Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Použít oběhové čerpadlo?

Mám plynový kotel Viadrus Tomcat 24,kterým ohřívám teplou vodu a zároveň vodu pro radiátory.
Nyní si chci koupit krbová kamna Haas+Sohn Odense s výměníkem a napojit je na trubky od topení,aby mi pomohla s vytápěním.
Chci se zeptat,zda bude stačit oběhové čerpadlo co je v plynovém kotli,nebo zda budu muset napojit ještě další oběhové čerpadlo.
Děkuji za odpovědi

Předmět Autor Datum
Jednoznačne samostatné čerpadlo, zapojiť ho na vratnú vodu, obeh spínať termostatom až po dosiahnutí…
Joseph 07.12.2010 15:59
Joseph
Samostatné čerpadlo zcela určitě a k němu záloží zdroj pro případ výpadku proudu. A také ventil, kte…
Schizo 07.12.2010 22:23
Schizo
Zdravím, mám to samé, stejná kamna, použil po dohodě s topenářem u výměníku ventily na obě větve pro…
OldaR 08.12.2010 05:51
OldaR
Děkuji všem moc za odpovědi. Měl bych ještě doplňující otázky. Jaké čerpadla a jak velké expanzní ná…
Radimec 08.12.2010 08:45
Radimec
Ohledně čerpadla, je to nějaký oběhový čerpadlo, má 3 stupně rychlosti oběhu, výrobce z hlavy bohuže… poslední
Schizo 08.12.2010 14:52
Schizo

Jednoznačne samostatné čerpadlo, zapojiť ho na vratnú vodu, obeh spínať termostatom až po dosiahnutí určitej teploty + další spínač pre ručné zapnutie v prípade poruchy termostatu.
Pamätať na to aby si nevyrobil z tej krbovej piecky další radiátor, predsa nie vždy v nej budeš kúriť a tiež na to, že pri výpadku prúdu obeh vody nebude !

Samostatné čerpadlo zcela určitě a k němu záloží zdroj pro případ výpadku proudu. A také ventil, kterým uzavřeš systém pro kotel, pokud budeš topit z krbovek a obráceně, mít ventil na uzavření systému pokud bude topit kotel. Doporučoval bych i samostatnou Expanzku pro ten výměník. ( nevím ale kolik vody má systém ).

Takže teď topím do systému krbovkama a kotel pouze ohřívá vodu, jak jednoduché, ale jak účinné :-)
Já mám Haas + Sohn Grand Max plus 11 ( výměník 30 l vody ) Celý systém cca 150 l vody . Plynový kotel Immergas Zeus, ten má sám o sobě Expanzku 8 l, ale krbovkám jsem dával taky, samostatnou.

Funguje to skvěle. Náhradní zdroj i s termostatickým čidlem mám tento :zalozni-7182-207-207 k němu Autobaterii VARTA 44 Ah, při spotřebě 60 W čerpadla to dává 5,5 h zálohy .

Zdravím, mám to samé, stejná kamna, použil po dohodě s topenářem u výměníku ventily na obě větve pro případ odstavení, vypouštěcí ventil, odvzdušňovák, přetlakový ventil URČITĚ, příložní termostat spíná čerpadlo a elektro ventil aby krb nefungoval jako radiátor, před to filtr(sitko). Záložní zdroj mám z počítače (jenom jeden typ co roztočí čerpadlo), ale je tam už slabá baterka, vydrží tak 45min. Pro případ častých výpadků el. možná něco lepšího. Taky se používá tzv. ochlazovací smyčka - najdeš na internetu. Jo a k plynovému kotli jsem dal jednocestný ventil, ať taky nefunguje jako radiátor. No a funguje to dobře. Tak zatím.

Ohledně čerpadla, je to nějaký oběhový čerpadlo, má 3 stupně rychlosti oběhu, výrobce z hlavy bohužel nevím ( je červený :-) ) stálo 2 000 kč. Expanzku mám v kotli 8 litrovou a v systému krbovek 12 litrovou.( myslím že by stačila i menší, ale asi topenář neměl jinou po ruce . )
Čerpadlo mám hned za zdí ( příčkou ) oddělující obývák ( tam jsou kamna ) od chodby, kde mám veškeré rozvody i plynový kotel. V trubkách je to tak 1,5 - 2 m od kamen . Samozřejmě na větvi studené vody z výměníku .

Ještě ohledně vychlazovací smyčky, ta se dá samozřejmě dokoupit ke kamnům, podle tipizace. Na moje by stála 1800,-, ale je zapotřebí, mít po ruce přívod studené vody pod tlakem ( ideální je vodovodní řád ) a taky vyveden odpad, pro případ, že se voda přehřeje a vychlazovací smyčka začně napouštět studenou vodu a horkou valit ven !!

U nás to bohužel nešlo, při stavbě se na to nepamatovalo ( respektive kamna měly být pouze na přitopení ).

Pojistný ventil , souhlas je NUTNOST, pro případ nejhoršího . A automatický odvzdušňovák taky není k zahození. Čidlo termostatu by pak mělo být co nelblíže výměníku, na trubce teplé vody, tak se zabrání zbytečnému zpoždění informace o teplotě .

Ještě jsem si vzpomněl, na větvi s teplou vodou jdoucí od výměníku mám budík tlakoměru s teploměrem, je na něj krásně vidět a tak je zaručena vizuální kontrola teploty vody ve výměníku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru