Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zlikvidovat sršně?

Prosím o radu se SRŠNI. Již 3rokem se mi usídlují vně dřevěné chatky a ani kupované spreje je nevymítí nadobro.Už jsem zkusila vše a stále nic. Od hasičů jsem se dozvěděla že mi pomoci nesmí, neb jsou na červené listině,ale já bych ráda i s malím synkem na zahrádce občas přespala či grilovala. Děkuji moc za případné rady.

Změna předmětu, původně: SRŠNI (host)

Předmět Autor Datum
Tak třeba tady - Likvidace sršňů A jak jsem tak namátkou koukal, tak skoro každý SDH (Sbor dobrovol…
rokator 29.08.2011 21:28
rokator
Děkuji ale i ti mi právě zdělili že jsou chránění uvedením do červené knihy ohrožených druhů, tak le…
WEXLERA 29.08.2011 21:43
WEXLERA
Oni chránění opravdu jsou a vědomě zabíjet něco chráněného je dost neetické. No nic, sršni jsou klid…
Uroboros 29.08.2011 22:16
Uroboros
Děkuju.PU pěna nepomohla. Problém je že sídlí uvnitř chatky,myslím tím v dutině mezi trámy. A chatku…
WEXLERA 29.08.2011 22:30
WEXLERA
Jsou hezké rady, že sršeň je chráněná, ale když vystěhují člověka z chaty nebo domu, jsou takové por…
Filuta 30.08.2011 00:10
Filuta
Tak holt jsou tito konkrétní hasiči líní lemplové. To že je sršeň chráněná, není pravda. SRŠEŇ NENÍ…
rokator 30.08.2011 07:32
rokator
To že je sršeň chráněná, není pravda. SRŠEŇ NENÍ CHRÁNĚNÁ cca od roku 2002. Hele, hádat se nebudu,…
Uroboros 30.08.2011 19:56
Uroboros
Ono je sporné, zda u nás sršeň vůbec někdy chráněna byla... :-/
RITCHI 06.09.2011 23:47
RITCHI
Děkuji mnohokrát, ale uvedený prostředek není skladem a to nejen v této prodejně.
WEXLERA 06.09.2011 13:18
WEXLERA
po jednom známém chtěli hasiči dokonce zaplatit výjezd za to, že je zavolal s tím, že mu kolem domu…
pokus-omyl 07.09.2011 08:59
pokus-omyl
Ahoj, vyzkoušel jsem Biolit na LEZOUCÍ hmyz, kterým jsem nastříkal díru, kterou lezli dovnitř. Vždyc…
Trilobit 30.08.2011 21:45
Trilobit
Na jednotlivce se osvědčila pálka na línej tenis.Metoda benzín-zjistěte jestli je to jediná díra do…
tomassyr 31.08.2011 21:01
tomassyr
Mě se osvědčil v každoročním boji ten mnou výše uvedený RAID proti vosám a sršňům 300 ml. Večer, kdy…
Filuta 02.09.2011 00:59
Filuta
Pokud to není nad oknem, nebo nad vchodem, tak bych se pokusil být tolerantní, a ignoroval bych je -…
Kachlík 06.09.2011 21:17
Kachlík
To je sice pravda, ale malému dítěti tohle nevysvětlíš...
rokator 06.09.2011 22:00
rokator
A jeho matce už vůbec ne.
Prasak 06.09.2011 23:44
Prasak
A vyděšený nahatý milence ani náhodou.
Remca 07.09.2011 00:26
Remca
Ale vyděšenému nahatému milenci by to bylo prospěšné pokud budou utočit na jistý cíl poslední
mmajuska 07.09.2011 13:52
mmajuska

Tak třeba tady - Likvidace sršňů

A jak jsem tak namátkou koukal, tak skoro každý SDH (Sbor dobrovolných hasičů) zajišťuje likvidaci sršních hnízd, např. tady

Takže bych si sehnal místní SDH a zkusil se tam za flašku domluvit. Případně sehnat nějakého odvážného magora, vybavit ho kombinézou a zahradním vysavačem. Tím vysavačem to dělají i ti hasiči.

Oni chránění opravdu jsou a vědomě zabíjet něco chráněného je dost neetické. No nic, sršni jsou klidní, pokud je přímo něčím nevydráždíte (např. grilování je přiláká, zblbne i naštve zároveň), ale jinak jsou to kliďasové. Na zimu až zmizí místo vystříkejte PU pěnou a měl by být klid.
Pokud je to akutní, zkuste nějaké místní včelaře, poproste, něco mu vemte a kupte si od něj med :-), většina se ukecat nechá, hlavně ať to ale není 80-ti letý důchodce. Jsou na to aspoň trochu vybaveni.

Děkuju.PU pěna nepomohla. Problém je že sídlí uvnitř chatky,myslím tím v dutině mezi trámy. A chatku tím pádem nemohu využívat ani na přespání natož abych si udělala alespoň kávičku. Ale za radu se včelaři děkuji snad si stím některý poradí.

Jsou hezké rady, že sršeň je chráněná, ale když vystěhují člověka z chaty nebo domu, jsou takové porady nadraka. Tady platí buď člověk nebo zvíře. Si mají také lidi uvědomit, že sršeň má žihadlo jako kráva a je spousty lidí, kteří mají tak silnou alergickou reakci, že jsou po uštknutí sršní ohroženi na životě. Pak takové sousedství nelze připustit hnízdo se musí zničit. Samozřejmě, někde mimo lidské obydlí by mně ani nenapadlo je poškozovat.

Použij tohle. Spolehlivě to zlikviduje i mocně vyvinuté hnízdo. Má to úzkou dalekonosnou trysku - až na 5 metrů se spolehlivě trefíš. Zásadně sršně likvidujeme v noci, když jsou všichni zalezlí v pelechu a nehrozí nebezpečí příletu a následného silného naštvání. Nelekni se, když budou vylejzat ven, stříkej dál. Mokrá sršeň nevzlétne a padá na zem, kde lze ušlapat nebo nechat osudu, sprej působí spolehlivě.

Tak holt jsou tito konkrétní hasiči líní lemplové.

To že je sršeň chráněná, není pravda. SRŠEŇ NENÍ CHRÁNĚNÁ cca od roku 2002. Chráněný je třeba čmelák.

Jsou dvě možnosti:

1) sršně zabít - pomocí sprejů otrávit, omámit a zadupat

2) sršně přemístit - pomocí hasičů nebo specializovaných firem

[p8040685.jpg]

Máte obavy z roje včel, či hnízda vos nebo sršňů?

Ulétlé roje včel nejlépe odstraní místní včelař (Český svaz včelařů, tel. 224 934 082). Lze také zavolat hasiče, ale ti většinou zasahují pouze jde-li o ohrožení životů na veřejném prostranství nebo ve veřejných budovách. Jinak si vlastníci a uživatelé nemovitostí musí poradit sami a objednat si odbornou firmu. Roj včel neznámého původu bude v každém případě zahuben.

U hnízda vos a sršní se nejdříve ujistěte, zda je jeho likvidace skutečně nutná. Jde o zahrádkářům velmi prospěšný hmyz, který zlikviduje spousty hmyzích škůdců. Navíc vosy ani sršni samy od sebe na člověka neútočí. Je rovněž dobré vědět, že kromě královny všichni ostatní v zimě zahynou a nové potomstvo se do původního hnízda nevrací.

Pokud je skutečně nutné hnízdo zlikvidovat, kontaktujte odbornou firmu. Sršně se také můžete pokusit vypudit pomocí přípravku, který se jmenuje METATHION. Dá se sehnat v drogeriích nebo v lékárnách, pokud jej nemají, mohou nabídnout něco obdobného. Přípravkem se potře něco v blízkosti hnízda a sršni sami místo opustí.
Zdroj Český svaz ochránců přírody

Ahoj, vyzkoušel jsem Biolit na LEZOUCÍ hmyz, kterým jsem nastříkal díru, kterou lezli dovnitř. Vždycky někde přistane, pak vleze domů. Tak to místo ostříkej, jak si to naberou na tlapičky, je to hotové. Zkus to několikrát, určitě se na tom časem vystřídají všichni. Potom už jem requiem...

Na jednotlivce se osvědčila pálka na línej tenis.Metoda benzín-zjistěte jestli je to jediná díra do hnízda.Večer díru kterou vylétávají ucpěte(hadrem na delším provázku) a ráno zjistěte jestli nelezou ještě dalším tajným tunýlkem,ale jenom tak půl hoďky ať si nezačnou dlabat další vchod (nebo východ,jak se to vezme).Pak je pusťte(proto hadr na provázku budou asi plni negativních emocí) a večer až budou zalezlí tak ucpěte všechny vchody a východy ,a injekční stříkačkou jim tam pošlete benzín(nejlépe když trefíte přímo hnízdo). Pozor i přes noc mají hlídky, tak ať nějakou nekoupíte.Mělo by to fungovat, sršni jsou na benzín háklivý na rozdíl od vos.Metoda biolit-biolit nastříkat do díry a stáhnout se, za čas,až se uklidní vášně akci opakovat.Jedinců bude postupně ubývat až jich zbude pár a ty už umlátíte tou pálkou .Akce je to riziková mají bodce jako kráva .Jinak chráněná nechráněná ohrožují vás i vašeho syna, znemožňují vám užívat váš majetek.Hasičům snížily rozpočet na provoz tak se snaží některé činnosti zredukovat.

Mě se osvědčil v každoročním boji ten mnou výše uvedený RAID proti vosám a sršňům 300 ml. Večer, když je většina hmyzu doma je nacucucám, ze nemnohých stráží se stanou chodci kteří jdou snadno ušlapat a ráno je celé hnízdo spolehlivě vyhynulé. Chce to nešetřit, podle velikosti hnízda jim dát načuchat až polovinu spreje. Nebezpečí uštknutí sršní při tomto útoku je téměř vyloučeno.

Pokud to není nad oknem, nebo nad vchodem, tak bych se pokusil být tolerantní, a ignoroval bych je - věřte, že je to malá daň za to, že vás bude obtěžovat POUZE bzukot sršní. A ač alergik, po vosách a sršních se neoháním - párkrát si "čichnou", a odletí jinam, a pokud je nedráždím prudkým pohybem, tak se mi nestalo, že by zaútočili…

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru