Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem prerabka elektriky v panelaku - prudovy chranic

hcem sa spytat, ci staci dat jeden na kuplnu, alebo jeden na cely byt, alebo jeden na kuplenu a druhy na zvysok . . . na chodbe bude asi istic 25A, ak by bol jeden prudovy chranic, staci na 25A?
[mod]Změna předmětu, původně: prerabka elektriky v panelaku - prudovy chranicC (Rce)[/mod]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Abych k tomu taky něco kecnul, když jsem ten elektrikár:-) Bacha na to! Rozsáhlejší rekonstrukci el.…
Zerozero 13.05.2010 17:42
Zerozero
Vzdy ked som to robil, som mal "poradcu na pive", kamarat elektrikar s peciatkou, a ked som narazil…
lubik 21.05.2010 11:14
lubik
Tak Lubíku,pozri sa okolo pri pivku,budeš tam mať naozaj iného. JABRAKA poslední
Jabraka 22.05.2010 06:25
Jabraka

Abych k tomu taky něco kecnul, když jsem ten elektrikár:-) Bacha na to! Rozsáhlejší rekonstrukci el. instalace, nelze dělat bez předchozího schválení dodavatele elektřiny. Měl by být projekt a potom revize. Jinak hrozí i odpojení proudu.(když na to přijdou). Jinak tedy, podle mně stačí jeden chránič na celý byt. Také bývá chráničem vybavená jen koupelna, a ostatní se nechá bez chrániče. Záleží na tom zda se dělá nová instalace nebo jen část. rekonstrukce. Pokud se chráničem osazuje starší dvou (čtyř) vodičová soustava, tak bacha! Musí se všechno za chráničem předělat na tří (pěti) vodičové vedení, tedy nové kabely a celé zapojení. (což je dost velká rekonstrukce). Chránič se dává 30mA, vypínací čas 30mS. 10mA se používá pro lékařské, nebo vzlášť náročné účely. Nic ale nebrání použít chráničů více, na jednotlivé větve, ale musí se dbát na správné zapojení. Musí být správně rozděleny pracovní "nuláky", které se pak nikde nesmí spojit, atd. Jinak to nefunguje, nebo samovolně vypadává. Také nesmí, nikde za chráničem, dojít ke spojení ochranného a pracovního "nuláku", (to platí pro chrániče všeobecně). Vzhledem k tomu že blbě zapojený chránič může být nebezpečnější než instalace bez chrániče,:x::-) tak bez příslušných znalostí, bych úpravy bez spolupráce zkušeného elektrikáře nedoporučoval. No snad tady nedělám moc chytrýho, když tak mě někdo vyhoďte:-D;-)

Vzdy ked som to robil, som mal "poradcu na pive", kamarat elektrikar s peciatkou, a ked som narazil na problem alebo hladal vhodne riesenie, tak som to s nim konzultoval. Takze vsetko by malo byt podla vyhlasok a normy, az na veci, ktore bolo treba porusit vedome (ventilator nad vanou). Ale sa odstahoval mimo SR a stratil som nanho kontakt . . .

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru