Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Do podnájmu - co všechno musím a co všechno budu cvakat ;)

Ahoj s rodičema se to už nedá vydržet :/...

Tedy hodnám zmizet do podnájmu, nemohl by mi tu někdo nastřelit kolik mi to bude asi tak stát a hlavně co všechno pro to musím udělat? (peníze na jednu stranu nejsou problém na stranu druhou mi tato nepříjemost nesmí omezit investice na burze, vytváření volné keše, security keše, investice jinde....)

Diky !

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Hodně to záleží na lokalitě. Neznám ceny na Kladně, ale protože je to blízko u Prahy, může to lézt v…
Prasak 16.01.2011 20:31
Prasak
Diky, za super odpověď. Koukal jsem na 1+kk i garsonku a inzerovali 6k cca. Což je toto a dále dejm…
AZOR 16.01.2011 20:40
AZOR
myslim, že to, co předvádí rodiče už zdaleka stačilo... Tož, se srazíš s realitou péče o sebe sama,… poslední
čumil_old 17.01.2011 16:50
čumil_old

Hodně to záleží na lokalitě. Neznám ceny na Kladně, ale protože je to blízko u Prahy, může to lézt vysoko, ale taky pokud budeš bydlet někde okolo tamního Tesca, může to být naopak velmi levný. Počítej alespoň 6 tisíc měsíčně za garsonku (tedy 1+kk), může to jít výš i níž, podle toho, jestli jsou energie v ceně, takže si dej rozpočet alespoň 7 tisíc.
Nejpodstatnější další položka je plnění/plenění lednice. Pokud chceš plenit, musíš plnit, záleží na tom, jestli máš rád pestrou stravu, nebo ti stačí chleba a párky každej den.

Další položkou, alespoň do začátku, bývá nějaký to vybavení, záleží na vybavenosti pronajatého bytu, někdo ti nechá plně funční byt, někdo jen základní věci, takže si budeš muset dokoupit třeba žehličku, nebo dokonce i pračku.
A co se týká oprav - obvykle to bývá tak, že co je v bytě a máš tedy pronajaté do užívnání, tak to platí majitel (schovávej účtenky za opravy), ale krom akutních havárií musíš se napřed dohodnout s majitelem, ne že tam poštveš firmu a vystavíš účet, majitel může věci opravit sám. Pokud jsi to ovšem rozbil ty, jde to ze tvé kapsy. A pak jsou tu drobný položky bežné údržby bytu (např. prasklé žárovky), ty platíš jako uživatel bytu sám, obvykle je dohoda do 1000Kč za měsíc.

Pokud extra nespěcháš, abys co nejdřív vypadnul, tak v klidu rozmýšlej a vybírej, nějakou dobu sleduj inzeráty, ať víš, jak se pohybuje cena, klidně si na zkoušku projdi několik nabízených bytů, ať můžeš porovnat stav bytu a vybavení vůči lokalitě a ceně. Někteří majitelé jsou prostě vydřiduši, co z bytu chtějí vytřískat prachy a nestarají se o stav bytu, jiní jen nechtějí nechat byt chátrat, protože třeba jejich syn je v Americe a v bytě nebude několik let bydlet.

Moje žena prolezla několik podnájmů, než jsme společně zakotvili ve svým, takže zkušeností máme až až. A znovu opakuji - hlavně nespěchej, nebo se budeš rychle stěhovat do dalšího podnájmu a ono je opravdu lepší vyhořet, než se dvakrát stěhovat. Začneš se stěhovat s dvěma taškama a nakonec budeš potřebovat náklaďák, protože ty věci se v bytě nějak rychle množí...

Diky, za super odpověď.

Koukal jsem na 1+kk i garsonku a inzerovali 6k cca. Což je toto a dále dejmetomu litr elektřina (normální užívání, ale mohu stáhnout níže, ne?) a voda/plyn cca kolik?

Budou muset stačit párky a chleba :-D. Očekávání trhu je takové, že stravenka (75kč) bude splitnuta na jídla dvě, +/- autobus. Za své tedko skoro již jím, takže to asi neni nový náklad.

Popravdě, řečeno mi nanapadlo, že bych musel řešit nějaké žárovky, je to sice náklad, ale čekám, že to stojí pár desítek korun a vydrží xx měsíců. Navíc v bytě 1+kk jsou tuším žárovky, dvě :D

Pak ještě prášek a hygienické potřeby, ne? To je pro mne velká neznámá. Hodlam to držet nízko.

Jinak čekám, že byt bude v praze a tedy ušetřím alespon za jízdenky do Phy ;). Což by bylo dost dobré.

-------
Bohužel spěchám velice rychle, myslim, že to, co předvádí rodiče už zdaleka stačilo...

myslim, že to, co předvádí rodiče už zdaleka stačilo...

Tož, se srazíš s realitou péče o sebe sama, není nad to.
A nejhorší na tom je, že časem zjistíš, že ti rodičové měli v mnohém pravdu, ovšem v té době už často nejsou naživu, abys je o tom zpravil.
Tak šavle hore a ať se daří kozáku!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru