Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem naklepavanie kosy

Zdravim
Mam na zahrade kosu a rad by som sa vas opytal, ci neviete o nejakom videu kde vidno, ako sa to naklepava. Totiz je tupa a potrebuje naklepat a ja to nemam komu dat (i tak sa to chcem naucit). Tiez ma zaujimaju akekolvek uzitocne informacie ohladom kosenia kosou. Doteraz som ju pouzival velmi prilezitostne a porebujem okrem ineho aj dlhsie porisko (neviem jak sa to vola spravne). Neviete kde by ho mohli mat ? V beznych zeleziarstvach maju bludy. Som vysoky 186cm tazke nieco dlhsie by to chcelo. Pri praci s tymto sa musim privelmi zohynat a to potom nejde pracovat dlhsie. Minimalne o 10-15 cm potrebujem posunut tu rucku za ktoru sa to drzi v pravej ruke a tiez celkova dlzka by mala byt vecsia.
Dalsia vec je kamen na obtahovanie. Cital som ze najlepsie su jemne kamene, aby velmi neuberali z vyklepaneho ostria a netrebalo ju casto klepat. Je tak ? . Skusal som to klepat dnes ale, to skor islo o ake take vyrovnanie samotneho listu a nie o vytvorenie ostria. Bol totiz dost zvlneny. Cena novych ma dost zarazila :) A na zahrade mam 2 sarsie ale pouzitelne kusky takze novu nechcem.

Předmět Autor Datum
Jóó.. naklepání kosy je umění a rituál... Když se to neumí, je kosa zkroucená, zvlněná, ostří zubaté…
sHpy00n 26.05.2011 22:46
sHpy00n
Dobrý den,mrkněte sem,často tyto stránky navštěvuji,prohledejte to celé,může tam být dotazů a odpově…
Lubomír 27.05.2011 09:56
Lubomír
Kosení a naklepávání kosy je otázkou praxe.Při kosení musíš mít správný postoj,pokos musí mít správn…
Henessy 26.05.2011 22:56
Henessy
Souhlas s předchozími příspěvky. Naklepání a kosení je otázkou zručnosti a praxe. Kosiště musí odpov…
uri 27.05.2011 10:05
uri
No nakoniec som zohnal naklepavac na kosu. S nim by to malo ist daleko lahsie ako len s cisto kladiv…
Ivanko 28.05.2011 10:42
Ivanko
Dobrý den, naklepávač je na prd, ale lepší než nic. Mně to naučil již od mala strýc s jeho otcem a u…
trol 28.05.2011 11:06
trol
To je velice dobrý návod, pozná se praktik, kosou sekám od mládí, jen si myslím, že to vyhnutí kosy…
z vysočiny 28.05.2011 11:26
z vysočiny
Drobná vychytávka. Pro začátečníky kteří nemají jistotu v přesnosti úderu může být dobré obarvit ost…
sHpy00n 28.05.2011 12:01
sHpy00n
Katalog všech prodejců zahradního nářadí na internetu a články na toto téma najdete také na naradi-z… poslední
Majkasa 01.06.2011 10:37
Majkasa
Naklepávání kosy je věda a při použití naklepávače nikdy nedocílíte takové kvality jako při ručním n…
Jack 28.05.2011 13:34
Jack
Ještě jsem něco našel, doufám že nebudu v rozporu s pravidly: www.kosimesnadno.cz - Praxe tvarování…
trol 28.05.2011 15:52
trol
Ale jak říkám, není nad to zasednout a poctivě klepat a klepat. Budu se snažit své dovednosti předat…
trol 28.05.2011 15:56
trol
Dakujem Vam vsetkym za rady :) Takze skusil som vcera s tym naklepavacom a zistil som ze je to onico…
Ivanko 29.05.2011 10:39
Ivanko
Kosiště, co se prodává, je tuším bukové. Akát bude ale určitě lepší. Zubatá kosa není až tak strašný…
Jack 29.05.2011 20:08
Jack
Vidím, že jsi se do toho opravdu zakousnul, k tomu klapání se dá říci, že to chce jenonm cvik a čase…
z vysočiny 29.05.2011 20:23
z vysočiny
Naklepávání kos je věda, ale jako vše, je-li chuť a dobrá nálada, snado se to naučíš. Výše bylo řeče…
Rce 29.05.2011 23:53
Rce
No tak dneska som zohnal za celkom fajn cenu brusny kamen rozsutec (2e stal). Na internete pise ze m…
Ivanko 30.05.2011 15:37
Ivanko
Tak dá se koupit i kovaná kosa za rozumnou cenu. Táta je taky dlouhán, než sehnal dlouhé dřevěné kos…
kejki 31.05.2011 14:20
kejki
Ještě kosisko 169cm dlouhé - http://www.bydleniazahrada.cz/obchod/zahrada/zahra dni-naradi/kosy-a-ma…
kejki 31.05.2011 14:56
kejki
Dakujem za tipy. Tiez som bo uz nas v Kosiciacha si v 3 obchodoch a mali sice kosiska, ale vsetky st…
Ivanko 31.05.2011 20:43
Ivanko

Jóó.. naklepání kosy je umění a rituál... Když se to neumí, je kosa zkroucená, zvlněná, ostří zubaté. Zrovinka jako ty moje. Já se musel učit kosit i naklepávat z nutnosti až po třicítce a za patnáct let jsem se naučil leda prd. I když mám teorii celkem zvládnutou, výsledek kde nic tu nic.
Kosiště se nechá vyrobit na míru. Stačí najít někoho, kdo je vyrábí.
Takže nějaká videa tady a tady

Kosení a naklepávání kosy je otázkou praxe.Při kosení musíš mít správný postoj,pokos musí mít správnou velikost, kosa musí být správně vedená.
Naklepávání je umění získané praxí. Byly v prodeji udělátka, která umožňovala naklepání, ale fungují jako brusiče nožů - stojí za h....
Zkus sehnat nějakého pamětníka, který to umí a naučí tě to. I já jsem byl učen a jelikož jsem to nedělal denně a léta, skončil jsem u benzinové strunovky .:-( A kosu brousím když se nikdo nedívá na kotoučové brusce.:))

Souhlas s předchozími příspěvky. Naklepání a kosení je otázkou zručnosti a praxe. Kosiště musí odpovídat výšce člověka. Podstatné je také, z jakého materiálu je kosa (můj otec říkal, že kosa musí zvonit). Osobně podle materiálu kosy naklepávám. Pokud je materiál tvrdý, přitlačím na úderech (pozor na roztrhnutí) a naopak. Příliš měkký materiál (kus plechu) po naklepání způsobí, že se ostří při kosení ohne. Zvlněné, roztrhnuté nebo zubaté ostří svědčí o chybném naklepání (někdy úmyslně zubaté ostří vytvořím - pro tvrdou trávu). Nasazení kosy na kosiště dělám tak, aby mezi patou a špičkou kosy bylo zavření na 4 prsty. Při držení kosiště a vzpřímeném postoji leží kosa plochou na zemi (někdy bývá špatný ohyb patky kosy). Brousek na kosu - toť taky problém. Kamenný brousek na rovnání ostří, jemný brousek na ostření. A ještě, správná velikost kladívka na naklepávání - ani velké, ani malé. Po nějakém roce se to určitě naučíš. Chce to trpělivost a praxi.

Dobrý den, naklepávač je na prd, ale lepší než nic. Mně to naučil již od mala strýc s jeho otcem a umím jak séct, tak brousit i naklepávat (klasika babka a kladívko, takové speciální zkosené z obou stran). Kosu mám starou rakouskou, ale to je břitva, na větší sečení stačí nabrousit 1-2x, jako skalpel. Kosisko mám pro praváky, ale jsem levák, ale jde mi to rychleji, než motorovou kosou. Délka kosy je 50 cm, to je takový ideál.

Dám Vám jednu radu, jak je kosa upevněna na kosisko, je jedno jestli objímkou se šrouby či klínkem, tak je důležité kosu vyhnout jakoby dovnitř ke kosisku a pak utáhnout, jinak to totiž neseče, pokud bude mít ostří s kosiskem úhel 90 stupňů, tak neposečete skoro nic.

Co se týká broušení, tak klasicky brouskem. Každé 10-20-té broušení vezměte hrubší, jinak jemný a brousky namočte do vody. Při broušení postupujte pomalu a sledujte brousek a kosu držte zapřenou a pevně drženou.
Jednou jsem měl nehodu při broušení, ale zjistil jsem to až za cca 3 minuty, kosa je vážně hodně ostrá, takže pokud jste to neviděl, tak to z počátku ani necítíte, že řízla.

Tak hodně zdaru

To je velice dobrý návod, pozná se praktik, kosou sekám od mládí, jen si myslím, že to vyhnutí kosy by mělo být na šířku dvou prstů /špice kosy proti patě/, mně to tak vyhovuje, kosiště by mělo mít délku od země mezi oči.Těch 50 cm kosy se mně zdá málo, vyhovuje mně 65 - 70 cm.
Klepat se nechá různými způsoby, naklepávač je nejméně vhodný, babka může být normální nebo špičatá - pak se tluče plochou částí kladivka. Jinak je potřeba kosu položit na vypouklý vrchol babky a do těch míst stále stejně klepat, jinak se ostří zvlní.

Naklepávání kosy je věda a při použití naklepávače nikdy nedocílíte takové kvality jako při ručním naklepávání. Jednou se mi i stalo, že při použití naklepávače odlétla od tvrdé kosy štěpina a zasekla se poměrně hluboko. Každopádně doporučuju použití brýlí.
Teď k tomu naklepávání:
Nejlepší je používat oboustranně špičaté kladívko, ale lze to i špičatou stranou obyčejného.
Naklepávat lze na patce, ale používal jsem asi 30cm kus kolejnice.
Kosa se naklepává z vrchní strany (oddělaná od kosiště). Na cca 1 cm od "sekací" strany jsem nanesl jílovitou šmouhu - stačí cokoliv jiného co zanechá nějakou stopu. Je pak vidět kam tlučete.
Při naklepávání postupovat od silnější strany ke špičce.
Tlouct tak silně, aby se ostří jen trochu "povytáhlo". Nemělo by se ostří vylamovat a vlnit. Tlouct postupně vedle sebe. Pokusil jsem se to nakreslit, ale vidět naživo je nejlepší škola.

[http://kutilska.poradna.net/file/view/1152-naklepa vat-gif]

Dakujem Vam vsetkym za rady :)
Takze skusil som vcera s tym naklepavacom a zistil som ze je to onicom :) Potom som skusil klasicky pomocou ostrej strany kladiva (asi ho este trocha zaoblim pilnikom nabuduce) a babky. Vysledok bol daleko ostrejsi, avsak hrozne som to nazubkoval. Proste je to zubate jak fras. Nastastie kosa je stara, uz dost uzka, takze to nevadi a na ucenie dobra. Mam este jednu ale ta je celkom v poriadku takze tu budme naklepavat az znicim tu prvu a nieco sa popritom naucim. :) Kazdopadne som zistil ze aj tak blbo naklepana cepel je velmi ostra a travu to bralo neporovnatelne lepsie nez naklepane naklepavacom. S ostrim britvy sa to ale porovnavat neda :D.
Pouzitie tej fixi alebo ilu na zviraznenie cepele je velmi dobry napad kedze najst presnu hranu mi robilo dost znacne problemi kedze povrch tej babky aj cepele bol uplne rovnaky.
Takze nabuduce skusim najst niekde v lese vhodny kus trevba na kosisko a nieco vytvorit. Cize vyska by mala byt asi do vysky oci. Fajn. Aka drevina je idealna ? Moze byt agat ? Lebo u nas v lese okrem hrabu, buku a agatu nerastie nic. A agat ma take fajn dlhe niektore vyhonky.

Vidím, že jsi se do toho opravdu zakousnul, k tomu klapání se dá říci, že to chce jenonm cvik a časem ti to půjde. Jen takovou připomínku - když máš ten naklapávač, tak to na něm naklepej a pak to naklep kladívkem načisto, bude to snadnější.Ty zuby na ostří nejsou velké neštěstí,když 2x nebo 3x zabrousíš, tak se skoro ztratí.
Pokud jde o kosiště, tak já ho dělám z jasanu /už se mně podařilo jich několik zlomit za ty roky/. Jinak asi by bylo jednodušší někde na trhu ho vybrat a popřípadě si ho upravit, ale pozor aby to mělo na dřevě rovnoběžná léta/kresba dřeva/pokud to bude šikem, tak snadno praskne. Asi je vhodné každé tvrdé dřevo, jako třeba jilm, habr, snad i buk. V měkém dřevu se brzo vyždímou dlaby pro kliky /palce/ a drážka co drží kosu v kosišti.

Naklepávání kos je věda, ale jako vše, je-li chuť a dobrá nálada, snado se to naučíš. Výše bylo řečeno snad vše, připojuji se k názoru, že takzvané "naklepávače" jsou na prd, je lépe se to hned naučit "na ostro" na babce.

Připojím jen zážitek. Kdysi za mladých let jsme s kamarády byli na chatě. Jak už to bývá, večer jsme navštívili hospůdku, pak ještě něco popili na verandě a kolem šesté uléhali k spánku, s přesvědčením, že vstaneme k pozdnímu obědu. Ale běda. V sedm ráno začal soused příšerně třískat do kosy. Alkoholem zmožené hlavy každý úder prožívaly jako zabodnutí meče do mozku. Znáte to, když máte po flámu dvě hlavy a ta vevnitř je větší. Ten chlap snad naklepával kosy celému okolí. Hodinu, dvě... Zabalené hlavy v dekách a co úder to příšerná bolest.

Takže, když naklepávat, tak odpoledně prosím...

No tak dneska som zohnal za celkom fajn cenu brusny kamen rozsutec (2e stal). Na internete pise ze ma jemnost az 6000. Aj na pohlad je zvlast jemny tak som zvedavi ako to bude brusit. To uz je vhodny aj na predbrusenie britiev, takze na kosu bude urcite OK :D

Dakujem za tipy. Tiez som bo uz nas v Kosiciacha si v 3 obchodoch a mali sice kosiska, ale vsetky stejnake a pre mna kratke. Takych 10 15 cm naviac by to chcelo. Dnes som inak pokosil celu zahradu a parada. Treba sice casto obtahovat cepel a postupne sa ta vyklepana cast obrusuje, ale tak nevedel som ze rucna kosa moze byt taka ostra, ze aj uplne malu jemnucku travu zoberie bez nejakeho svihu, len cistim podrezanim.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru