Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem prerabka elektriky v panelaku - prudovy chranic

hcem sa spytat, ci staci dat jeden na kuplnu, alebo jeden na cely byt, alebo jeden na kuplenu a druhy na zvysok . . . na chodbe bude asi istic 25A, ak by bol jeden prudovy chranic, staci na 25A?
[mod]Změna předmětu, původně: prerabka elektriky v panelaku - prudovy chranicC (Rce)[/mod]

Předmět Autor Datum
nevim, jaky jsou normy na slovensku, ale tady by stacil jeden na cely byt, s povolenym proudem podle…
bahno 12.05.2010 16:28
bahno
to je pravda, ale ak mi vypadne svetelny, je mi jedno ze svetlo ide v kuchyni ked je tam este chodba…
lubik 12.05.2010 17:29
lubik
to je pravda, ale ak mi vypadne svetelny, je mi jedno ze svetlo ide v kuchyni ked je tam este chodba…
lubik 12.05.2010 18:11
lubik
A stolni lampa/lampicka by se nenasla? Pravda je takova, ze bud sviti zarovky, nebo se doma neco do…
bahno 12.05.2010 23:19
bahno
zkusil bych se porozhlédnout na : http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,14999. msg102317.html#…
paul 13.05.2010 08:32
paul
A len tak medzi recou, ak bude mat prudovy chranic vecsi povelny prud ako hlavny istic na chodbe? Po…
lubik 13.05.2010 09:35
lubik
tak je porušena selektivita jištění a je to špatně...a pak je dobré si správně vybrat vybavovací pro…
paul 13.05.2010 09:49
paul
Ale chranic neni jistic!!! Proudovy chranice maji bezne 64A, coz ma jako hlavni jistic malokdo a nic…
bahno 13.05.2010 10:14
bahno
Ano, důležitý je vybavovací proud, který by měl být 30mA.
Prasak 13.05.2010 12:11
Prasak
no ankonec se dnes dělají i jističochrániče, takže bych doporučil použít tyto a pak má každý jištěný…
paul 13.05.2010 13:02
paul
Problem je, ze ty 10mA 1] skoro nejsou, nikdo je nema 2) kdyz uz je ma, sou strasne drahy 3) sou nac…
bahno 13.05.2010 13:45
bahno
Ano, to by bolo asi najlepsie ale pri pocte cca 10 isticov by to slo do penazi . . .
lubik 13.05.2010 15:29
lubik
Nakonec mám tady k dispozici zásuvku do koupelny s chráničem uvnitř.Ušetří se tahání kabelů. JABRAKA
Jabraka 13.05.2010 16:59
Jabraka
Abych k tomu taky něco kecnul, když jsem ten elektrikár:-) Bacha na to! Rozsáhlejší rekonstrukci el.…
Zerozero 13.05.2010 17:42
Zerozero
napsal jsi to zcela správně a vyčerpávajícně...
paul 13.05.2010 18:03
paul
Vzdy ked som to robil, som mal "poradcu na pive", kamarat elektrikar s peciatkou, a ked som narazil…
lubik 21.05.2010 11:14
lubik
Tak Lubíku,pozri sa okolo pri pivku,budeš tam mať naozaj iného. JABRAKA poslední
Jabraka 22.05.2010 06:25
Jabraka

nevim, jaky jsou normy na slovensku, ale tady by stacil jeden na cely byt, s povolenym proudem podle hlavniho jistice. Vzhledem k malymu poctu okruhu panelakovyho bytu a relativne maly cene chranicu bych ale zvolil vic kusu - kdyz vypadne z libovolnyho duvodu jeden, jeste neco zustane v provozu a clovek si na hledani zavady aspon nejak posviti.

to je pravda, ale ak mi vypadne svetelny, je mi jedno ze svetlo ide v kuchyni ked je tam este chodba a dalsia izba, aj tak nic neuvidim :-), alebo ak ma jeden na cele svetlo aj tak by som potreboval nieco na svietenie do zasuvky . . . ono je to jedno, vzdy sa najde nieco aj za aj proti . . .

to je pravda, ale ak mi vypadne svetelny, je mi jedno ze svetlo ide v kuchyni ked je tam este chodba a dalsia izba, aj tak nic neuvidim :-), alebo ak ma jeden na cele svetlo aj tak by som potreboval nieco na svietenie do zasuvky . . . ono je to jedno, vzdy sa najde nieco aj za aj proti . . .

A stolni lampa/lampicka by se nenasla? Pravda je takova, ze bud sviti zarovky, nebo se doma neco do zasuvky co sviti najde. At uz je to lampicka ku postele, klipsnova lampa za 90kc nebo montazni lampa, svetelnej zdroj do zasuvky ma skoro kazdej. A prodluzovak? Ten je taky v domacnosti furt. Pak si jeste clovek pomuze vyhazovanim jisticu a startovanim chranice, ale dva chranice jisti i pred poruchou chranice...

tak je porušena selektivita jištění a je to špatně...a pak je dobré si správně vybrat vybavovací proud chrániče. Dimenzování pojistek a jističů směrem od hlavních pojistek smí jen klesat....nakonec bych podotknul, že to chce projekt a nakonec ještě výchozí revizi revizním technikem. Doporučil bych sehnat rev. technika a projekt s ním konzultovat,jinak se ti může stát, že až to bude hotové, tak ti tu revizní zprávu nevydá...a to zase je problém s pojištěním.....atd...

Problem je, ze ty 10mA 1] skoro nejsou, nikdo je nema 2) kdyz uz je ma, sou strasne drahy 3) sou nachylny na vybavovani leakage currentem. Ve variante 1ks na celej barak bych to jistojiste zavrh. Pro jisteni 1 zasuvky pro opravy el. zarizeni je to prakticka alternativa oddelovaciho transformatoru
Dalsi vec je, ze "povolenej" proud uz dneska je jenom 2.5mA. 10mA clovek sice prezije, ale uz je to dost. Ale ono nevadi ani tech 30mA. Takovej proud TRVALE sice cloveka zabije, ale finta je v tom, ze ten chranic vypne dost rychle. Sice asi spatne chrani pred drobnejma kopancema v galosich na line, ale dobre vypina pri padu fenu do vany - a o to jde.
Jisticochranice jsou drahy, to by se nedoplatil, i kdyz reseni je to hezky.

Abych k tomu taky něco kecnul, když jsem ten elektrikár:-) Bacha na to! Rozsáhlejší rekonstrukci el. instalace, nelze dělat bez předchozího schválení dodavatele elektřiny. Měl by být projekt a potom revize. Jinak hrozí i odpojení proudu.(když na to přijdou). Jinak tedy, podle mně stačí jeden chránič na celý byt. Také bývá chráničem vybavená jen koupelna, a ostatní se nechá bez chrániče. Záleží na tom zda se dělá nová instalace nebo jen část. rekonstrukce. Pokud se chráničem osazuje starší dvou (čtyř) vodičová soustava, tak bacha! Musí se všechno za chráničem předělat na tří (pěti) vodičové vedení, tedy nové kabely a celé zapojení. (což je dost velká rekonstrukce). Chránič se dává 30mA, vypínací čas 30mS. 10mA se používá pro lékařské, nebo vzlášť náročné účely. Nic ale nebrání použít chráničů více, na jednotlivé větve, ale musí se dbát na správné zapojení. Musí být správně rozděleny pracovní "nuláky", které se pak nikde nesmí spojit, atd. Jinak to nefunguje, nebo samovolně vypadává. Také nesmí, nikde za chráničem, dojít ke spojení ochranného a pracovního "nuláku", (to platí pro chrániče všeobecně). Vzhledem k tomu že blbě zapojený chránič může být nebezpečnější než instalace bez chrániče,:x::-) tak bez příslušných znalostí, bych úpravy bez spolupráce zkušeného elektrikáře nedoporučoval. No snad tady nedělám moc chytrýho, když tak mě někdo vyhoďte:-D;-)

Vzdy ked som to robil, som mal "poradcu na pive", kamarat elektrikar s peciatkou, a ked som narazil na problem alebo hladal vhodne riesenie, tak som to s nim konzultoval. Takze vsetko by malo byt podla vyhlasok a normy, az na veci, ktore bolo treba porusit vedome (ventilator nad vanou). Ale sa odstahoval mimo SR a stratil som nanho kontakt . . .

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru