Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Použít oběhové čerpadlo?

Mám plynový kotel Viadrus Tomcat 24,kterým ohřívám teplou vodu a zároveň vodu pro radiátory.
Nyní si chci koupit krbová kamna Haas+Sohn Odense s výměníkem a napojit je na trubky od topení,aby mi pomohla s vytápěním.
Chci se zeptat,zda bude stačit oběhové čerpadlo co je v plynovém kotli,nebo zda budu muset napojit ještě další oběhové čerpadlo.
Děkuji za odpovědi

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Děkuji všem moc za odpovědi. Měl bych ještě doplňující otázky. Jaké čerpadla a jak velké expanzní ná…
Radimec 08.12.2010 08:45
Radimec
Ohledně čerpadla, je to nějaký oběhový čerpadlo, má 3 stupně rychlosti oběhu, výrobce z hlavy bohuže… poslední
Schizo 08.12.2010 14:52
Schizo

Ohledně čerpadla, je to nějaký oběhový čerpadlo, má 3 stupně rychlosti oběhu, výrobce z hlavy bohužel nevím ( je červený :-) ) stálo 2 000 kč. Expanzku mám v kotli 8 litrovou a v systému krbovek 12 litrovou.( myslím že by stačila i menší, ale asi topenář neměl jinou po ruce . )
Čerpadlo mám hned za zdí ( příčkou ) oddělující obývák ( tam jsou kamna ) od chodby, kde mám veškeré rozvody i plynový kotel. V trubkách je to tak 1,5 - 2 m od kamen . Samozřejmě na větvi studené vody z výměníku .

Ještě ohledně vychlazovací smyčky, ta se dá samozřejmě dokoupit ke kamnům, podle tipizace. Na moje by stála 1800,-, ale je zapotřebí, mít po ruce přívod studené vody pod tlakem ( ideální je vodovodní řád ) a taky vyveden odpad, pro případ, že se voda přehřeje a vychlazovací smyčka začně napouštět studenou vodu a horkou valit ven !!

U nás to bohužel nešlo, při stavbě se na to nepamatovalo ( respektive kamna měly být pouze na přitopení ).

Pojistný ventil , souhlas je NUTNOST, pro případ nejhoršího . A automatický odvzdušňovák taky není k zahození. Čidlo termostatu by pak mělo být co nelblíže výměníku, na trubce teplé vody, tak se zabrání zbytečnému zpoždění informace o teplotě .

Ještě jsem si vzpomněl, na větvi s teplou vodou jdoucí od výměníku mám budík tlakoměru s teploměrem, je na něj krásně vidět a tak je zaručena vizuální kontrola teploty vody ve výměníku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru