Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Centralni rosici zarizeni

Zdravim:-)
UZ jsem tuhle otazku resil na teraristicke poradne ale nedosel jsem k jasnymu zaveru tak se zkusim zeptat jeste tady..
Chtel bych si doma vybudovat nejake centralni zavlazovani pro 6 terarii( do budoucna rozsiritelne tak na 10).
Predstava je takova, ze budu mit nekde dejme tomu 50L nadrz s odstatou vodou, v ni cerpadlo, ktere bude mit dostatecny tlak aby trysky v jednotlivych terarijich opravdu mlzily a ne jen "cakaly" jako je to v pripade pouziti cerpadel z kavovaru, ostrikovacu apod.rozvod vody bych nechtel resit hadicemi, ale pevnymi rourami- bud klasicke vodovodni nebo ty cerne treba od Gardeny. z cerpadla by sly 3 vetve - 1 by napajela 5 terarii, druha jen jedno, treti by prozatim byla zaslepena, ale pocitam ze na ni bych se casem napichl taky.delka te hlavni vetve by byla tak 15m, ostatni vetve cca 7m. Pokud bych mel 2 trysky v kazdem terariu tak potrebuji 12 trysek s dostatecnym tlakem.
Cetl jsem tu vlakno ve kterem se resi elektroventil- to by bylo asi nejlepsi reseni, ale problem je ze voda nebude odstata a nevim co by na to rikaly rostliny v terariich, nehlede na to ze voda bude studena a kdyz mi to bude rosit na zvirata tak by to asi nebylo uplne idealni. Proto bych sel radeji cestou nadrze + cerpadlo.

Otazka je :
-jak silne cerpadlo bude potreba aby vytvorilo dostatecny tlak pro 12( do budoucna 20) trysek? je potreba pouzivat tlakove cerpadlo nebo se da pouzit napr. nejake jezirkove? padlo mi do oka treba tohle http://www.zijemezahradou.cz/gardena-zahradni-cerp adla/gardena-zahradni-cerpadlo-30004-classic.html ale netusim jestli nebude problem s tim ze to neni tlakove cerpadlo

-jake pouzit trysky aby to za neco stalo o opravdu rosily jemnymi kapkami?( na trysky jsem dostal tip http://www.spray.cz/produkty_rozstrik_mlzeni.php#u jw ) ale neni u nich napsany prutok tak nevim jak spocitat potrebny tlak toho cerpadla

-dostal jsem take tip na pouziti maleho bojleru v kombinaci s tim elektroventilem,cenove to vyjde zhruba stejne jako pri pouziti cerpadla. http://aukro.cz/elektricky-ohrivac-vody-bojler-5-l itru-novy-i1795475518.html tady jsem nasel maly bojler ale prodejce pise ze je beztlakovy tak moc nevim jestli by to pro moje pouziti bylo vhodne?

Uvitam veskere napady a reakce. diky

Předmět Autor Datum
nemam teď čas, tak jen k tomuhle: ale neni u nich napsany prutok tak nevim jak spocitat potrebny t…
Uroboros 02.09.2011 09:42
Uroboros
Trosku jsem se tim ted prohrabal a moc moudrej z toho nejsem... ty tabulky o prutoku a tlaku jednotl…
Jaffata 02.09.2011 22:04
Jaffata
Větší průtok prostě nevyužiješ, že ho to má, nevadí. Oni existují tlaková čerpadla (injekční - dobrý…
Uroboros 02.09.2011 22:41
Uroboros
Ja bych sel radsi tou cestou elektroventilu,precejen je to asi nejjednodussi reseni, nenarocny na pr…
Jaffata 02.09.2011 23:08
Jaffata
le prave me taky trosku vrta hlavou co kdyz ten ventil odejde V každý pračce jsou paralelně 2-4ks a…
Uroboros 03.09.2011 14:36
Uroboros
Tak nakonec pujdu cestou toho elektroventilu bez bojleru nebo prutokace, jen na studene vode a vyzko…
Jaffata 03.09.2011 23:59
Jaffata
jeste dotaz.. Tech ventilu se dela dost druhu, staci me uplne obycejnej elektroventil pro pracky?viz…
Jaffata 04.09.2011 00:25
Jaffata
Tak jsem se zase trosku pidil po kramech a hledal vhodny komponenty a dopadne to tak, ze koupim dvou… poslední
Jaffata 23.09.2011 08:49
Jaffata

nemam teď čas, tak jen k tomuhle:

ale neni u nich napsany prutok tak nevim jak spocitat potrebny tlak toho cerpadla

vše najdeš u nich na stránkých, mají tam uvedený průtok pro tlaky od 1bar do 10bar (pro nízkotlaký mlžící systémy). Jen to chce hledat: literatura_hlkat_e.php

Ještě k čerpadlu, jedna tryska má kolem 3l/hod při tlaku 3bary - 20 trysek jest 60l za hodinu, čerpadlo co tu máš dává 3tis/hod :-), nehledě na to, že to nebudu pořádně fungovat kvůli tlaku (o 1-2bary přijdeš, než to dostaneš ze země k terkům) a mít na tryskách míň než cca 2-2,5baru je fakt na nic. Ideální jsou 3-4bary. Jo a pukud bys to dělal s tou nádrží, ta musí stát na zemi, ať tě ani nenapadne dát jí nahoru nad terárka.

Trosku jsem se tim ted prohrabal a moc moudrej z toho nejsem... ty tabulky o prutoku a tlaku jednotlivejch trysek mi jsou jasny, ale nerozumim jak je to s cerpadlem.
Ja bych teoreticky potreboval cerpadlo s vytlakem alespon 50m abych mel tlak na tryskach okolo tech 3-4 baru ale zaroven by nemelo mit prutok vetsi nez soucet prutoku vsech trysek ktery pouziju? Tuhle podminku asi neni mozny splnit,protoze takovej vytlak maj spis hlubinny cerpadla pro studne a podobne a ty pak zase davaji minimalne tak 1000l/hod .
Dalsi vec co mi neni jasna, cerpadlo ma udavany nejaky vytlak pri urcitem prumeru hadice nebo potrubi,a kdyz aj na to pripojim trubku ktera ma prumer mensi,tak vytlak naroste? Ve fyzice jsem se flakal..:D
Jinak co se tyce umisteni nadrze tak ta by byla v v takovem vyklenku ve zdi normalne na zemi a od toho bych mel jen roztahane potrubi. chtel bych tu nadrz mit alepson na 100litru abych to nedolival moc casto...

Větší průtok prostě nevyužiješ, že ho to má, nevadí. Oni existují tlaková čerpadla (injekční - dobrý řešení, ale nedoplatíš se, pak třeba zubová atd...), třeba hydraulický zubový čerpadla dají standardně 100-300bar (dokážou i víc) při průtoku kolem 20-100l/min, ale to nemáš šanci využít, navíc asi by si moc nerozuměli s vodou. No to jen tak pro rozšíření obzoru. Právě pro to je snazší ten vodovod...
Užší trubkou na čerpadle tlak nenaroste, spíš naopak. Na tu nádrž taky bacha, ono 100l, pokud to budeš jen dolívat, se ti taky velice rychle zkazí a zaroste to řasama.

Nechceš jít spíš metodou vodovod - ventil? Dobře jde rosit studenou vícekrát(nenastříkáš to tam na jednou, ale třeba na 5x po 5 minutách 2-3x denně...), dělal jsem to tak docela dlouho, nebo tam dát ten bojler či průtokáč? Dle mého má prostě varianta s čerpadlo mnoho nedostatků, ale jdi si svojí cestou, ono totiž když se něco pos... na variantě s vodovodem, tak je to o vyplavení celého bytu, to u první varianty nehrozí.

Ja bych sel radsi tou cestou elektroventilu,precejen je to asi nejjednodussi reseni, nenarocny na prostor kterej bych zaplacnul tou nadrzi s cerpadlem... ale prave me taky trosku vrta hlavou co kdyz ten ventil odejde... bydlim ve tretim patre v panelaku a to by byl celkem pruser....

Ten vyklenek ve kterym bych pripadne tu nadrz mel je v uplny tme i pres den tak by ty rasy nedelaly takovej problem, mam tu nejaky akvarijni cerpadylko ktery by tam mohlo nonstop cirkulovat. a kdyz bych to 3x do roka vyplach treba peroxidem tak si myslim ze by to mohlo fungovat..

da se ten elektroventil jeste nejak pojistit kdyz se tam nahodou fakt neco podelalo?
A jeste cerpadlo, znamena to teda ze kdyz bude davat dostaecny tlak tak nemusi byt nutne oznaceny jako tlakovy nebo je mozny na to pouzit i treba obych zahradni cerpadlo za predpokladu ze bude dostatecne silny? jde mi o to ejstli to nebude mit nejakej nefativni vliv na zivotnost toho cerpadla nebo tak neco?

le prave me taky trosku vrta hlavou co kdyz ten ventil odejde

V každý pračce jsou paralelně 2-4ks a ještě jsem neslyšel o nikom, komu by selhal. Pro zvýšení bezpečnosti můžeš dát třeba dva za sebe. Z ventilu jsem nikdy strach neměl, za to logika ovládání může selhat velice snadno. Ale těma tryskama toho zase tolik neproteče, tak bys měl po příchodu domu z terárií paludária místo terárií, ale sousedy bys vyplavit neměl. Ono všechno má svá rizika. Mě to za těch x let co to tak víceméně neselhalo.

Ten vyklenek ve kterym bych pripadne tu nadrz mel je v uplny tme i pres den tak by ty rasy nedelaly takovej problem, mam tu nejaky akvarijni cerpadylko ktery by tam mohlo nonstop cirkulovat. a kdyz bych to 3x do roka vyplach treba peroxidem tak si myslim ze by to mohlo fungovat..

Tys asi nikdy neměl akvária, že? Řasy tam porostou, ať to bude kdekoli. Další věc je prach, hmyz atd... a trysku ucpeš vééélice snadno a vyčistit téměř nejdou.

O čerpadlech vim relativně málo. Dle mého když budeš mít třeba kalový čerpadlo s výtlakem 50m (5bar), tak si proti té trysce stejně moc fungovat nebude (předpokládám, že tam nebudeš tahat coulovou hadici), ale možná se pletu. Vždy mi všichni tvrdili, že výkon (bráno jak tlak i průtok zároveň - průtok je dost jasnej) klesá s užší hadicí.

Tak nakonec pujdu cestou toho elektroventilu bez bojleru nebo prutokace, jen na studene vode a vyzkousim to casovani jak to bude idealni aby mi moc nelitala teplota v terarkach... asi to je fakt to nejjednodussi reseni a je zarucerny ze to bude fungovat jak ma...

Jestli to teda chapu dobre tak ventil budu mit napojenej pres nejaky adapter nebo trafo normalne na spinaci hodiny a to je cely?

Vyzkousim to s jakou nejtensi moznou hadici nebo trubkou budou ty trysky dobre fungovat a uvidim jaky prumer pouziju.

Akvarko sem mival jako malej ale uz si moc nepamazuju jak to bylo s rasama:) bral sem to podle pet lahvi ve kterych nechavam odstat vodu na zalivani - kdyz ji nechavam stat na okne tak je tam za par dnu hafo ras,ale ty co mam v koupelne kde neni okno jsou i po pul roce bez ras:) ale je fakt ze je 2x tejdne vaprazdnim a nove naplnim u ty nadrze by ten cyklus byl podstatne delsi....

V pondeli zavolam na ty trysky zjistit co to vubaec stoji a pristi tyden bych se na to vrhnul.

Diky moc za konzultaci,pak to tady nejak uzavru reportem jak mi to funguje:)

Tak jsem se zase trosku pidil po kramech a hledal vhodny komponenty a dopadne to tak, ze koupim dvou cestny elektroventil, ten ma vyvod 12mm, pro kazdou mistnost natahnu vetev zvlast a za elektroventilem bude kohout abych mohl jednotlive vetve v pripade potreby nezavisle na na sobe odstavit.
Trysky vezmu z te stranky spray.cz ale mam problem s hadicema... od gardeny se daj sehnat trubky o prumeru 13mm a myslel jsem ze bych s nima jel podel steny s terarkama a pod kazdym terarkem udelal odbocku zredukovanou na 4,6 mm kapilaru ktera uz by byla pripojena na trysku.. Jenze nemam tuseni jestli v tech kapilarach bude dostatecny tlak. myslim si ze by s tim nemel byt problem kdyz to takhle funguje u toho gardena micro-drip systemu,ale jisty si nejsem..
A druha varianta by byla zredukovat to na tech 4,6mm hned za elektroventilem a cely rozvod natahat v tech slabsich hadickach... to ma zase vyhodu ze by to vyslo financne zhruba na polovinu...
To je snad posledni vec se kterou bych potreboval poradit...
Diky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru