Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto S realitkou nebo bez?

Sháníme už nějakou dobu byt a pořád nevíme, zda je lepší si ho sehnat s realitkou nebo bez. Zatím se nám žádný tak nelíbil, nějak na to nespěcháme a chceme vybrat dobře. Zatím hledáme na www.rajrealit.cz kde je takový mix nabídek realitek i přímo majitelů. Znáte i jiný portál kde hledat? Případně na co si dát u těch realitek pozor? Děkuji za reakce. Hezký večer

Předmět Autor Datum
Dobra reklama :o)
Maly Pepa 29.11.2010 16:43
Maly Pepa
Začátkem roku jsem kupovala starší dům, jednoznačně doporučuji bez realitky! Nemusí to tak být vždy,… poslední
Nikitt 14.01.2011 22:55
Nikitt
Realitky nebrat. Oberou tě o prachy za nic. Kdyby si braly nějakou rozumnou částku (tak 2-5 tisíc) j…
mia 29.11.2010 17:11
mia
A není to jen špatnou realitkou? Já nevím, někdo má dobré zkušenosti. Já bych spíš měla strach, že m…
petastr 29.11.2010 17:19
petastr
Nakonec v domečku bydlíme, ale až po desetileté peripetii s různými podnájmy a pronájmy, až se situa…
mia 29.11.2010 17:24
mia
Pokud nemáš jisté peníze a dáš realitce nevratnou zálohu ve výši deseti procent, co čekáš, že se sta…
zoul 29.11.2010 17:50
zoul
Já kupoval byt letos v létě,ale hledal jsem od podzimu loňského roku.Zaměřil jsem se na nabídky na t…
ekr 29.11.2010 18:15
ekr
Před 10 lety jsme kupovali první byt - bez jakýchkoli zkušeností. Byl jsem rozhodnut, že jedině přes…
rokator 29.11.2010 18:26
rokator
Realitce se platí peníze jen za blbost. Za nic neručí a nic nevlastní. Kdyby jim majitelé nenabídli…
repepene 29.11.2010 19:32
repepene
Teď je strašně špatná doba na to něco prodávat/kupovat. Ceny klesly. Kdo nemusí, neprodává. Prodává…
veckoo 29.11.2010 20:52
veckoo
On by ten právník/advokát ve finále mohl přijít na stejný prachy, ale zas je tam ta jistota, kterou…
Prasak 29.11.2010 20:57
Prasak
Teď je strašně špatná doba na to něco prodávat/kupovat. Ceny klesly. Neklesly, to se jen tak říká.…
Kurt 29.11.2010 20:58
Kurt
Celou koupi/prodej bych chtěl mít plně pod kontrolou a spoléhal se jen sám na sebe. K tomu bych si v…
zoul 30.11.2010 16:42
zoul
To je debata na samostatný web! Ale taky přidám svoje - již několik let vedu svoji databázi neserióz…
Hmul 30.11.2010 00:49
Hmul
Ta databáze je přístupná?
rokator 30.11.2010 07:35
rokator
Pokud není, tak prakticky neexistuje.
Prasak 30.11.2010 15:33
Prasak
Databáze je přístupná za rozumnou cenu. Jsou to pěkně draze zaplacené informace...
Hmul 30.12.2010 10:46
Hmul

Začátkem roku jsem kupovala starší dům, jednoznačně doporučuji bez realitky! Nemusí to tak být vždy, ale ještě teď když si vzpomenu na jednání realiťáka otevírá se mi kudla v kapse. Větší peklo jsem asi snad v životě nezažila. Narazila jsem na echt blba, dnes tuto činnost provozuje kdejakej pitomec, který vylezl základní školu. V podstatě jsem se musela angažovat hlavně já, nestíhali se termíny, pak jsem u toho byla ta špatná prý já. Až mi došla trpělivost začala jsem křičet a to se mi začal uchychtávat do telefonu. Posílala jsem maily s termíny, upozorňovala ať se vše nedělá na poslední chvíli a o 3dny později se na mě obořoval, jak dlouho je vím a kde jsem je vzala. Mail jsem zřejmě posílala jen tak pro srandu. A tak to bylo celou dobu, škoda, že jsem se na to nevykašlala hned při prvních potížích ohledně uzavření smlouvy o rezervaci domu.
Nejlepší je pokudmožno sehnat byt přímo od majitele a nechat si dobrým právníkem zpracovat smlouvy, vyjde to tisíckrát levněji a myslím, že budete mít větší jistotu, že je vše v pořádku.
Tak hodně štěstí při výběru.

Realitky nebrat. Oberou tě o prachy za nic. Kdyby si braly nějakou rozumnou částku (tak 2-5 tisíc) jako provizi, neřeknu, ale 10% z ceny nemovitosti mi připadá jako zlodějna. To je osobní zkušenost, chtěl jsem kdysi kupovat domek za 300 000,- na vesnici, vzal jsem to přes realitku, ta si vzala 30 000,- jako nevratnou zálohu a dopadlo to tak, že jsme nedostali hypotéku (tímpádem ani barák) ani prachy z realitky nazpět. Šmejdi.

A není to jen špatnou realitkou? Já nevím, někdo má dobré zkušenosti. Já bych spíš měla strach, že mě podělá ten majitel než realitka. Na netu se dá najít hodně referencí, kde lidi píšou přímo jména realitních makléřů, že s nimi mají dobré/špatné zkušenosti. Je to asi i hodně o štěstí. Takže nakonec v domečku nebydlíte? My nad domkem uvažovali, ale nejspíš bychom to neutáhli:(

Pokud nemáš jisté peníze a dáš realitce nevratnou zálohu ve výši deseti procent, co čekáš, že se stane? Běžná výše provize je myslím pět procent, což je podle mě snesitelné, pokud odvedou kvalitní práci. Já bych bez realitky obchodoval akorát s někým, komu stoprocentně důvěřuju. Právníka a všechny formality si člověk může oběhat sám, v jednodušších běžných případech to zase není tolik práce, ale přes realitku je to jednodušší a především jistější. Samozřejmě se člověk musí držet dál od různých pseudorealitek s adresami na Seznamu, ale to je asi jasné.

Já kupoval byt letos v létě,ale hledal jsem od podzimu loňského roku.Zaměřil jsem se na nabídky na tomto serveru www.sreality.cz (nedělám reklamu jen konstatuji) našel jsem si tam soukromou osobu a vyjednal prodej na léto kdy budu mí uvolněné peníze ze stavebka.No a dopadlo to tak že pár dní před samotnou koupí mi majitel cuknul,neměli jsme žádnou smluvní pokutu v předkupní smlouvě.No a já už měl danou 3 měsíční výpověď podanou ze stávajícího bytu kde jsem bydlel a nešla vzít zpátky,musela by se podepsat nová nevýhodná nájemní smlouva.Tak nezbylo než jít přes výše zmiňovaný server do realitní nabídky.Dnes už skoro půl roku bydlím ve svém a ještě za lepší cenu lepší lokalita i celkově zrekonstruovaném bytě.takže mi majitel se kterým jsem měl původně podepsanou předběžnou smlouvu vlastně svým rozhodnutím pomohl k lepšímu bytu.Jedno poučení,vše to je o jednání lidí jak zákazníka tak realitního makléře,spálit se můžete jak se soukromým majitelem jako já,tak i se zaměstnancem realitky.Je to prostě o štěstí.Proto ho přeji hodně při koupi nemovitosti a seriozního prodávajícího.

Před 10 lety jsme kupovali první byt - bez jakýchkoli zkušeností. Byl jsem rozhodnut, že jedině přes realitku, právě proto, abychom si nijak nenaběhli. Vybrali jsme si místní realitku, všude prezentovanou jako jednu z nejlepších, žádné problémy jsme v souvislosti s ní nenašli.

Všude ve smlouvách byl uvedeno, že na bytě nejsou žádné dluhy (voda, plyn, elektřina, bytové družstvo), že prodávající uhradí daň z převodu. Řekli jsme si "paráda", realitku si platíme pro to, že veškeré tyto údaje prověří a my se nemusíme ničeho bát.

Zaplatili jsme a začali jsme přehlašovat vše na sebe. A objevili se problémy. Kamkoliv jsme přišli, všude toho našeho prodávající znali, v tom roce jsme byli asi třicátý byt, co tímhle stylem prodal.

Za elektřinu byl dluh 500,-. Buď zaplatím, nebo nebude převod a tím pádem proud. Čert vem pětikilo a šli jsme dál.

Na družstvu jsme zjistili, že před převodem do osobního vlastnictví zůstal dluh na nájmu cca 25000,-. A že prý máme platit my. Ukázali jsme ve smlouvě větu "na bytě nejsou dluhy...", nezajímalo je to. Nenechali jsme se odbýt, jejich právníci se 14 dní radili, nakonec uznali, že my platit dluh nemusíme.

Po necelých třech letech se nám ozval finanční úřad, že do 14 dnů musíme zaplatit daň z převodu nemovitostí. Tehdy jsme teprve zjistili, že kupující je podle zákona automaticky ručitel.

Od slušné realitky bych čekal, že vše prověří, že kupujícího upozorní na veškeré problémy (třeba s ručitelstvím daně).

Mohli jsme se s tím blbem soudit, ale neměl na sebe psaného nic, jen státu dlužil přes 4 mega, takže jsme se na to vykašlali.

Je pravda, že jsme tenkrát nic nevěděli a příliš spoléhali na tu realitku.

Každopádně, přes realitku bych už nikdy nic nekoupil ani neprodal. Ověřit si beztak musím vše sám, protože se nikomu nedá věřit.

Realitce se platí peníze jen za blbost. Za nic neručí a nic nevlastní. Kdyby jim majitelé nenabídli byty či domy k prodeji či pronájmu nemají co dělat. Takže realitka je investice z neznalosti. Lidé si myslí že za něco ručí ale není to vůbec pravda.

Teď je strašně špatná doba na to něco prodávat/kupovat. Ceny klesly. Kdo nemusí, neprodává. Prodává jen ten kdo musí a nebo je v tom nějaký háček.
Nabídka nemovitostí mi přijde hodně pofidérní. Ještě je to ke všemu doplněný těma rychlokvašenejma realitníma makléřema, kterých se s příchodem "krize" objevily mraky, nehledě na to co ty lidi mají za vzdělání a dosavadní praxi. Známému takhle nabízela byt bývalá prodavačka z potravin, která začala prodávat nemovitosti pod Remaxem. :-)

Je to tedy jen a pouze o lidech! Nelze říct, že ta a ta realitka je dobrá nebo špatná.
Do realitky bych rozhodně nešel, jsou to jen zprostředkovatelští příživníci. Celou koupi/prodej bych chtěl mít plně pod kontrolou a spoléhal se jen sám na sebe. K tomu bych si vzal dobrého právníka, který by to celé pohlídal, včetně úschovy.

Celou koupi/prodej bych chtěl mít plně pod kontrolou a spoléhal se jen sám na sebe. K tomu bych si vzal dobrého právníka, který by to celé pohlídal, včetně úschovy.

Je otázka, jestli by s tím byla spokojená protistrana. Kdyby za mnou někdo přišel, ukázal mi kupní smlouvu napsanou svým právníkem a navrhl úschovu peněz opět u něj, neměl bych z toho dvakrát dobrý pocit. (Kamarád takhle pronajímá byt, smlouvu mu napsal jeho právník a když se dozvěděl, že ji nájemci bez námitek podepsali, prý se rozesmál na plné kolo.) Slušná realitka je neutrální prostředník. Tím se ale stejně nikam nedostáváme, protože pořád zbývá otázka, jak vybrat slušnou realitku.

Jinak pokud má někdo pocit, že realitka je akorát příživník, přál bych mu vidět některé prodeje, které se táhnou měsíce a měsíce, na dům/byt se furt chodí někdo dívat, často jen ze sportu, občas nevyjde financování nebo si to lidi ze záhadných důvodů rozmyslí, občas realitku vyšplouchne prodejce, …

To je debata na samostatný web! Ale taky přidám svoje -
již několik let vedu svoji databázi neseriózních realitek a to byste se divili co je možné !!!
Databáze je už taky pěkně velká...

PRO RK : Velký výběr, možnost stlačit cenu až o 40%

PROTI RK: ( 10000 stran textu ) katastr je na netu, registr dlužníků a Avízo taky, tak s chutí do toho sami !

Zpět do poradny Nahoru