Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plastová okna

Nejdůležitější je podle mě kvalita zpracování, ale tu z katalogu nezjistíte :) Druhý nejpodstatnější ukazatel je součinitel prostupu tepla rámem (Uf), sklem (Ug) a celým oknem (Uw). Udává se ve wattech na metr čtvereční a kelvin (W/m²K). Běžný rám má hodnotu Uf zhruba 1,6, slušný rám 1,3 a zabijácký rám 0,8. Slušné izolační dvojsklo je kolem 1,4, výborné kolem 1,0, trojsklo má zhruba 0,6 a s vložkou Heat Mirror se dostanete na 0,5.

Trojskla kromě jiného fungují jako dobrá zvuková izolace, takže pokud máte před okny rušno, dal bych jim přednost. Čím nižší parametr U, tím lépe – okno propustí méně tepla, ušetříte a budete mít menší problémy s rosením. Opravdu nízké hodnoty U ale mají smysl spíš pro nízkoenergetický nebo pasivní dům, protože u běžného domu vám stejně hromada tepla uteče jinudy a jenom byste vyhazoval peníze. Konkrétně řečeno bych bral třeba rám 1,3 a dvojskla 1,1.

Dál už mě žádný vyloženě důležitý parametr nenapadá. Potěší větší počet těsnění (viz mou otázku na plíseň v okenním rámu), ale o kvalitě okna nutně vypovídat nemusí.

Hodně důležité je usazení. Ideální je použít nějakou specializovanou pásku a rám okna zvenčí překrýt tepelnou izolací. (To mimo jiné znamená, že pokud hodláte zateplit fasádu, můžete okna usadit až na vnější líc zdiva, aby se pak dala dobře překrýt izolací a nebyla moc utopená.) Pokud jen zapěníte (což dělá drtivá většina lidí, takže to nemůže být zas tak zlé), snažte se alespoň osazená okna co možná nejdřív zapravit, aby PU pěna nebyla vystavená počasí a nezačala zvětrávat. Nechat pěnu koukat dva tři roky, než se bude dělat fasáda, je špatně.

(Jsem do velké míry teoretik, neberte moje úvahy zas tak vážně.)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny