Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem naklepavanie kosy

Dobrý den, naklepávač je na prd, ale lepší než nic. Mně to naučil již od mala strýc s jeho otcem a umím jak séct, tak brousit i naklepávat (klasika babka a kladívko, takové speciální zkosené z obou stran). Kosu mám starou rakouskou, ale to je břitva, na větší sečení stačí nabrousit 1-2x, jako skalpel. Kosisko mám pro praváky, ale jsem levák, ale jde mi to rychleji, než motorovou kosou. Délka kosy je 50 cm, to je takový ideál.

Dám Vám jednu radu, jak je kosa upevněna na kosisko, je jedno jestli objímkou se šrouby či klínkem, tak je důležité kosu vyhnout jakoby dovnitř ke kosisku a pak utáhnout, jinak to totiž neseče, pokud bude mít ostří s kosiskem úhel 90 stupňů, tak neposečete skoro nic.

Co se týká broušení, tak klasicky brouskem. Každé 10-20-té broušení vezměte hrubší, jinak jemný a brousky namočte do vody. Při broušení postupujte pomalu a sledujte brousek a kosu držte zapřenou a pevně drženou.
Jednou jsem měl nehodu při broušení, ale zjistil jsem to až za cca 3 minuty, kosa je vážně hodně ostrá, takže pokud jste to neviděl, tak to z počátku ani necítíte, že řízla.

Tak hodně zdaru

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny