Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Jaký plynový kotel?

Ahoj, chtěl bych v letošním roce kopit Turbo, plynový kotel i s ohřevem užitkové vody. Chtěl bych se zeptat, zda někdo máte s tímto zkušenosti, potřeboval bych poradit, na co při výběru kotle koukat, na co si dát pozor, jakou volit značku, zda je lepší stacionární nebo závěsný? Předem děkuji za všechny názory. Vytápím dvougenerační dům.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Cihlový dům z roku 1927, bez jakýchkoliv izolací, dvě patra, každé vytápí jeden kotlík Protherm Pant…
jindra2 23.08.2010 15:02
jindra2
Chtěl bych Vám poděkovat za Vaše názory, už jsem se imformoval u prodejce a dám na názor a zkušenost…
newmen 23.08.2010 19:43
newmen
Zdravím Newemene,k problematice co řešíš jsem se před časem dostal také.Spoustu věcí a informací mi… nový
kotlík 05.09.2010 22:40
kotlík
Zdravím, pročetl jsem si vlákno a zjistil že vybrat kotel sám nebude uplně ideální vzhledem k tomu ž… nový
V8HEMI 03.12.2011 22:52
V8HEMI
My máme dvojpodlažný dom postavený v roku 1965 z betonóvych kvádrov, plastové okna, zateplené podkro… poslední
Milan_Sk 03.12.2011 23:29
Milan_Sk

Cihlový dům z roku 1927, bez jakýchkoliv izolací, dvě patra, každé vytápí jeden kotlík Protherm Panter 12 kW a zcela výkonově stačí. Výhoda je, že si každé patro topí jak chce. Zatím spokojenost. Ekvitermní regulace s kombinací pokojových termostatů.
Jindra

Chtěl bych Vám poděkovat za Vaše názory, už jsem se imformoval u prodejce a dám na názor a zkušenosti Prasaka a vyzkoušim Vaillant. Akorát si nejsem moc jistý tím výkonem, nevím zda když použiji moc silný kotel, tak to bude spíše ku škodě - jak píšete výše. Mám vybraný Vaillant 24kW na dům o zastavěné ploše 140m2, dvě patra, kde ještě nemám udělané nové rozvody v mědi, nebo v plastu, ale v kovu, kdy zde ale není využita samotíž ale nucený oběh čerpadlem. Obvodové zdi jsou z tvárnic a dutých cihel, zatím bez zateplení, ale již mám všude plastová okna. U kotle Vaillant píšou, že u něj jde plynule regulovat výkon od 8-24 kW tak si myslím, že tím nic nezkazím a kotel bych tímto nastavil k využitelnému výkonu. Ještě jednou děkuji, kdyby ještě někdo něco měl k otázce výkonu, budu vděčný....;-)

Zdravím Newemene,k problematice co řešíš jsem se před časem dostal také.Spoustu věcí a informací mi pomohl vyřešit internetový portál tzb.info.cz. Tak tam skus mrknou a pročti si ho trošku.Jinak já jsem se před třemi lety rozhodl pro kondenzační kotel geminox THRI s výkonem 2-17 kw a jím nabíjeným zásobníkem TUV o objemu 120L od DZD Dražice.Prozatím jsem s kotlem a jeho službou nad míru spokojen.Každoroční prohlídky jsou sice o něco dražší než jsme předpokládal,ale kotel si na ně vydělá.:-)
Jinak pro představu,kotel vytápí dvougenerační barák z roku 1948 s přístavbou z roku 1976.Zastavěná plocha je 134m2,užitná plocha je cca 2x 86m2.Dům není nijak zatepeln a to ani na střešní části.Pouze jsem zatím vymněnil část oken za nové plastové.
Kotel mám i s ekvitermní regulací a domek vytápí s naprostým přehledem,plný výkon kotle je využíván jen pro ohřev TUV a při silných mrazech pod -16oC,jinak jede při mneších výkonech.
Ale jak zde bylo již někým řečeno,je nejlepší si nechat výkon kotle spočítat k dané otopné soustavě kterou máš v RD a k teplotnímu spádu na který je otopná soustava dimenzována.Jinak si můžeš spíše do budoucna přitížit.
Přeji úspěšný výběr kotle a spoustu pohodových a teplých dní při venkovních mrazech.

Aleš

Zdravím, pročetl jsem si vlákno a zjistil že vybrat kotel sám nebude uplně ideální vzhledem k tomu že o nich vím velké kulové. Přesto bych se chtěl poněčem poohlédnout abych měl určitou představu než se zeptám odborníka. Mohli by jste mi prosím poradit na co, jaké parametry se při koupi dívat? jak vybírat? Potřebuji plynový kotel pro dvoupatrový dům, postavený zhruba před 100lety, máme plastová okna, izolace polystyrenem není, leží ve 200m n.m. takže pod -30C snad nikdá nebude, objem vytápěných místností je 419m3 pomocí 15 radiátorů. Kotel musí bát zároveň na ohřívání teplé vody pro kuchyň a koupelnu.
Měli by jste nějaký tip na kotel/le? Děkuji za reakce

My máme dvojpodlažný dom postavený v roku 1965 z betonóvych kvádrov, plastové okna, zateplené podkrovie. Ináč tepelne totálne nevyhovujúci. Suterén 130m2 sa v kuse vykuruje zhruba na 20 stupňov, poschodie 130m2 sa vykuruje na 23-23 stupňov, podkrovie sa nevykuruje. Čiže vykurujeme 260m2 ! Štvrtú sezónu kúrime kotlom Junkers ZWC 24-3 MFK Ceraclass Excellence (24kW)a bolo už vonku aj - 18 stupňov. Teplota vtedy klesla myslím na 19-20 stupňov, no to trvalo jeden - dva dni. Nekupujte iný ako NEMECKÝ KOTOL ! Nedajte sa nachytať na Protherm, ktorý je lacný, ale veľmi poruchový. Mal som Protherm 6 rokov a nikdy viac !

Zpět do poradny Nahoru