Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Jaký plynový kotel?

Ahoj, chtěl bych v letošním roce kopit Turbo, plynový kotel i s ohřevem užitkové vody. Chtěl bych se zeptat, zda někdo máte s tímto zkušenosti, potřeboval bych poradit, na co při výběru kotle koukat, na co si dát pozor, jakou volit značku, zda je lepší stacionární nebo závěsný? Předem děkuji za všechny názory. Vytápím dvougenerační dům.

loading...
Předmět Autor Datum
Stacionárne sú vo všeobecnosti robustnejšie ako závesné. Osobne sa obávam malých kompaktných kotlíko…
Joseph 21.08.2010 14:54
Joseph
Děkuji za názor, zní to logicky a souhlasím, rovněž se přikláním ke sktacionárnímu, na velikosti mi…
newmen 21.08.2010 16:14
newmen
Určitě je to o penězích. Pokud máš prachy, kup si Vaillant, nebo Veissmann.
Prasak 21.08.2010 21:04
Prasak
Bohužel, neměl jsem to štěstí a vydělávám si normální prací, tak, že prachy nemám:-)
newmen 22.08.2010 02:41
newmen
Prasaku, koukal jsem na značky, které si uvedl a jsou v cenové relaci do které se chci vejít, ale má…
newmen 22.08.2010 09:44
newmen
Nie je jednoduchá odpoveď čo sa týka potrebného výkonu kotla. Požadovaná teplota, minimálne vonkajši…
Joseph 22.08.2010 11:36
Joseph
50kw kotel do běžného rodinného domu ? V době, kdy se mluví a staví se pasivní domy, které mají "sp…
lk 23.08.2010 12:16
lk
Moje zkušenosti s těmi to značkami jsou poněkud zvláštní - makám ve firmě, která dělá komponenty do…
Prasak 22.08.2010 20:04
Prasak
Vlastním stacionár Therm 24kw a jede bez zastavení 8let-s ohřevem vody v zásobníku.Ani nevím jak je…
Des 26.08.2010 23:03
Des
Jen další z řady názorů. Mám dům postavený konstrukčně někdy před 20 lety, siporex plus duté cihly,…
Plž 23.08.2010 14:39
Plž
Cihlový dům z roku 1927, bez jakýchkoliv izolací, dvě patra, každé vytápí jeden kotlík Protherm Pant…
jindra2 23.08.2010 15:02
jindra2
Chtěl bych Vám poděkovat za Vaše názory, už jsem se imformoval u prodejce a dám na názor a zkušenost…
newmen 23.08.2010 19:43
newmen
Já nevím, nejsu topenář, ale 24kW na dvoupatrovej dům mi přijde málo, obytnou plochu máš velkou - dv…
Prasak 23.08.2010 20:39
Prasak
Nech si spočítat kotel od projektanta. Nevyplatí se to nějak odhadovat. Malý výkon kotle znamená cva…
Rce 27.08.2010 01:11
Rce
Zdravím Newemene,k problematice co řešíš jsem se před časem dostal také.Spoustu věcí a informací mi…
kotlík 05.09.2010 22:40
kotlík
Na topení se dělá projekt. Projekt dělá člověk k tomu kvalifikovaný. Takže sázet výkon kotle podle r…
kejki 23.08.2010 21:38
kejki
Zdravím, pročetl jsem si vlákno a zjistil že vybrat kotel sám nebude uplně ideální vzhledem k tomu ž…
V8HEMI 03.12.2011 22:52
V8HEMI
My máme dvojpodlažný dom postavený v roku 1965 z betonóvych kvádrov, plastové okna, zateplené podkro… poslední
Milan_Sk 03.12.2011 23:29
Milan_Sk

Stacionárne sú vo všeobecnosti robustnejšie ako závesné. Osobne sa obávam malých kompaktných kotlíkov, všetko z medi, optimálne prepočítané, ani gram, ani milimeter naviac ako musí byť, bez rezervy s ohladom na starnutie, znečistenú vodu, plyn obsahujúci síru a fosfor, a iné nepriaznivé okolnosti reálnej prevádzky.

Chceš kotol čo má fungovať 15-20 rokov tak nekupuj malinké útle zariadenie, s rúrkami priemeru 12 mm. Nech si tvrdí výrobca čo len chce. Poznám kotolňu menšej základnej školy kde projektant dostal báječný nápad a podobných kotlíkov inštalovali 5 kusov. Po 5-tich rokoch prevádzky, 4 majú za sebou pomerne rozsiahle a drahé opravy a je temer isté že 10 rokov prevádzky sa nedožijú. Síce pracujú nie v práve optimálnom režime, škola potrebuje vykurovať inak ako rodinný dom, no hlavnú príčinu vidím v prílišnej úspornosti konštrukcie.

Prasaku, koukal jsem na značky, které si uvedl a jsou v cenové relaci do které se chci vejít, ale mám tedy otázku, jestli s těmito značkami máš nějaké vlastní zkušenosti? Jinak ještě se zeptám, jak zjistim jak silný kotel potřebuji na dům? Kolik ,,kW", zná někdo nějaký vzorec na výpočet, myslim, třeba, že zadám ,,m3" vytápěných místností a další známé a výjde mi výkon:-):-):i:? Díky

Nie je jednoduchá odpoveď čo sa týka potrebného výkonu kotla. Požadovaná teplota, minimálne vonkajšie teploty v tvojej lokalite, vplyv vetra, kvalita tepelnej izolácie objektu, zvyklosti obyvateľov /vetranie + "premávka na vstupe do objektu" /, rezerva výkonu potrebná pri nábehu /iste nechceš čakať 3-4 hodiny kým bude teplo /.

Z toho čo poznám : Bežný, nie moc kvalitne tepelne izolovaný dom cca 12O m2, lokalita podhorská s teplotami do -25 st a občasným vetrom, kotol 25 KW. No pri dlhotrvajúcich mrazoch už nemá rezervu, pri potrebe zvýšenia teploty z nočných 19 st na 22 st denný režim a rannom chlade - 20 st, kým teplota stúpne nejaký čas trvá.

Píšeš "Vytápím dvougenerační dům" zrejme niečo väčšie, odhadujem potrebu 30-40 KW, radšej viac, dnešné kotly majú pomerne slušnu reguláciu výkonu v rozsahu cca 40-100%. Takže vyšší výkon nie je na závadu, vyššia cena kotla bohužiaľ vadiť bude.

Ešte jeden faktor: obeh topnej vody, a spôsob regulácie, ak ide o starý objekt bez núteného obehu čerpadlom a regulácie, t.j. obeh vody je samotiažou, je lepšie ak kotol má trochu nižší výkon inak má tendenciu "cyklovať" - časté štarty kotla nakoľko teplota vody v kotle dosiahne pomerne rýchlo teplotu kedy zasiahne kotlový termostat a výkon zníži alebo celkom kotol vypne. Ono sa dnes má za samozrejmosť že je nútený obeh, no staršie topné sústavy majú čerpadlo a reguláciu skôr výnimočne.

50kw kotel do běžného rodinného domu ?

V době, kdy se mluví a staví se pasivní domy, které mají "spotřebu tepla" cca 4Kw ?

Pokud ten dům je alespoň trochu normální, musí mu stačit kotel do 25Kw...

Předimenzovávat kotel je nesmysl, přece tu trochu topné vody v oběhu (se starými typy těles litinových cca 130 litrů, s novými cca 20 litrů) musí i 24KW kotel ohřát na nastavenou teplotu (třeba 70 stupňů) velmi rychle, pak už se jen čeká, až se od těles ohřeje vzduch a stěny, kotel během této doby jen udržuje teplotu topné vody.

Přece byt nevyhřívá kotel, ale přenost tepla z těles do vzduchu a posléze do stěn - a to trvá, ne že kotel nestíhá ohřát topnou vodu !

Moje zkušenosti s těmi to značkami jsou poněkud zvláštní - makám ve firmě, která dělá komponenty do plynových kotlů pro různý výrobce, no a Vaillant a Veissman jsou naši nejnáročnější zákazníci - chtějí maximální kvalitu, tedy bych se nebál, že jejich kotle budou šunty. Mimochodem - Vaillant kotle se montují na Slovensku, to jen tak na okraj.
Sám mám doma kotel Baxi (taky pro ně vyrábíme), je to 24kW závěsný turbokotel s průtokovým ohříváním vody. Mám ho zatím necelý tři roky, takže těžko můžu o něm prohlásit, že je to opravdu kvalitní a spolehlivej kotel, tři roky je krátká doba, ale zatím funguje bez závad.

Ohledně výkonu - viz. příspěvek od Joseph. Máš dvojgenerační barák, tak budeš potřebovat odhadem alespoň 50kW kotel, abys nečekal 2 hodiny, než se ti to trochu vyhřeje. Pro představu - můj byt v novostavbě (zateplené) má 61 m2 a ten 24kW kotel je na to dostatečný. V zimě však to trvá zhruba hodinu, než to vyhřeje byt z 19°C na 23°C, to tehdy, když jsme chodili celý dny do práce a byt byl přes den udržován jen na těch 19°C a v noci vlastně taky. Ale jakmile byla manželka se synkem celou zimu doma, tak by stačil i kotel s menším výkonem.

Jen další z řady názorů.

Mám dům postavený konstrukčně někdy před 20 lety, siporex plus duté cihly, jedna stěna zateplená 5 cm polystirénu, plastová okna cca 120 m2. Celý dům vytápí 24 kW kotel Protherm panter a slouží i jako průtokový ohřívač. Po 6 letech provozu mě za chvíli čeká výměna čerpadla (hučí a a asi brzi odejde) jinak bez problémů. Dle názoru servisáků (každoročně si je vodíd do baráku na záruční a pozáruční servisní prohlídku) by na vytápění stačil i poloviční výkon. Kotel je počítán i na podkroví dalších cca 60m2 které zatím není. kotel jede celou zimu na minimum na cca 50°C a pokud bych dal 45°C tak už vypíná a cykluje, takže si myslím že s tím slabším kotlem je to asi celkem pravda.

Plž

Cihlový dům z roku 1927, bez jakýchkoliv izolací, dvě patra, každé vytápí jeden kotlík Protherm Panter 12 kW a zcela výkonově stačí. Výhoda je, že si každé patro topí jak chce. Zatím spokojenost. Ekvitermní regulace s kombinací pokojových termostatů.
Jindra

Chtěl bych Vám poděkovat za Vaše názory, už jsem se imformoval u prodejce a dám na názor a zkušenosti Prasaka a vyzkoušim Vaillant. Akorát si nejsem moc jistý tím výkonem, nevím zda když použiji moc silný kotel, tak to bude spíše ku škodě - jak píšete výše. Mám vybraný Vaillant 24kW na dům o zastavěné ploše 140m2, dvě patra, kde ještě nemám udělané nové rozvody v mědi, nebo v plastu, ale v kovu, kdy zde ale není využita samotíž ale nucený oběh čerpadlem. Obvodové zdi jsou z tvárnic a dutých cihel, zatím bez zateplení, ale již mám všude plastová okna. U kotle Vaillant píšou, že u něj jde plynule regulovat výkon od 8-24 kW tak si myslím, že tím nic nezkazím a kotel bych tímto nastavil k využitelnému výkonu. Ještě jednou děkuji, kdyby ještě někdo něco měl k otázce výkonu, budu vděčný....;-)

Já nevím, nejsu topenář, ale 24kW na dvoupatrovej dům mi přijde málo, obytnou plochu máš velkou - dvě patra + přízemí, než to vytopíš, bude to trvat. Pokud nespěcháš na koupi, ještě se poraď s topenáři, nejlíp s někým ve svým okolí, kdo ví, co máš za barák a pak si z jejich rad udělej průměr :-)
Ono jde taky o to, že menší kotel bude dýl topit, zatímco velkej to dřív ohřeje a pak jen honí vodu v trubkách, než schládne a ono to stojí další elektriku. Kolega si to měřil a kotel honící vodu mu bral asi 60W, pokud k tomu kotel hořel, tak 160W.

Nech si spočítat kotel od projektanta. Nevyplatí se to nějak odhadovat. Malý výkon kotle znamená cvakání zubama při větších mrazech (které bohužel hrozí) a velký výkon zase nadměrně "žere". Plynulá regulace 8-24 kW není určena pro to, abyses rozhodl jaký výkon potřebuješ, ale pro rozumnou spotřebu při různém mraze venku.

Zdravím Newemene,k problematice co řešíš jsem se před časem dostal také.Spoustu věcí a informací mi pomohl vyřešit internetový portál tzb.info.cz. Tak tam skus mrknou a pročti si ho trošku.Jinak já jsem se před třemi lety rozhodl pro kondenzační kotel geminox THRI s výkonem 2-17 kw a jím nabíjeným zásobníkem TUV o objemu 120L od DZD Dražice.Prozatím jsem s kotlem a jeho službou nad míru spokojen.Každoroční prohlídky jsou sice o něco dražší než jsme předpokládal,ale kotel si na ně vydělá.:-)
Jinak pro představu,kotel vytápí dvougenerační barák z roku 1948 s přístavbou z roku 1976.Zastavěná plocha je 134m2,užitná plocha je cca 2x 86m2.Dům není nijak zatepeln a to ani na střešní části.Pouze jsem zatím vymněnil část oken za nové plastové.
Kotel mám i s ekvitermní regulací a domek vytápí s naprostým přehledem,plný výkon kotle je využíván jen pro ohřev TUV a při silných mrazech pod -16oC,jinak jede při mneších výkonech.
Ale jak zde bylo již někým řečeno,je nejlepší si nechat výkon kotle spočítat k dané otopné soustavě kterou máš v RD a k teplotnímu spádu na který je otopná soustava dimenzována.Jinak si můžeš spíše do budoucna přitížit.
Přeji úspěšný výběr kotle a spoustu pohodových a teplých dní při venkovních mrazech.

Aleš

Na topení se dělá projekt. Projekt dělá člověk k tomu kvalifikovaný. Takže sázet výkon kotle podle rad z netu ja hovadina. A přísun teplé vody je dobré řešit s akumulační nádrží, jinak je to o nervy.

Zdravím, pročetl jsem si vlákno a zjistil že vybrat kotel sám nebude uplně ideální vzhledem k tomu že o nich vím velké kulové. Přesto bych se chtěl poněčem poohlédnout abych měl určitou představu než se zeptám odborníka. Mohli by jste mi prosím poradit na co, jaké parametry se při koupi dívat? jak vybírat? Potřebuji plynový kotel pro dvoupatrový dům, postavený zhruba před 100lety, máme plastová okna, izolace polystyrenem není, leží ve 200m n.m. takže pod -30C snad nikdá nebude, objem vytápěných místností je 419m3 pomocí 15 radiátorů. Kotel musí bát zároveň na ohřívání teplé vody pro kuchyň a koupelnu.
Měli by jste nějaký tip na kotel/le? Děkuji za reakce

My máme dvojpodlažný dom postavený v roku 1965 z betonóvych kvádrov, plastové okna, zateplené podkrovie. Ináč tepelne totálne nevyhovujúci. Suterén 130m2 sa v kuse vykuruje zhruba na 20 stupňov, poschodie 130m2 sa vykuruje na 23-23 stupňov, podkrovie sa nevykuruje. Čiže vykurujeme 260m2 ! Štvrtú sezónu kúrime kotlom Junkers ZWC 24-3 MFK Ceraclass Excellence (24kW)a bolo už vonku aj - 18 stupňov. Teplota vtedy klesla myslím na 19-20 stupňov, no to trvalo jeden - dva dni. Nekupujte iný ako NEMECKÝ KOTOL ! Nedajte sa nachytať na Protherm, ktorý je lacný, ale veľmi poruchový. Mal som Protherm 6 rokov a nikdy viac !

Zpět do poradny Nahoru

loading...