Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Použít oběhové čerpadlo?

Mám plynový kotel Viadrus Tomcat 24,kterým ohřívám teplou vodu a zároveň vodu pro radiátory.
Nyní si chci koupit krbová kamna Haas+Sohn Odense s výměníkem a napojit je na trubky od topení,aby mi pomohla s vytápěním.
Chci se zeptat,zda bude stačit oběhové čerpadlo co je v plynovém kotli,nebo zda budu muset napojit ještě další oběhové čerpadlo.
Děkuji za odpovědi

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Samostatné čerpadlo zcela určitě a k němu záloží zdroj pro případ výpadku proudu. A také ventil, kte… nový
Schizo 07.12.2010 22:23
Schizo
Zdravím, mám to samé, stejná kamna, použil po dohodě s topenářem u výměníku ventily na obě větve pro… nový
OldaR 08.12.2010 05:51
OldaR
Děkuji všem moc za odpovědi. Měl bych ještě doplňující otázky. Jaké čerpadla a jak velké expanzní ná… nový
Radimec 08.12.2010 08:45
Radimec
Ohledně čerpadla, je to nějaký oběhový čerpadlo, má 3 stupně rychlosti oběhu, výrobce z hlavy bohuže… poslední
Schizo 08.12.2010 14:52
Schizo

Samostatné čerpadlo zcela určitě a k němu záloží zdroj pro případ výpadku proudu. A také ventil, kterým uzavřeš systém pro kotel, pokud budeš topit z krbovek a obráceně, mít ventil na uzavření systému pokud bude topit kotel. Doporučoval bych i samostatnou Expanzku pro ten výměník. ( nevím ale kolik vody má systém ).

Takže teď topím do systému krbovkama a kotel pouze ohřívá vodu, jak jednoduché, ale jak účinné :-)
Já mám Haas + Sohn Grand Max plus 11 ( výměník 30 l vody ) Celý systém cca 150 l vody . Plynový kotel Immergas Zeus, ten má sám o sobě Expanzku 8 l, ale krbovkám jsem dával taky, samostatnou.

Funguje to skvěle. Náhradní zdroj i s termostatickým čidlem mám tento :zalozni-7182-207-207 k němu Autobaterii VARTA 44 Ah, při spotřebě 60 W čerpadla to dává 5,5 h zálohy .

Zdravím, mám to samé, stejná kamna, použil po dohodě s topenářem u výměníku ventily na obě větve pro případ odstavení, vypouštěcí ventil, odvzdušňovák, přetlakový ventil URČITĚ, příložní termostat spíná čerpadlo a elektro ventil aby krb nefungoval jako radiátor, před to filtr(sitko). Záložní zdroj mám z počítače (jenom jeden typ co roztočí čerpadlo), ale je tam už slabá baterka, vydrží tak 45min. Pro případ častých výpadků el. možná něco lepšího. Taky se používá tzv. ochlazovací smyčka - najdeš na internetu. Jo a k plynovému kotli jsem dal jednocestný ventil, ať taky nefunguje jako radiátor. No a funguje to dobře. Tak zatím.

Ohledně čerpadla, je to nějaký oběhový čerpadlo, má 3 stupně rychlosti oběhu, výrobce z hlavy bohužel nevím ( je červený :-) ) stálo 2 000 kč. Expanzku mám v kotli 8 litrovou a v systému krbovek 12 litrovou.( myslím že by stačila i menší, ale asi topenář neměl jinou po ruce . )
Čerpadlo mám hned za zdí ( příčkou ) oddělující obývák ( tam jsou kamna ) od chodby, kde mám veškeré rozvody i plynový kotel. V trubkách je to tak 1,5 - 2 m od kamen . Samozřejmě na větvi studené vody z výměníku .

Ještě ohledně vychlazovací smyčky, ta se dá samozřejmě dokoupit ke kamnům, podle tipizace. Na moje by stála 1800,-, ale je zapotřebí, mít po ruce přívod studené vody pod tlakem ( ideální je vodovodní řád ) a taky vyveden odpad, pro případ, že se voda přehřeje a vychlazovací smyčka začně napouštět studenou vodu a horkou valit ven !!

U nás to bohužel nešlo, při stavbě se na to nepamatovalo ( respektive kamna měly být pouze na přitopení ).

Pojistný ventil , souhlas je NUTNOST, pro případ nejhoršího . A automatický odvzdušňovák taky není k zahození. Čidlo termostatu by pak mělo být co nelblíže výměníku, na trubce teplé vody, tak se zabrání zbytečnému zpoždění informace o teplotě .

Ještě jsem si vzpomněl, na větvi s teplou vodou jdoucí od výměníku mám budík tlakoměru s teploměrem, je na něj krásně vidět a tak je zaručena vizuální kontrola teploty vody ve výměníku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru