Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vedení telého vzduchu.

Zdravím. Už jsem tady psal, koupil jsem si malou chatku . Vytápěná bude sporákem na dřevo v hlavní místnosti. Abych vytopil dobře i ložnici, napadlo mne nad sporákem u komínu udělat otvor na půdičku a zaizolovanou flexi hadicí s malým ventilátorkem vést teplý vzduch nad ložnici a tam opět otvorem přivádět do místnosti.
Bude to mít účinek ?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Řešil jsem podobný problém. Zpětně vidím že ne zcela dobře, takže jak jsem to dělal. Nejprve jsem ch…
Ghosttt 30.11.2010 09:17
Ghosttt
Já nějak nechápu, proč se každý snaží cpát tam ventilátor? Jestliže chci teplý vzduch nahoru, tak te…
rokator 30.11.2010 09:45
rokator
Rokatore. Ten ventilátor se tam snaží nacpat proto, že požadavek byl teplý vzduch vytlačit na půdu,…
Henessy 30.11.2010 10:23
Henessy
Já jsem teď reagoval na Ghosta, ten má vytápění do patra. Původní autor Otazník chce vytápět sousedn…
rokator 30.11.2010 12:31
rokator
Nevím jaký máte výkon kamen, ale já pokud vypnu ventilátor, tak se o patro výše rozhodně žádný proud… nový
Ghosttt 01.12.2010 10:38
Ghosttt
Díky všem, padlo tady pár dobrých rad, mám dost času na promyšlení a pokud si to srovnám definitivně…
Otazník. 30.11.2010 18:16
Otazník.
Tohle by tě mělo zajímat- http://www.habitatcz.cz/jak-si-vybrat/teplovzdusne -vytapeni/ http://www.k… nový
Des 01.12.2010 11:04
Des
Já bych to nehrotil a napřed vyzkoušel, zda se přes den dostatečně chata nevytopí. Druhý den to už b… nový
Henessy 30.11.2010 21:07
Henessy
jj, po původním majiteli mi tam zbyly přímotopy, tak na to přitopení k ránu ho v ložnici nechám. Na… nový
Otazník. 01.12.2010 07:04
Otazník.
Něco podobného jsme měli nad krbovými kamny.Trychtýř a flexitroubu(Al).Docela to fungovalo,ale probl… poslední
Jabraka 01.12.2010 15:43
Jabraka

Řešil jsem podobný problém. Zpětně vidím že ne zcela dobře, takže jak jsem to dělal. Nejprve jsem chtěl brát teplý vzduch dvojitým potrubím kolem komínu, ale ventilátor na horký vzduch stál kolem 4-5 tis. Což jsem do toho v ten okamžik nemohl investovat. Takže jsem nad krbem na stropu vyrobil ze sádrokartonu nižší podhled, do kterého jsem dal bodovky a mřížku pro nasávání horkého vzduchu od stropu. Vzduch tam má bez problémů i 50°C. Do podhledu jsem umístil klasický plastový ventilátor za pár stovek. Napojeno to mám pouze na vypínač. Vzduch z ventilátoru je veden hliníkovým potrubím o patro výš a tam je rozveden do dvou místností. Pokud dole topím a pustím ventilátor, vzduch z průduchů má teplotu do 40°C. Ale.... Pokud nahoře zavřu radiátor a nechám topit pouze vzduch, tak ani po několika hodinách tam není teplo.
Až to budu jednou předělávat, tak udělám dvojité potrubí kolem komína, vzduch do toho budu tlačit klasickým ventilátorem a nahoru to poženu vnitřkem izolovaným potrubím na vzduchotechniku.

Já nějak nechápu, proč se každý snaží cpát tam ventilátor? Jestliže chci teplý vzduch nahoru, tak ten tam půjde sám, bez jakéhokoli ventilátoru.

Já mám sice teplovodní krbovou vložku obestavěnou, ale - studený vzduch je nasáván u podlahy přes zeď plastovou trubkou 120 mm, nahoře je vyfukován hliníkovou flexi rourou 120 mm. Když trochu víc topím, mám "problém" udržet tam ruku, je to jako velký fén. Horký vzduch se valí ven a rozhodně nepotřebuje jakkoli popohánět.

Rokatore. Ten ventilátor se tam snaží nacpat proto, že požadavek byl teplý vzduch vytlačit na půdu, tam jej vést vodorovně, nad ložnicí spustit dolů přes strop a ze stropu vyfukovat do místnosti a to takovým tlakem, aby zbytkové teplo nezůstalo pod stropem ale vyhřívalo místnost.
Že ty sis nepřečetl o co jde a myslíš si, že se jedná o vytápění pokoje v patře nad topeništěm?:))

Díky všem, padlo tady pár dobrých rad, mám dost času na promyšlení a pokud si to srovnám definitivně, přednesu návrh zde.
Ty dveře jsou trochu problém, moje drahá čtvrtinka chodí ráda brzo spát a já naopak. Takže bych ji rušil nechávat je otevřené, jinak je to zmrzlina jak má být a klidně spí v 25 C.
Napadnul mne i třeba šnek z nějaké odolné hmoty (kovu) omotaný okolo kouřovodu a obyčejný pomaloběžný ventilátor který do něho požene studený vzduch (tady by stačil asi i ten z pc, nepřijde do styku s teplým vzduchem ). Ještě budu koumat a hledat.

Já bych to nehrotil a napřed vyzkoušel, zda se přes den dostatečně chata nevytopí. Druhý den to už bude pohoda, protože budou teplé zdi. Jak máš vyřešeno přikládání do kamen v noci?
Jednoduché řešení pro teplomilné je hodit halogenové topidlo a přitápět, nebo teplovzdušný ventilátor. Nejedná se celoroční bydlení, tak pokud vyřešíš vypínání časováním, nebo termostatem, nepojede to celou noc. A podíval bych se na zateplení stropu na půdičce.

Něco podobného jsme měli nad krbovými kamny.Trychtýř a flexitroubu(Al).Docela to fungovalo,ale problém tu byl v tom,že kromě toho teplého vzduchu nad kamny se přisává i studený z okolí kamen.Musela by se udělat nad kamny skříň a horký vzduch odsávaný z ní by se pomalu nahrazoval tím studeným,ale v množství,které by se stačilo vyměňovat.
JABRAKA

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru