Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Do podnájmu - co všechno musím a co všechno budu cvakat ;)

Ahoj s rodičema se to už nedá vydržet :/...

Tedy hodnám zmizet do podnájmu, nemohl by mi tu někdo nastřelit kolik mi to bude asi tak stát a hlavně co všechno pro to musím udělat? (peníze na jednu stranu nejsou problém na stranu druhou mi tato nepříjemost nesmí omezit investice na burze, vytváření volné keše, security keše, investice jinde....)

Diky !

Předmět Autor Datum
Záleží na tom, kde chceš bydlet. Velmi drahé bydlení je v Tokyu ale zase bys bydlel blízko třetí nej…
Henessy 16.01.2011 19:54
Henessy
:-) V Praze, koukal jsem 6k stačí, jde mi spíše o schované poplatky typu elektřina, voda, topení apo…
AZOR 16.01.2011 20:25
AZOR
Hodně to záleží na lokalitě. Neznám ceny na Kladně, ale protože je to blízko u Prahy, může to lézt v…
Prasak 16.01.2011 20:31
Prasak
Diky, za super odpověď. Koukal jsem na 1+kk i garsonku a inzerovali 6k cca. Což je toto a dále dejm…
AZOR 16.01.2011 20:40
AZOR
Jestli jsou energie v ceně, tak to je různý, u krátkodobých podnájmů jsou často v ceně (kvůli ročním…
Prasak 16.01.2011 21:00
Prasak
Dik, mas to u mne, neco takovhleho jsem presne potreboval, alespon takovýto základní rozpad. I když…
AZOR 16.01.2011 22:08
AZOR
myslim, že to, co předvádí rodiče už zdaleka stačilo... Tož, se srazíš s realitou péče o sebe sama,… poslední
čumil_old 17.01.2011 16:50
čumil_old
Ohledně druhého stěhování - s tím tak nějak počítám, tohle určitě nebude finální řešení. Jakožto IT…
AZOR 16.01.2011 20:43
AZOR
Pokud toho nemáš moc, tak se poptej kámošů, jestli nemají dodávku. Tam se vejde spousta věcí a ještě…
Prasak 16.01.2011 21:01
Prasak
To já si klidně zaplatím nějaký vůz. Dokonce k tomu dávaj i dělníky ;). Nevím kolik toho bude, ale n…
AZOR 16.01.2011 22:08
AZOR
Ahoj, zkusím ti trochu poradit. Věřím, že s rodiči je to strašný, ale věř, že když je nám v životě n…
veckoo 16.01.2011 22:34
veckoo
:-) Čekám, že se situace zkldiní, horší už to být moc nemůže... Podobně jsem to měl s některýma lidm…
AZOR 16.01.2011 22:50
AZOR
U nás to bylo taky tak. Poté, co jsem se odstěhoval, se vztahy s rodiči uklidnily, vždycky mě sralo,…
Prasak 17.01.2011 06:21
Prasak
Co neco takovehleho? http://sreality.cz/detail/pronajem/byt/garsonka/pr aha-libus-na-domovine/24636…
AZOR 16.01.2011 22:59
AZOR
A co ještě musím? Nová občanka, nahlásit škole, zaměstnavateli,brokerovi, změnit facebook :-D.
AZOR 16.01.2011 23:11
AZOR
Pokud nebudeš měnit trvalý pobyt, tak nahlaš změnu adresy jen tam, kde opravdu potřebuješ, tedy třeb…
Prasak 17.01.2011 06:10
Prasak
Vyměna vložky/klíčů, ne? Alespoň jsem to někde četl. A už vubec nechci nechávat klíč majiteli, jak n…
AZOR 17.01.2011 01:53
AZOR
Výměnu vložky udělat můžeš, ale majitel by měl mít klíč, aby se tam mohl v případě nějaké havárie do…
Prasak 17.01.2011 06:14
Prasak
Zdravím a teď něco z druhé stany. Sám jsem bydlel nějaký čas na podnájmua teď sám pronajímám. Proto…
Plž 17.01.2011 13:48
Plž
Dámská návštěva není důvodem k odepření přístupu majitele, naopak je důvodem k řádnýmu otestování je…
Remca 17.01.2011 14:39
Remca

Hodně to záleží na lokalitě. Neznám ceny na Kladně, ale protože je to blízko u Prahy, může to lézt vysoko, ale taky pokud budeš bydlet někde okolo tamního Tesca, může to být naopak velmi levný. Počítej alespoň 6 tisíc měsíčně za garsonku (tedy 1+kk), může to jít výš i níž, podle toho, jestli jsou energie v ceně, takže si dej rozpočet alespoň 7 tisíc.
Nejpodstatnější další položka je plnění/plenění lednice. Pokud chceš plenit, musíš plnit, záleží na tom, jestli máš rád pestrou stravu, nebo ti stačí chleba a párky každej den.

Další položkou, alespoň do začátku, bývá nějaký to vybavení, záleží na vybavenosti pronajatého bytu, někdo ti nechá plně funční byt, někdo jen základní věci, takže si budeš muset dokoupit třeba žehličku, nebo dokonce i pračku.
A co se týká oprav - obvykle to bývá tak, že co je v bytě a máš tedy pronajaté do užívnání, tak to platí majitel (schovávej účtenky za opravy), ale krom akutních havárií musíš se napřed dohodnout s majitelem, ne že tam poštveš firmu a vystavíš účet, majitel může věci opravit sám. Pokud jsi to ovšem rozbil ty, jde to ze tvé kapsy. A pak jsou tu drobný položky bežné údržby bytu (např. prasklé žárovky), ty platíš jako uživatel bytu sám, obvykle je dohoda do 1000Kč za měsíc.

Pokud extra nespěcháš, abys co nejdřív vypadnul, tak v klidu rozmýšlej a vybírej, nějakou dobu sleduj inzeráty, ať víš, jak se pohybuje cena, klidně si na zkoušku projdi několik nabízených bytů, ať můžeš porovnat stav bytu a vybavení vůči lokalitě a ceně. Někteří majitelé jsou prostě vydřiduši, co z bytu chtějí vytřískat prachy a nestarají se o stav bytu, jiní jen nechtějí nechat byt chátrat, protože třeba jejich syn je v Americe a v bytě nebude několik let bydlet.

Moje žena prolezla několik podnájmů, než jsme společně zakotvili ve svým, takže zkušeností máme až až. A znovu opakuji - hlavně nespěchej, nebo se budeš rychle stěhovat do dalšího podnájmu a ono je opravdu lepší vyhořet, než se dvakrát stěhovat. Začneš se stěhovat s dvěma taškama a nakonec budeš potřebovat náklaďák, protože ty věci se v bytě nějak rychle množí...

Diky, za super odpověď.

Koukal jsem na 1+kk i garsonku a inzerovali 6k cca. Což je toto a dále dejmetomu litr elektřina (normální užívání, ale mohu stáhnout níže, ne?) a voda/plyn cca kolik?

Budou muset stačit párky a chleba :-D. Očekávání trhu je takové, že stravenka (75kč) bude splitnuta na jídla dvě, +/- autobus. Za své tedko skoro již jím, takže to asi neni nový náklad.

Popravdě, řečeno mi nanapadlo, že bych musel řešit nějaké žárovky, je to sice náklad, ale čekám, že to stojí pár desítek korun a vydrží xx měsíců. Navíc v bytě 1+kk jsou tuším žárovky, dvě :D

Pak ještě prášek a hygienické potřeby, ne? To je pro mne velká neznámá. Hodlam to držet nízko.

Jinak čekám, že byt bude v praze a tedy ušetřím alespon za jízdenky do Phy ;). Což by bylo dost dobré.

-------
Bohužel spěchám velice rychle, myslim, že to, co předvádí rodiče už zdaleka stačilo...

Jestli jsou energie v ceně, tak to je různý, u krátkodobých podnájmů jsou často v ceně (kvůli ročnímu vyúčtování), s tím, že majitel shrábne přeplatky, pokud to je na delší dobu, tak při vyúčtování si s majitelem doplatíte rozdíly - i tyto věci by měly být ve smlouvě, záleží na majiteli, jak pečlivý je a zda dal vypracovat smlouvu u právníka. To se však dozvíš, když zkontaktuješ majitele/realitku, co to nabízí.
Další věc - často chtějí dva, tři nájmy dopředu. To víš, ne každej má dobrou platební morálku. Když seženeš byt přes realitku, počítej s provizí pro ni. Pár tisíc.

Elektřina - sám se do tisícovky vejdeš, spočítej si spotřebu svých spotřebičů, hlavně počítač, ber to tak, že každých 100W na spotřebiči sežere asi 0,5Kč za hodinu provozu, tedy nadupaný počítač bude žrát asi 1,5 až 2 Kč za hodinu. Ale ty budeš mít asi notebook, že?
Dost sežere pračka a trouba. Pračka asi 5 - 10Kč za vyprání, podle teploty vody, když budeš prát na 40°C, ušetříš. K tomu samozřejmě přičti vodu. Trouba taky sežere asi 5Kč za hodinu, i víc. Stejně žere i myčka.

Voda - asi 250Kč na osobu měsíčně

Prací prášek - koupíš 5kg pytel a máš to na půl roku, samotnýmu i dýl. Asi 300Kč. Aviváž asi 50Kč flaška, prádlo pak nesmrdí práškem. Vydrží ti dlouho, pokud seš sám, asi 2 měsíce určitě, tobě možná i dýl.
Pak taky čistící prostředky (na podlahu, nádobí, hajzlík). Relativně malý položky, jednou za čas.

A pak je tu topení. Pokud má byt vlastní vytápění, dá se tam dost ušetřit, záleží na tom, jestli má dům nový okna a zateplení, pokud je to stará barabizna, tak je lepší mít energie jako paušál v nájmu, než to cvakat ze svýho. V paneláku bývá centrální topení, tam moc neušetříš, pokud budeš zavírat radiátory a nechat se vytápět okolními byty, tak ti to stejně bytový družstvo naúčtuje, ty měřáky spotřeby na radiátorech jsou jen orientační. Tady ti náklady nesdělím, protože já si topím a ohřívám vodu vlastním kotlem a vejdu se do 1500Kč měsíčně, ale mám zateplenou novostavbu.

Jo, pokud má barák dálkový topení, tak se platí zvlášť teplá a studená voda a ta teplá je sakra drahá, bacha na to, s tou šetři!

Dik, mas to u mne, neco takovhleho jsem presne potreboval, alespon takovýto základní rozpad. I když se snažím vypadnout co nejrychleji, tak bych docela rád vypadl rozumně - tzn. hned od začátku držel náklady na uzdě (mohl bych prodat akcie a byt koupit ale do toho se mi nechce, podobně jako omezit investice. To že rodičum jeblo mi nesmí posunout o moc zpět ani zbrzdit) a jak nejníže to jde.

Nájmy dopředu nejsou naprosto žádný problém - peníze nechci utrácet a vyhazovat, že něco zaplatím dopředu nebo nějakou vratnou zálohu mi finančně nečiní žádný problém.:-)

S počítačem jsi mi celkem potěšil, 100W krávu mít určitě nebudu, stačí mi NB (ideálně pracovní nabitý v práci :-D). Sice plánuju nějaký lepší komp, ale to nyní počká.

S vytápěním lze ušetřit, doufám, předpokládám jsem spíše otužilejší a nemám problém být v nižších teplotách. Ono to bude i dobré pro potraviny, nečekám že bych uplně potřeboval ledničku.

Ok, pračku si tedy počitám v řádu pár korun. Myčku jednoznačně zamítám, prostředky na nádobí asi nebudou úplně třeba - nemám nádobí :-D a očekávání trhu je takové, že si nebudu uplně vařit.

Ok, diky 250kč voda. Nelíbí se mi to, ale přidávám do svého modelu.
--------
Jak je to se zvyšováním nájemného a případně výpovědní lhutou? Je všechno jen na smlouvě nebo mi i něco garanuje stát?

myslim, že to, co předvádí rodiče už zdaleka stačilo...

Tož, se srazíš s realitou péče o sebe sama, není nad to.
A nejhorší na tom je, že časem zjistíš, že ti rodičové měli v mnohém pravdu, ovšem v té době už často nejsou naživu, abys je o tom zpravil.
Tak šavle hore a ať se daří kozáku!

Ohledně druhého stěhování - s tím tak nějak počítám, tohle určitě nebude finální řešení. Jakožto IT předpokládám, že mi stačí vybalit NB, knížky a to bude asi vše.

Náklaďák jsem koukal - 1300kč nebo kolik. To jako jednorázovej není problém.

Ahoj, zkusím ti trochu poradit. Věřím, že s rodiči je to strašný, ale věř, že když je nám v životě nejhůř, často se k nim rádi vracíme. Tohle je dobré mít na paměti. Když budete od sebe, budete si vzácnější a situace se celkově zklidní.

Myslím, že dost ti poradil Prasák, doplním tedy to jak to vidím za sebe. Chlap a pes se vyspěj všude! Takže spaní klidně na nafukovacích matracích. Na stěhovaní jsou dobrý krabice od banánů. Dají se dobře přenášet a štosovat. Doporučuju začít sepisovat seznam potřebných věcí s sebou. Když ho budeš doplňovat vždycky když si na něco vzpomeneš, tak ho sjeď znovu a zamysli se jestli jde něco vyškrtnout. Do začátku se drž pravidla - čím míň, tím líp. Člověk toho k životu tolik nepotřebuje. Uvažuj tak, že to bude první a startovací bydlení a že se brzy budeš stěhovat jinam. Převoz věcí v krabicích autem je určitě dobrá volba, ale drobnosti se dají odvozit i v ruce, nebo na vozíku. To je narychlo vše co mě napadlo k doplnění. Píšu to z vlastníh zkušeností. My světoběžníci víme ... ;-)

:-) Čekám, že se situace zkldiní, horší už to být moc nemůže... Podobně jsem to měl s některýma lidma na SŠ, když je rok nevidí tak jsou na školním srazu relativně OK, jak s nima byl ve třídě, byli na zabití.

Diky chlapi. Bohužel pes, je problém od něho nechci - to je jediné, co mi tak nějak drží/elo, protože chci být u ní s ní a je rodičů. Jinak bych už rodiče dávno opustil. Já se samozřejmě vyspím všude a nemam s tim nejmenší problém.

Jinak si dovolím pravidlo porušit - nikdo nechce mít doma sklad a pak se zase stěhovat, ale rodičům nechci nechat naprosto nic, co mi "patří" tzn, mé oblečení, cd, knihy atd. O tom, že neberu žádný nábytek o tom žádná, ale všechno ostatní chci. Včetně malejch kolečkovejch bruslí, které se daji odprodat...
..

Čekám, že mi stačí jedno auto, a nebudu muset nic řešit dejmetomu nějaký ten rok, dva. Ještě úplně nevím jak to budu řešit dále - byt nechci, chci barák. Nákup bytu není rentabilní apod. A ani to nechci nějak ted úplně řešit. Tedy stěhvat se pochopitelně budu znovu ale nemyslim si, že by to byl nějaký problém, speciálněk když má člověk jen krabice a žádný nábytek.

U nás to bylo taky tak. Poté, co jsem se odstěhoval, se vztahy s rodiči uklidnily, vždycky mě sralo, když tata chodil čučet, co jsem si udělal k večeři :-)

Hlavně se s rodiči nerozcházej ve zlým, ještě mockrát budeš zázemí jejich domova potřebovat, poznáš sám.

A ohledně koupě bytu - poukud tedy nekoupíš nějakou "indiánskou" čtvrť, tak nemovitosti jsou dobře uložený peníze, navíc je příliš neohrožuje inflace, naopak ceny spíš neustále stoupají, takže za pár let to prodáš dráž, zvláště pokud na prodej nespěcháš. Tedy pokud to koupíš za hotový, při půjčce se to prodražuje. Na druhou stranu jsou ty peníze zabetonovaný a nemůžeš s nimi snadno operovat, jak s akciemi (ale jejich hodnota je zase nejistá, narozdíl od bytu).

Pokud nebudeš měnit trvalý pobyt, tak nahlaš změnu adresy jen tam, kde opravdu potřebuješ, tedy třeba ta škola, broker. Občanku měníš jen při změně trvalýho pobytu, což bych nedoporučoval, dokud někde nechceš zakotvit dlouhodobě, což podnájem není. Dohodni se s rodiči, aby ti dali vědět, když ti dojde nějaká pošta.
Dalším institucím (banka, tel. operátor) bych změnu adresy hlásil opět až při plánovaným dlouhodobějším pobytu na jednom místě. Pokud by ses za půl roku znovu stěhoval, je opruz to všude hlásit znovu. Já když jsem se přestěhoval, tak asi rok mi trvalo, než jsem přehlásil všechny instituce, kde jsem byl zapsán, i když dodnes chodí nějaký lejstra k nám domů, ale to už není nic důležitýho.

Výměnu vložky udělat můžeš, ale majitel by měl mít klíč, aby se tam mohl v případě nějaké havárie dostat (voda, plyn) a ty bys nebyl v dosahu. Navíc to nemůžeš udělat bez jeho souhlasu, je to jeho majetek.
Jinak majitel do bytu vstoupit nesmí, vyjma těch nouzových případů. Platí totiž Základní listina práv a svobod, která ti deklaruje nedotknutelnost obydlí, tedy jakmile máš byt pronajatý, majitel tam může přijít jen s tvým souhlasem a ještě k tomu se musí dopředu ohlásit, pokud přijde nečekán nepozván, nemusíš ho tam pustit (co když tam máš nahatou dámskou návštěvu).

Zdravím a teď něco z druhé stany. Sám jsem bydlel nějaký čas na podnájmua teď sám pronajímám. Proto vím, že vše je o smlouvě třeba jde i vstoupit do bytu když to máš ve smlouvě. Já tam například kromě přístupu v době havárií mám i kontrolní dny kdy my podle smouvy musí umožnit přístup (ještě jsem toho ale nevyužil). A klíč bych ti vyměnit nenechal nebo chtěl jeden záložní. (práva vstupu jsem využil jednou a to jen proto abych si ověřil že mi můj nájemce utekl bez placení i s klíčema - částečně moje chyba)

Vím že se platí 1-2 nájmy realitce, 1-3 nájmy jako záloha mijiteli bytu a potom 1 nájem protože se platí dopředu (dost jsem pohořel když jsem nechtěl peníze dpředu). Uvedené věci jsou zjišťoval cca před rokem v Brně a sám je tak mám.

Nájem je ze 100% na dobu určitou to aby tě mohl pronajitel v případě pořeby vyhodit. Kdyby ti to dal na dobu nerčitou tak by to udělat nemohl a řídilo by se to platnými zákony. Do smlouvy jdou dát i věci jako zákaz kouření a pod. Které jsou nad rámec zákonů ale vzhledem k tomu, že smlouva je oboustraná dohoda tak se to tam dát může.

Co závěrem a co je podstatné
1. jak vypadá byt.
2. smlouva- i krásný byt může mt strašný podmínky
3. majitel - pokud je ti nepříjemnej a bude bydlet pod tebou či nadtebou (v jiném bytě) tak může být problém.

Plž

Dámská návštěva není důvodem k odepření přístupu majitele, naopak je důvodem k řádnýmu otestování jestli návštěva je vyhovující a nechce tam zvostat bez placení. BTW od ledna je nutno každou návštěvu mít nahlášenou a povolenou majitelem bytu, k čemuž důkladný vyzkoušení návštěvy patří.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru