Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem naklepavanie kosy

Zdravim
Mam na zahrade kosu a rad by som sa vas opytal, ci neviete o nejakom videu kde vidno, ako sa to naklepava. Totiz je tupa a potrebuje naklepat a ja to nemam komu dat (i tak sa to chcem naucit). Tiez ma zaujimaju akekolvek uzitocne informacie ohladom kosenia kosou. Doteraz som ju pouzival velmi prilezitostne a porebujem okrem ineho aj dlhsie porisko (neviem jak sa to vola spravne). Neviete kde by ho mohli mat ? V beznych zeleziarstvach maju bludy. Som vysoky 186cm tazke nieco dlhsie by to chcelo. Pri praci s tymto sa musim privelmi zohynat a to potom nejde pracovat dlhsie. Minimalne o 10-15 cm potrebujem posunut tu rucku za ktoru sa to drzi v pravej ruke a tiez celkova dlzka by mala byt vecsia.
Dalsia vec je kamen na obtahovanie. Cital som ze najlepsie su jemne kamene, aby velmi neuberali z vyklepaneho ostria a netrebalo ju casto klepat. Je tak ? . Skusal som to klepat dnes ale, to skor islo o ake take vyrovnanie samotneho listu a nie o vytvorenie ostria. Bol totiz dost zvlneny. Cena novych ma dost zarazila :) A na zahrade mam 2 sarsie ale pouzitelne kusky takze novu nechcem.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Souhlas s předchozími příspěvky. Naklepání a kosení je otázkou zručnosti a praxe. Kosiště musí odpov…
uri 27.05.2011 10:05
uri
No nakoniec som zohnal naklepavac na kosu. S nim by to malo ist daleko lahsie ako len s cisto kladiv…
Ivanko 28.05.2011 10:42
Ivanko
Dobrý den, naklepávač je na prd, ale lepší než nic. Mně to naučil již od mala strýc s jeho otcem a u…
trol 28.05.2011 11:06
trol
To je velice dobrý návod, pozná se praktik, kosou sekám od mládí, jen si myslím, že to vyhnutí kosy…
z vysočiny 28.05.2011 11:26
z vysočiny
Katalog všech prodejců zahradního nářadí na internetu a články na toto téma najdete také na naradi-z… poslední
Majkasa 01.06.2011 10:37
Majkasa

Souhlas s předchozími příspěvky. Naklepání a kosení je otázkou zručnosti a praxe. Kosiště musí odpovídat výšce člověka. Podstatné je také, z jakého materiálu je kosa (můj otec říkal, že kosa musí zvonit). Osobně podle materiálu kosy naklepávám. Pokud je materiál tvrdý, přitlačím na úderech (pozor na roztrhnutí) a naopak. Příliš měkký materiál (kus plechu) po naklepání způsobí, že se ostří při kosení ohne. Zvlněné, roztrhnuté nebo zubaté ostří svědčí o chybném naklepání (někdy úmyslně zubaté ostří vytvořím - pro tvrdou trávu). Nasazení kosy na kosiště dělám tak, aby mezi patou a špičkou kosy bylo zavření na 4 prsty. Při držení kosiště a vzpřímeném postoji leží kosa plochou na zemi (někdy bývá špatný ohyb patky kosy). Brousek na kosu - toť taky problém. Kamenný brousek na rovnání ostří, jemný brousek na ostření. A ještě, správná velikost kladívka na naklepávání - ani velké, ani malé. Po nějakém roce se to určitě naučíš. Chce to trpělivost a praxi.

Dobrý den, naklepávač je na prd, ale lepší než nic. Mně to naučil již od mala strýc s jeho otcem a umím jak séct, tak brousit i naklepávat (klasika babka a kladívko, takové speciální zkosené z obou stran). Kosu mám starou rakouskou, ale to je břitva, na větší sečení stačí nabrousit 1-2x, jako skalpel. Kosisko mám pro praváky, ale jsem levák, ale jde mi to rychleji, než motorovou kosou. Délka kosy je 50 cm, to je takový ideál.

Dám Vám jednu radu, jak je kosa upevněna na kosisko, je jedno jestli objímkou se šrouby či klínkem, tak je důležité kosu vyhnout jakoby dovnitř ke kosisku a pak utáhnout, jinak to totiž neseče, pokud bude mít ostří s kosiskem úhel 90 stupňů, tak neposečete skoro nic.

Co se týká broušení, tak klasicky brouskem. Každé 10-20-té broušení vezměte hrubší, jinak jemný a brousky namočte do vody. Při broušení postupujte pomalu a sledujte brousek a kosu držte zapřenou a pevně drženou.
Jednou jsem měl nehodu při broušení, ale zjistil jsem to až za cca 3 minuty, kosa je vážně hodně ostrá, takže pokud jste to neviděl, tak to z počátku ani necítíte, že řízla.

Tak hodně zdaru

To je velice dobrý návod, pozná se praktik, kosou sekám od mládí, jen si myslím, že to vyhnutí kosy by mělo být na šířku dvou prstů /špice kosy proti patě/, mně to tak vyhovuje, kosiště by mělo mít délku od země mezi oči.Těch 50 cm kosy se mně zdá málo, vyhovuje mně 65 - 70 cm.
Klepat se nechá různými způsoby, naklepávač je nejméně vhodný, babka může být normální nebo špičatá - pak se tluče plochou částí kladivka. Jinak je potřeba kosu položit na vypouklý vrchol babky a do těch míst stále stejně klepat, jinak se ostří zvlní.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru