Předmět Autor Datum
Tak pokud to vezmu jen tak hrubě z logiky, nádoba má 1l, tj. asi 0,3l vodíku, 1l vodíku má cca 2kWh,…
Uroboros 25.09.2011 21:18
Uroboros
Tak to jsi vystihl zcela přesně....
Dotaz 25.09.2011 21:33
Dotaz
Zákon zachovania energie existuje a platí. Ale existuje aj zákon zachovania hmoty a energie. Takže v…
kematren 02.06.2012 09:39
kematren
jako ze tam cast vody anihiluje a to tomu doda tu chybejici energii? Tak to by me teda nenapadlo.:-D
bahno 02.06.2012 09:47
bahno
Už jsem zažil vrtulky do karburátoru, magnety na benzinové vedení, přítlačné plošky na stěrače, ale…
Henessy 25.09.2011 21:45
Henessy
Ještě si zapomněl na příměsi do pohonných hmot které zvednou výkon a sníží spotřebu:-D.
manas 25.09.2011 22:59
manas
Vždycky, když vidím na čemkoliv nápis "High quality", tak je mi jasný, že to vyrobili číňani někde v…
Prasak 26.09.2011 06:26
Prasak
Neposmíval bych se hned prodejci a případným kupcům tohoto zařízení. Sice je možná technicky nedokon…
FilipS 26.09.2011 23:11
FilipS
Teorie je krásná věc, ale nechce se mi věřit , že by to nepoužil žádný výrobce aut, bylo li by to k…
Henessy 27.09.2011 01:10
Henessy
Myšlenka zajímavá, ale technicky náročná. Bude zařízení schopno vyvíjet dostatek vodíku, aby to stih…
Prasak 27.09.2011 07:28
Prasak
Přebytek při volnoběhu by se dal ukočírovat v případě, že reaktor pracuje podobně jako Kippův přístr…
FilipS 27.09.2011 12:08
FilipS
Dolni mez vybusnosti je 4.1% zdroj 1 litr vody je cc 56mol vody, coz je 56 mol vodiku (28mol kysliku…
bahno 27.09.2011 13:52
bahno
Zkuste se někdy projet po lese na motorce pěkně z rána, nebo jet autem v lehké mlze, taky to o troch…
tr 27.09.2011 09:04
tr
ale to je něco trochu jiného... poslední
touchwood 02.06.2012 22:39
touchwood
Dobrý den,před několika lety jsem hledal informace o elektrocentrálách a narazil jsem na toto,videa…
Lubomír 02.06.2012 10:17
Lubomír

Tak pokud to vezmu jen tak hrubě z logiky, nádoba má 1l, tj. asi 0,3l vodíku, 1l vodíku má cca 2kWh, takže v nádobě mam ve vodě dejme tomu 600Wh, příkon toho bazmeku je 30A, při 13V v palubní sítí je to +- 400VA. Jestli to chápu dobře, tak aby to fungovalo jako perpetum, tak se musí voda co hodinku a půl dolévat, neb to zřejmě funguje s mnohem větší účinností než perpetum (vyrobí víc energie, než spotřebuje), tak je to aspoň co hodinku dolít tu nádržku a to se vyplatí :-D, osobně pochybuju o tom, že tam k nějakému rozkladu vůbec dochází.

Ten člověk asi ještě neslyšel o zákonu zachování energie a o účinnosti asi už tuplem ne :-D

Zákon zachovania energie existuje a platí. Ale existuje aj zákon zachovania hmoty a energie. Takže v uzavrejej sústave musí ostať zachovný súčet hmoty a energie dohromady v zmysle zákona E = mc2. Táto energia ktorý sa uvoľní pri premene hmoty na energiu je merateľná pri jadrových reakciách, to že pri iných reakciách, ako napríklad horenie, nie je merateľná, ešte neznamená že to tam neprebieha.

Neposmíval bych se hned prodejci a případným kupcům tohoto zařízení. Sice je možná technicky nedokonalé, ale samotné přisávání vodíku do paliva hloupou myšlenkou určitě není. Je to poměrně známý avšak neobvyklý fígl, jak zdokonalit prohoření směsi. Vodík má totiž velkou rychlost laminárního plamene a zároveň velký rozsah zápalnosti. Pomáhá tedy nezávisle na stechiometrii směsi lepšímu prohoření paliva. Samozřejmě se nemusí čerpat kvanta litrů do válce, ale pouze malé množství. Nesetkal jsem se s takovým použitím ani u tunerů, ale zdá se, že někdo to dotáhl až do sériové výroby. Zda ale právě uvedený generátor má nějaký význam, těžko říci...

Myšlenka zajímavá, ale technicky náročná. Bude zařízení schopno vyvíjet dostatek vodíku, aby to stihlo dodávat i při vyšších otáčkách, tedy při výrazně vyšším průtoku vzduchu? Takto by to bylo dobrý jedině tak na rozjezdy. Pokud by to naopak dodávalo relativně dost, tak co s přebytkem při volnoběhu? To bych měl strach, aby mi na křižovatce nevyběhnul motor, nebo to někde nevybuchlo. IMHO nebezpečná věc.
A co to udělá se zápalností směsi ve válcích? Mám na mysli nastavení předstihu.

No a byrokratická otázka na závěr - je to homologováno? Jak se na to budou tvářit na STK? A parkovat s tím v garáži? Jen pro sebevrahy, nebo pro magory.

Přebytek při volnoběhu by se dal ukočírovat v případě, že reaktor pracuje podobně jako Kippův přístroj nebo jiné zařízení. Tedy při nadbytku vodíku a zvýšení tlaku dojde k vytlačení reakční směsi. Zápalnost směsi - možný problém, to je fakt. Neviděl jsem to v praxi, ale ty dávky vodíku budou tak malé (dle zásobníku), že jejich účinkem nebude zvýšení výkonu - dodání energie, ale zlepšení prohoření směsi k okrajům válce. On vodík je výbušný při mísení se vzduchem už od 2%. S tím, že jde o velmi lehký plyn, bude v náplni válce nula nula nic, pokud se na to podívám z hlediska hmotnosti. V předstihu bych pak neviděl problém. Je to podobný případ, jak aditiva výrobců paliv určená pro lepší prohoření směsi. Homologováno to nebude určitě, o tom nemám pohyb. Tahání vodíku v nějaké plastové krabici by určitě neprošlo. A to ani v banánové republice. Parkování není problém - z Priusu taky uniká dost vodíku. Počítá se s tím, že je dostatečně těkavý, že se to nemusí řešit...

Dolni mez vybusnosti je 4.1% zdroj
1 litr vody je cc 56mol vody, coz je 56 mol vodiku (28mol kysliku). to je * 22.4 = 1250l vodiku. Kdyz si vezmu svuj dvoulitr motor, tak za hodinu skrz nej projde (pri 2000 1/min, pobublavani si po meste) 120m^3. Takze bych potreboval, na dosazeni dolni meze vybusnosti rozstipat cca 4l vody - a to stoji, v idealni masine 160kWh. Pri bezny ucinnosti elektrolyzy to bude spis okolo 300kWh. Kde tu energii vzit, to fakt netusim. I kdybycho uvazili, ze tam prifukuju i kyslik, a ze to muze mit nejakej efekt i pri dejmetomu 1% vodiku, tak furt potrebuju vic nez celej vykon motoru na hrideli k ziskani toho vodiku elektrolyzou.

Za me, ja se klidne vysmeju prodejci a zejmena komukoliv kdo si to koupi :-D

PS: pokud jde o rovnomernejsi prohoreni smesi u leteckejch motoru se pouziva zapal ze dvou mist. Otazka je, jestli u automobilovyho motoru to stoji za ty komplikace, nebo je lepsi venovat nejaky vypocetni vykon optimalizaci spalovaci komory. To ale ponecham na jinejch hlavach nez sem ja.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru