajel bych na prudké stoupání a pokusil bych se rozjet. V případě, že se auto rozjede a spojka při sundání nohy z pedálu neprokluzuje ani při prudkém přidání plynu bych to neřešil. Rovněž tažení souseda bez prokluzování značí, že je spojka ještě jedlá.

Ahoj lidi, mam seat ibiza 1.6 benzin SR 74 kw r.v 2000 mam problem se razenim vypdava mi 3ka a 5ka ostatni rychlosti jdou z tuha zaradit a pri vetsich otackach motoru prestne tahnout a zvednou se otacky. Kdyz pustim plyn a znovu seslapnu zase jede dal. Je to prevodovka ci spojka? Dekuji za kazdou radu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru