Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ovládání 2 kotlů

Dobrý den ,
prosím o radu v následující věci :
V domě mám na výtápění paralelně zapojeny 2 kotle , jeden na tuhá paliva druhý je elektrokotel a řeším následující problém či jak to nejlepe vymyslet aby se automaticky když vyhasne kotel na tuhá paliva v závislosti na pokojovém termostatu zapnul elektrokotel.
Aktuálně to mám řešeno 3cest.ventilem a příložným čidlem který při poklesu teploty na teplé vodě u kotle na tuhá paliva pod 30stupňů přepne na el.kotel.Nicméně nastavení příložným čidle m je dost nepřesné a stává se že po domě cirkuluje studená voda s kotle na tuhá paliva, je prosím možnost využít nějaké osvědčenější regulace ? Používám v tomto paralelním okruhu jedno čerpadlo zapojené na teplou vodu což asi taky nebude nejvhodnější předpokládám?
Moc děkuji za jakoukoliv radu či zkušenost.
T.:-/

Předmět Autor Datum
Mám též dva kotle,plynový +pevná paliva.Je to rovněž řešené,jak u tebe,ale mně to funguje zcela dobř…
Des 02.12.2010 00:26
Des
Velmi zajimave tema, ceka me presne totozny problem za malou chvili. Bylo by mozne aby jste nakresli…
DKK 02.12.2010 14:18
DKK
Kotle plyn + dřevo jsou spojeny přímo do sebe teplé vody a jde to do stoupačky.Zpátečky jsou svedeny…
Des 03.12.2010 02:05
Des
Pokud ten systém chápu dobře, tak pokud ti barák prochladne - velké mrazy a tudíž bude sepnutý plyn.…
Uroboros 03.12.2010 09:13
Uroboros
ja to zase pochopil tak, že kdyz zatopi dřevem a dosahne na dřev.kotel určité teploty, tak se přepne…
Danielh 03.12.2010 10:43
Danielh
to taky, jenže pokud by plyn kotel nevypnul (pokoj. termostat), tak se ten plyňák uvaří - nemá příst…
Uroboros 03.12.2010 11:42
Uroboros
Danielh-správně.Je vidět že jsi přečetl co jsem napsal.Urobos nemá šajnu o provozu plyn.kotle-na vys…
Des 03.12.2010 11:59
Des
PK nejde přetopit! Neměl by jít, pokud vnitřní termostat funguje jak má. Mimoto je vypnutý PT-poko…
Uroboros 03.12.2010 12:11
Uroboros
U R O B O S-přestaň s těmi kydy,dělal jsem 40let topenáře,a tím co tady píšu jsem se živil!Blábolíš…
Des 03.12.2010 14:59
Des
Nejdřív zkus napsat správně přezdívku ;-) a pak se nauč smysluplně diskutovat. Když se ti to nezdá,…
Uroboros 03.12.2010 15:34
Uroboros
Citát:PK jede, zatopíš v DK, ventil se přestaví, ale PK jede stále vypne se až když se "přehřeje" (n…
Des 03.12.2010 19:03
Des
Dyť jsme se shodli... :-), jen ti říkám, že PK jede občas naprázdno (při roztopení DK a při jakémkol…
Uroboros 03.12.2010 20:37
Uroboros
Naopak,vůbec jsme se neshodli,mě totiž na nějaké usmolené kačce nezáleží,jsem spíš pro pohodlí.Což m…
Des 03.12.2010 22:51
Des
nějaké usmolené kačce nezáleží,jsem spíš pro pohodlí ušetřená tisícovka ročně a pohodlí pořád stejn…
Uroboros 03.12.2010 23:39
Uroboros
Urobos,nechápu,jak můžeš vůbec takové bláboly napsat.Soráč.
Des 03.12.2010 12:01
Des
Brý den , přidám se se svou troškou do mlýna ... Jak jsem již psal uplně první - zakládal dotaz , má…
tomikk 04.12.2010 07:59
tomikk
Jak jsem psal,používám čidlo TH167,citlivost +-2,5°C,sežeň si ho a vyměň.
Des 04.12.2010 13:42
Des
Zdravím , co jsem našel na netu tak to ale nejsou příložné termostaty ale takové ty do bojleru , ne…
tomikk 05.12.2010 11:29
tomikk
Správně,mám je na potrubí co nejbíž kotle(těsně za přírubou)připevněné SKpáskou.Omotané izolačkou.Js…
Des 05.12.2010 12:17
Des
Aha to mě nenapadlo :-), prosím jaké kontakty jsou zapojeny ?
tomikk 05.12.2010 20:26
tomikk
To je potřeba vyzkoušet,je to makačka na bednu,já jsem to předělával,bohužel nenapsal co kde bylo,no… poslední
Des 06.12.2010 20:09
Des

Mám též dva kotle,plynový +pevná paliva.Je to rovněž řešené,jak u tebe,ale mně to funguje zcela dobře,je to zřejmě v citlivosti čidla.Používám TH167.Jinak to přepíná už při 40°C.Pokojový termostat s tím nemá nic společného.PT je připojený na plyn.kotel přes Duomix a regulátor Adex.

Kotle plyn + dřevo jsou spojeny přímo do sebe teplé vody a jde to do stoupačky.Zpátečky jsou svedeny do trojcestného kohoutu a vývod do čerpadla a zpátečky topení.Takže čerpadlo saje vodu ze systému a tlačí ji do toho kotle co je zrovna v provozu.Přepínání řídí servomotor s čidlem na dřevokotli.Čidlo je nastaveno tak,že když je kotel dřevo ohřátý je to přeplé na něj.Jakmile vychladne přepne se na plyn.Plynový kotel je tzv.řídící=regulovaný pokojovým termostatem.Pokud jede dřevokotel a vytápí,termostat plyn.kot. nezapne.Když dřevokotel netopí,PT zapne kotel a protože se také přestavěl trojcest.kohout ,natápí systém.Jak jednoduché.Po zatopení v dřevokotli,se aut.přestaví trojcest a plyn .kot.se zase sám vypne.Nic se ručně nedělá jde to samo.

Pokud ten systém chápu dobře, tak pokud ti barák prochladne - velké mrazy a tudíž bude sepnutý plyn. kotel, tak nemůžeš topit dřevem, dokud to plyn nevytopí nad určitou teplotu. Tj, pokud jsou takové mrazy, že to plyn kotel nezvládá, tak si dřevem nepřitopíš... tedy pokud nedojdeš do pokoje a nesnížíš teplotu na tom termostatu.

Danielh-správně.Je vidět že jsi přečetl co jsem napsal.Urobos nemá šajnu o provozu plyn.kotle-na vysvětlenou-plyn.kot.je nastaven na určitou teplotu,takže řeč o přetopení je min.hloupá.PK nejde přetopit!Takže pokud není z PK odběr stojí a netopí.OK?Mimoto je vypnutý PT-pokojovým termostatem.Ten indikuje že je teplo,a tak kotel ani nezapne.

PK nejde přetopit!

Neměl by jít, pokud vnitřní termostat funguje jak má.

Mimoto je vypnutý PT-pokojovým termostatem.Ten indikuje že je teplo,a tak kotel ani nezapne.

V ideálním případě.
Beru, že ten systém funguje, ale bezpečný neni, protože umožňuje sepnutí plynového kotle který není připojen k radiátorům, minimálně si bude hřát jen tak sám pro sebe což zbytečně plýtvá plyn a to po celou dobu co budeš vytápět z nějaké nízké teploty dřevem, než PT plyn kotel vypne. Ono jde o to, že do takového stavu by se to dostat nemělo, neb ten plyn by tam měl nějakou minimální teplotu udržet.
Teď jsem našel tu správnou větu:

Po zatopení v dřevokotli,se aut.přestaví trojcest a plyn .kot.se zase sám vypne.Nic se ručně nedělá jde to samo.

PK jede, zatopíš v DK, ventil se přestaví, ale PK jede stále vypne se až když se "přehřeje" či dřevem vytopíš místnost kde je PT na požadovanou teplotu a PT PK vypne. Než k jednomu z těch činů dojde, plýtváš plyn. Osobně bych ještě termostatem na DK rovnou vypnul PK.

A tomu že se PK nikdy neuvaří nevěř, soused o něj předloni takhle přišel, prostě hřál, hřál, hřál, až to už nevydržel... - spekl se vnitřní termostat, nevím jak jsou na tom nové kotle, ale tipuju, že bimetal se používá stále :-)

Nejdřív zkus napsat správně přezdívku ;-) a pak se nauč smysluplně diskutovat. Když se ti to nezdá, napiš tezi a vyvrať můj příspěvek. Že jsi byl 40 let topenářem je naprosto irelevantní. A ty tvé nic neříkající lehce urážející příspěvky jsou jen zrcadlem tvé duchaplnosti.

Prosím, vyvrať to (jestli se pletu, rád to uznám):

Po zatopení v dřevokotli,se aut.přestaví trojcest a plyn .kot.se zase sám vypne.Nic se ručně nedělá jde to samo.

PK jede, zatopíš v DK, ventil se přestaví, ale PK jede stále vypne se až když se "přehřeje" (například nastavených 70°C) či dřevem vytopíš místnost kde je PT na požadovanou teplotu a PT PK vypne. Než k jednomu z těch činů dojde, plýtváš plyn. Osobně bych ještě termostatem na DK rovnou vypnul PK, aby nikdy nejeli oba kotle zároveň.

Citát:PK jede, zatopíš v DK, ventil se přestaví, ale PK jede stále vypne se až když se "přehřeje" (například nastavených 70°C) či dřevem vytopíš místnost kde je PT na požadovanou teplotu a PT PK vypne. Než k jednomu z těch činů dojde, plýtváš plyn. Osobně bych ještě termostatem na DK rovnou vypnul PK, aby nikdy nejeli oba kotle zároveň.
BLablabla.Pk jede,rozhodl jsem se zatopit v DK.Zatopím tedy,protože je systém natopený od plynu,roztopení DK trvá asi čtvrthodinu.Při teplotě 40°C přestaví trojcest na DK.Protože PK nemá odběr,zastaví se ohřev na nastavené teplotě.Mám nastavenou teplotu 70°C.Nic nevybuchne,nepřetopí se,má totiž systém který ho v nebezpečí zastaví.Říká se tomu havarijní pojistka.Vypíná kotel při 90°C.Ještě se mi nestalo,žeby kotel zhavaroval,je to blbost.Kotel stojí na těch 70°C.Plýtvání plynem?Za čtvrthodinu?Nebuď směšný.
Citát:dřevem vytopíš místnost kde je PT na požadovanou teplotu a PT PK vypne-Kde vidíš problém?Místnost s PT je vytopena plynem?!Tak otázka jakéhosi přetopení či plýtvání ,je blábol.DK pouze převezme vytápění a PK se vypne PTem.Howgh a už mne nezajímáš.

Dyť jsme se shodli... :-), jen ti říkám, že PK jede občas naprázdno (při roztopení DK a při jakémkoli poklesu teploty v místnosti - třeba větrání atd) nic víc, zbytečně se hřeje. Nikde jsem nic o žádném "bouchání" nepsal. Vařit kotel začíná už na nějakých 85-90°C. Plýtvání je relativní, při 1/4 hodině denně a to bude určitě víc, jsou to za půl roku zbytečně protopený 2 dny... (při přepočtu kotle 20KW a ceně 1Kč/KW je to cca tisícovka vyhozená z okna za rok - nevím na kolik vychází KW ani jaký máš kotel) Když by ti ovládání serva od trojcest. ventilu vypnulo současně PK (nebo jiný termostat s čidlem na DK), tak se už zbytečně PK hřát nebude.
A když máš rád ty irelevantní informace, tak já mám zase vystudovanou Automatizační techniku.
Děkuji, že jsi moji tezi nevyvrátil, ale jen potvrdil.

Naopak,vůbec jsme se neshodli,mě totiž na nějaké usmolené kačce nezáleží,jsem spíš pro pohodlí.Což mi můj systém zaručuje.Ono být hvězda za každou cenu,být nemusím.Myslím,že jako škrabák teorie,jsi na výši,ale praxe je pro tebe v paneláku na hony vzdálená.Jinak pro informaci,topím trvale DK a PK mám jen jako zálohu.Ten systém jsem udělal jen proto,že jsem obklopen 4babami,které umí jen zmačknout knoflík od PK.

nějaké usmolené kačce nezáleží,jsem spíš pro pohodlí

ušetřená tisícovka ročně a pohodlí pořád stejné - jen přibude termostat ;-)

ale praxe je pro tebe v paneláku na hony vzdálená.

jakožto "kovozemědělec" se spoustou jiných zájmů co v baráku topí jen dřevem vím dobře co je to práce a "kutilství" neb mi nic jiného nezbývá a automatizací si ulehčuji práci kde to jen jde ;-)

Brý den ,
přidám se se svou troškou do mlýna ...
Jak jsem již psal uplně první - zakládal dotaz , mám kotel na tuhá a elektrokotel.Když začnu topit TP příložné čidlo po nahřátí nad 40st přepne elektroventil a vypne elektrokotel ( pokud jede ), zpět zase když dohasíná TP při poklesu pod 40st odepne příložné čidlo větev zpátečky u TP a přepne na větev el.kotle přitom sepne silovinu el.kotle který je již dál regulován pokojovým termostatem.Takže v praxi to znamená když kolem 3tí ráno vyhasne kotel na TP ten je přepnut na el.kotel , vždy je místnost ve které je pokojový termostat natopena a ráno cca 7-8 dle nastavení teploty na termostatu v závislosti na čase a pokud teplota v místnosti není sepne termostat el.kotel.Pak když jdu topit na TP tak mi zase příložné čidlo odpoji el.kotel a jedu bez regulace pokojovým termostatem na TP.
Co mám za velký problém je ten že na rozdíl od kolegy mám čerpadlo v teplé vodě nikoliv na zpátečce, příložné čidlo mám u výstupu kotle na TP.Příložné čidlo bohužel nereaguje moc přesně na teplotu vody v kotli na TP - vždy se musí ohrát trubka pak to sepne , což je můj další kámen úrazu protože voda má na budíku cca 40 cm od kotle 50st, pak se to přepne ( nedej bože když už okruh předehřál elektrokotel)přepne se elektroventil a teplota vyběhne až na 90-95 st.Proro se ptám jestli to nelze regulovat nějak přesněji.Při vypínání je opačný problém voda je již skoro studená ale příložné čidlo pořád drží a nepřepne na el.kotel a dům se vychlazuje.
Hledal jsem jednoduchší řešení a radu jak na to ?
Děkuji

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru